Egyre színesebb a pozsonyi maraton

maraton
Pozsony |

Az immár 14. ČSOB Pozsonyi Maraton igazi kavalkáddal vár mindenkit április 6–7-én – nem csak az aktív futókat.

A pozsonyi maraton egyre növekvő népszerűségét jelzi, hogy a napokban megérkezett tízezredik nevezést szinte már mint megszokott dolgot jelentették be a szervezők a tegnapi sajtójátékoztatón.

„Eddig 56 országból jelentkeztek a maraton hétvégéjének valamelyik számára. Több mint ezren választották a 42 kilométeres távot, háromezer fölött jár a félmaratonisták száma. A rövidebb, 4x 5,5 km-es váltó elérte a maximális, 500 csapatos kapacitást, a 4x 10-esre viszont még lehet jelentkezni – mondta Jozef Pukalovič, a maraton igazgatója. – A minimaratonisták ezúttal egyszerre, ugyanazon az útvonalon fognak versenyezni, mint a szeniorok, akik érmeket is kapnak. Két év után pedig a félmaratoni szám egyúttal az országos bajnokság is lesz.”

A fő szám rajtját idén egy órával korábbra hozták, vasárnap reggel kilencre, hogy kevesebb gondot okozzon az esetleges magasabb hőmérséklet, és hogy minél kevesebb legyen a fennakadás a közlekedésben.

„A fővárosi felújítások miatt három hónapig oldottuk a megfelelő útvonalat, amely végül 90%-ban megegyezik a korábbiakkal. Továbbra is az Eurovea előtti téren lesz a rajt. A versenyzők a Tomášik utcai kereszteződésnél fordulnak vissza a Ružinovi úton, majd az Öreg hídon át a ligetfalui Janko Kráľ parkot fogják többször is átszelni, mivel az Inchebában épp a Flóra kiállítás fog zajlani.” 

A 14. pozsonyi maratonon tizennégy zenei színpadon lesznek koncertek napközben, de lesz például szemétszedéssel összekapcsolt futás is, ún. plugging a Tyrš rakparton. Szintén új projekt az 1500 bicikli tárolására alkalmas kerékpármegőrző, amivel a legkörnyezetkímélőbb közlekedési módra akarják biztatni – elsősorban a pozsonyiakat – a szervezők.

„Egy applikációt is kifejlesztettünk, amelynek segítségével a barátok, ismerősök egészen pontosan nyomon követhetik a futók aktuális helyzetét, sőt, az öt fanzónában kihelyezett mikrofonok segítségével hangosan is biztathatják őket” – jegyezte meg Peter Pukalovič, az akció ügyvezető igazgatója.

A maraton szervezői egyre több területre figyelnek: a névadó szponzor jóvoltából minden résztvevő után egy eurót kap egy egészségkárosult gyerekeket segítő alapítvány. A verseny útvonalán pedig egyedi tervezésű, nagy méretű konténereket helyeznek ki, hogy a szeparált hulladékot a közterület-fenntartó közvetlenül az akció lezárása után, kora délután azonnal elszállíthassa. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?