Bizakodó oroszok, Modric óvatos

modric

Az oroszok leginkább a vb-rendezők jó szereplésében bízhatnak a horvátok elleni vb- negyeddöntőben, mely esélyesének egyértelműen Modricék számítanak.

A legutóbbi öt alkalommal, amikor a vendéglátó ország csapata bejutott a vb-negyeddöntőbe, onnan is tovább tudott lépni. Miközben a horvátoknak rossz emlékeik vannak a vb-rendezők csapatairól, tekintve, hogy 1998-ban a franciáktól (1:2), 2014-ben a braziloktól (1:3) is kikaptak.

Ezekben a statisztikai mutatókban bízhatnak az oroszok, az európai riválisok elleni mérlegükben viszont kevésbé. Még Szovjetunióként az 1986-os vb csoportkörében, Magyarország ellen győztek (6:0), azóta nyeretlenek: két döntetlen és öt vereség a mérleg. Ezzel szemben a horvátok csak egy vb-mérkőzésüket veszítették el európai gárdával szemben, miközben egy döntetlen mellett ötször győztek. Az oroszok a spanyolok elleni nyolcaddöntőt megelőzően 1966-ban jutottak tovább utoljára az egyenes kieséses szakaszban, akkor a magyar válogatottat tudták legyőzni (2:1). Azóta két hosszabbításos vereséget szenvedtek, illetve 1982-ben a második csoportkörből nem sikerült kivívniuk az elődöntőbe kerülést.

Az orosz és a horvát nemzeti csapat eddig három alkalommal találkozott egymással, a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői során mindkétszer gól nélküli döntetlent játszottak, míg legutóbbi összecsapásukon a vendég horvátok 0:1 után a második félidőben fordítottak, és 3:1-re nyertek Rosztovban.

A nyolcaddöntőben az oroszok a spanyolokkal, a horvátok a dánokkal végeztek 1:1-re, majd a büntetőpárbaj során 4:3-ra, illetve 3:2-re jobbnak bizonyultak.

Luka Modric a FIFA honlapjának elmondta: mivel a horvátok régóta nem éltek túl egyenes kieséses szakaszban rendezett meccset nagy tornán – három vb-n és két Eb-n már a csoportkörben búcsúztak, két kontinensbajnokságon onnan még továbbjutottak, de utána rögtön kiestek –, nagyon fontos volt számukra, hogy ezt a terhet, ahogy ő mondta, „majmot”, letegyék a hátukról.

„Sokszor voltunk pechesek, szükségünk volt végre egy kis szerencsére is, amit megérdemeltünk – nyilatkozta a Real Madrid középpályása. Hozzátette: az oroszok részéről a túlbiztosított védekezést előtérbe helyező taktikára számít, hasonlóan ahhoz, amit a házigazda együttes a spanyolok elleni nyolcaddöntőben alkalmazott. – Jól szervezett és kellemetlen ellenfél az orosz válogatott, szurkolói támogatásával valószínű minden esélyt megragad a továbbjutásra.”

Alekszandr Szamedov szerint ennek az orosz gárdának a legjellemzőbb tulajdonsága a tartása, aminek a vb egyenes kieséses szakaszában nagyon fontos a szerepe, a fizikai állóképességgel együtt.

„Ezek nélkül egyik csapatnak sincs esélye – nyilatkozta az orosz középpályás. Kiemelte: a vb előtt senki nem várta tőlük, hogy akár a nyolc közé is bejuthatnak, így a negyeddöntőben semmilyen teher nincs rajtuk. – Leginkább a szurkolóinknak szeretnénk örömet szerezni, és továbbjutni.”

Amíg az oroszok az első két csoportmérkőzésükön nyolc gólt szereztek és tíz lövésük találta el a kaput, addig Uruguay és a spanyolok ellen már csak egyszer voltak eredményesek, és a 210 perc során összesen kétszer találták el a rivális kapuját. Utóbbi két fellépésükön öngólból is pont ennyit értek el. A kiváló támadójátékra hivatott, több klasszis csatárt bevetni képes horvátok amúgy is bízhatnak az orosz védelem gólképességében, a vb-házigazda legutóbbi 14 mérkőzése közül csak egyet úszott meg kapott gól nélkül. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?