Fico, Orbán és kudarcaik

Kedves vezetőink újabb és újabb receptekkel állnak elő, hogyan tudná az állam különböző eszközökkel felpörgetni a gazdaságot és növelni a jólétet. Sorban jönnek az új törvények, rendeletek, adónemek, (nem ortodox) eszközök, csak a várt hatásuk marad el, mert a dolgok nem így működnek.
 

Fico úgy gondolta, hogy ha jókora járulékterhet pakol a szerződéses munkavállalók nyakába, akkor azoknak legalább egy részéből alkalmazott lesz. Most ott tartunk, hogy majdnem 300 ezerrel kevesebb szerződéses van, mint három hónapja, de az alkalmazottak száma nem nőtt, a munkanélküliség viszont igen. Fico meg a szakszervezetek azt is gondolják, hogy ha az állam jobban védi a munkahelyeket, arra kötelezi a cégeket, hogy magasabb fizetést adjanak (kollektív szerződések kiterjesztése), vagy csökkenti a munkaidőt, akkor az embereknek, de minimum a dolgozóknak jobb lesz. De ha ez valóban működik, akkor az állam miért nem tiltja meg a cégeknek azt, hogy bárkit is elbocsássanak. Így nem lenne munkanélküliség. Ha a rövidebb munkaidő nagyobb foglalkoztatottságot jelent, akkor miért csak egy órával akarnak rövidíteni? Ilyen alapon a heti munkaidő két napra csökkenhetne, és megint nem lenne munkanélküliség.

Orbán már többször úgy gondolta, hogy a minimálbér drasztikus emelésével jót tesz az embereknek. De ha ez így működne, akkor miért nem emelik meg a minimálbért 1 millió forintra, hogy aztán minden dolgozó boldog milliomos lehessen? A magyar miniszterelnök gazdasági jobb kezével, a nemzeti bank élére kinevezett Matolcsyval azt is gondolja, hogy a nagy jegybankoktól ellesett trükkel, tudniillik a pénzkínálat növelésével (lényegében pénznyomtatással) felpörgethető a gazdaság, növelhető a jólét. Ha ez így lenne, akkor nemhogy két napot, de semmit sem kéne dolgoznunk, a jegybank kinyomtatná a pénzt, mi meg elköltenénk… De arra nem tetszettek gondolni, hogy ha senki sem dolgozna, ki termelné meg azokat a javakat, amit a pénzért venni akarunk? Valójában, ha a gazdaságba kerülő több pénz ugyanannyi áruval és szolgáltatatással találkozik, akkor nem a jólétet, hanem az árakat növeli. Ez közgazdasági alaptörvény.

Mint ahogy az is, hogy a magasabb adókulcs nem jelent automatikusan magasabb adóbevételt. Ha ez így lenne, akkor elvileg 100%-os adónál lehetne maximalizálni az állami bevételeket. Csakhogy a valóságban ilyen adókulcsnál a bevétel pontosan nulla lenne, mert ki lenne az a hülye, aki azért dolgozna, hogy utána teljes jövedelmét átadja az állam bácsinak. Valójában egy bizonyos szint után a magasabb kulcs már nem növeli a bevételeket, ezt mutatja az ún. Laffer-görbe. Amit a közgazdasági alaptörvényekkel hadilábon álló, azokat állami parancsokkal felülírni akaró Fico- és Orbán-kormányok csak nem akarnak tudomásul venni. Valójában a közjavak (védelem a külső és belső ellenségtől, igazságszolgáltatás) kivételével a több állami beavatkozás többnyire nem növeli, hanem csökkenti a jólétet. Ha ez fordítva lenne, a szocialista államok (ahol az égvilágon mindent az állami bürokraták szabályoznak) sokkal fejlettebbek és gazdagabbak lennének, lettek volna a kapitalistáknál.

A szerző a Comenius Egyetem Politológia Tanszékének oktatója és a Híd frakcióvezetőjének gazdasági tanácsadója

Ajánló

Hozzászólások

Valaki szerinte ez a cikk komolyan vehető? Azért nagyon látszik, hogy ezt a cikket nem olyan valaki írta aki napi kapcsolatban van a gazdasággal és csak olyan gazdasági híreket olvas, ami csak a hangulatkeltésre jó. Ficó intézkedéseihez nem akarok hozzászólni, mert ezek az intézkedések tökéletes példái annak, hogy a korábban, részben most is még, mindenhatónak tartott neoliberális gazdaságpolitika tökéletesen megbukott.

A többiről viszint érdemes beszélni: Minimálbér emelés - ha kicsit is érteme a közgazdaságtanhoz akkor tudná, hogy bizony ez nem ördögtől való dolog. A jelenlegi magyar fizetések reaálértéke valahol a 1979es szint környékén van. Már a kommunizmus idején se volt benne a lakhatás költsége de akkor legalább épültek bérlakások. Most az se! Egy jól előkészített minimálbér emelés jó hatással lenne a gazdaságra, főleg a fogyasztás növekedése által. Az, hogy egyes emberek a minimálbér csökkentésével akarják felpörgetni a gazdaságot csak a külföldi befektetőknek kedvez, senki másnak. Ha idejön egy hadsereg és kifosztja az országot arról elég könnyen el lehet dönteni, hogy rossz. Az alacsony minimálbérnek és alacsony adószintnek pontosan ugyan ez a végeredménye csak nem olyan látványos!

Senki nem beszélt eddig  nagy mennyiségű pénznyomtatásról (bár annak sincs semmi akadája, hisz nagyon sok ország alkalmazza az átmeneti költségek fedezésére). Arról azonban volt szó, hogy miért kell nekünk a magyar GDP 40%-ának megfelelő tartalék. Mert a 40 milliárd euró közeli devizatartalék bizony ezt jelenti. Ezen pénz kölcsönből került a MNB-ba és utána kemény száz milliárdokat fizetünk. Ez olyan mintha felvennénk hitelt, fizetnénk a kamatot de semmit nem vennénk a pénzből. Szükség van a tartalékra de ekkorára semmi képpen.

NEm kell Sinor Andrást annyira védeni. A Jegybanktörvény értelmében 3 fő dolga van a MNB-nak. JElen állás szerint ebből a 3 dologból a Simor féle MNB egy felet tett meg. Sőtt! KOmoly ezer milliárdokban mérhető károkat okozott!

 • nem tetszik

csak sajnálni tudom a Comenius egyetem hallgatóit

akiknek ezt a zagyvalékot kell hallgatniuk...

http://www.fphil.uniba.sk/index.php?id=924

ugye nem mindenki kap ajándékba doktori titulust a Corvinuson, mint doktorandusz...

 • nem tetszik

Politológia Tanszékén NEM gazdasági szakemberek vannak – ez azért látszik. Galilei szerint: ”és mégis mozog a föld” szerintem meg a gazdasági törvényszerűségek tendenciózusán hatnak. Ezt ki lehet „dumálni” a politika szintjén – a bajok csak akkor vannak, ha a magyarázat lesüllyed a hülyeség szintjére.

Fico gazdasági döntéseivel kapcsolatban azért nem ártott volna megemlíteni egy ELEMI TÉNYT – gazdasági kényszerhelyzetben van! Azaz valamit csinálnia KELL!

A jegybank „bankó-nyomtatatással” oldja meg a gazdaság problémáját – ez már a szenilitás szintje. A jegybanki alapkamat mértékén! lehet vitatkozni, DE komolyan elgondolkodtató, hogy 2008 óta a devizatartalék 16 milliárdról 40 milliárd fölé emelkedett. Mivel az alapkamat sarok száma a bankok hitelkamatainak – esetleg arról kellet volna „politizálni”, hogy a bal-oldali érában megválasztott elnök MIÉRT tett alá a jobb-oldali kormányzatnak. Arról se ártott volna „politizálni”, hogy a minimálbér emelést – annak mértékét – egyeztető tárgyalások előzték meg.

 • nem tetszik

na szóval, csak az a baj, hogy az illeto a gazdasági "szakember", hisz olyan tantárgyakat oktat mint: Základy ekonómie, Medzinárodná politická ekonómia, Verejné financie, Ekonomické politiky európskej integrácie, vagyis A gazdaságtan alapjai, Nemzetkozi politikai gazdaságtan, Kozpénzek, Az európai integráció gazdaságpolitikái

nem mellékesen a Corvinuson (ugye tudjuk a volt Marx Károly kozgáz) is oktat ... erre mondják, hogy na brávó! meg vagyunk áldva a gazdasági szagemberekkel :-)

 • nem tetszik

Uraim!

Ez a Gál Zsolt egy zseni, ráadásul a vegyes-párt tanácsadója! Micsoda paradicsomi állapotok lehetnének (vagy nem) a Tátra alatt, ha ő lenne a pénzügyminiszter. Kár, hogy nem veszik őt komolyan.

Úgy gondolom, hogy a Comenius Egyetem Politológia Tanszék-re is eléggé rossz fényt vetnek ezek a silány firkálmányai!

 • nem tetszik

Hasonló léptékű politológusok, bármelyik gömöri kocsmában böfögnek hasonló szöveket, két kortyintás sör között.

 • nem tetszik

karthágó

Engem az egyértelmű HAZUGSÁG tud igazán tud felbosszantani – mint pl.: „Orbán már többször úgy gondolta, hogy a minimálbér drasztikus emelésével jót tesz az embereknek.”

MINDEN KORMÁNY ELMI !!! KÖTELESSÉGE AZ ÁLLAMPOLGÁROK SZOCIÁLIS HELYZETÉNEK JAVÍTÁSA – erről A! történelmi hagyományok elfelejtésével, elképesztő módon!!! pont a bal-oldali kormányzatok feledkeztek meg Magyarországon IS ÉS! Szlovákiában IS, DE felemlíthetném sok európai ország bal-oldali vezetését IS (de a EU-parlament bal-oldali képviselői is megérnének egy „misét”)

Ez azért ELEMI HÜLYESÉG, miért?: a minimálbért azért NEM lehet drasztikusan!!! emelni, mivel ezt valakinek ki is KELL fizetni – ez teljességgel nyilvánvaló. Ezért voltak az egyeztető tárgyalások, és nem azért, mert Orbánnak olyan nagy meleg barna szíve lenne. A tárgyalási alap a KORÁBBI infláció, mely CSAK szinten tartja a megélhetést – abból több árú NEM vásárolható – NO EZ MEG A MÁSIK HÜLYESÉGE az elemzőnek. Egyébként a nyugdíjakat is – erre volt lehetőség – CSAK az infláció mértékével emelték. Az igazi javulást a rezsi-költségek csökkenése jelentette DE! ez sem volt drasztikus…

 • nem tetszik

Görföl János szerintem fején találta a szöget, amikor azt írta, hogy az ilyen Gál Zsolt-féle firkálmány „csak a hangulatkeltésre jó”. A firkászunk nyugodtan kezet foghat az olyan egy húron pendülő, nemzetrontó politikusokkal, mint Tukacs István, Török Zsolt, Gúr Nándor, Szekeres Imre, Burány Sándor stb. Ezek szájából csöpög a gyűlölet. Úgy látszik, hogy a magát nevetség tárgyának kitevő Gál Zsoltnak is az a feladata, hogy szapulja az Orbán-kormányt. Emellett az ilyen Gálok azért is dühítenek, mert előszeretettel tesznek egyenlőségjelet Orbán és a nacionalista Fico, illetve a két politikus gazdaságpolitikája közé.

 • nem tetszik

focistak olyan szarul rugjak a labdat,mint a szlovakok,akkor nem Orbant es Ficot kialtom ki egyforma 'edzonek',hanam csak az eredmenyeiket.En ugyan nem GorfolJanos vagyok,de megis ezt kell ide irnom...

 • nem tetszik

Adambordaja megint eltalálta szarva között a tőgyét! Hasonlata elsősorban azért sántít, mert egészen más gazdasági, vagy ha úgy tetszik eladósodott állapotban, vette át Orbán Viktor az országot, mint Fico Róbert. Érthetőbben, ilyen szempontból Ficonak sokkal könnyebb dolga volt, mint a magyar miniszterelnöknek. Ennél az egyszerű oknál fogva sem lehet egyenlőséget tenni az Orbán-féle és a Fico-féle országlás közé, illetve a magyar gazdaság és a szlovák gazdaság teljesítménye közé! A jelenlegi magyar gazdasági eredmények mögött látni kell azt is, hogy az Orbán-kormánynak már két ízben sikerült három százalék alá szorítani az állami deficitet, ráadásul sikerült megállítani az államadósság növekedését. Pontosabban, ha kis mértékben is, de csökkent Magyarország adóssága. Emellett nem nőtt a munkanélküliség aránya, inkább nőtt a foglalkozottak száma.

Ezzel szemben Fico aránylag jó kondícióban vette át az országot és azóta hibát-hibára halmozott. Növekedett Szlovákia éves deficitje, eladósodása és a munkanélküliségi ráta is!

Mindent egybe vetve: a két „edzőt” nem lehet egy napon említeni, de a játékosainak az eddig elért eredményeit sem!

 • nem tetszik

A minimálbér emeléssel pontosan ez a probléma, amit előttem írtak: Valakinek ki kell fizetni. És hogy ez az állam részéről jótékony lépés lenne? Ugyanmár. Az állam a bérköltségek durván felét Magyarorságon zsebre teszi. Magyarán, ha emeli a minimálbért, több lesz a bevétele.  Ilyen egyszerű. nem véletlen, hogy az állam által foglalkoztatott közmunkásoknál kivételt tesz: kevesebbet kapnak mint a minimálbér, hiszen ha őrájuk is vonatkozna, ami amúgy minden munkavállalóra, akkor az pénzbe kerülne az államnak.  Aki még hisz a jótékony, lágyszívű állam bácsiban, bátran forduljon orvosához, gyógyszerészéhez. Magyarországon nem a bérek magasak természetesen, hanem a béreket terhelő adók és járulékok.  És hogy félreértés ne legyen, ezek nem csökkentek az elmúlt 3 évben, hanem nőttek. Kivétel az egykulcsos SZJA, ami a magasabb jövedelműek adóját csökkentette, az alacsonyabb jövedelműek adóját pedig növelte a jóváírás megszűnése miatt.

 • nem tetszik

Zuboly

a kormany kiadasai nelkul nem lenne semmifele gazdasag...Az USA koltsegvetese teljesen  a 'felegekbol' taplalkozik - most ehhez Kina adja a segitseget azzal,hogy megvasarolja az USA kormanyanak 'papirjait'...

Kina nelkul ezeknek a papironak meg annyi erteke sem lenni,mint a papir ara volt,amire ki vannak nyomva...

 • nem tetszik

Azért vártam az állam bácsival kapcsolatos előadásoddal kapcsolatban, Hogy:a vállalkozások, egyéni vállalkozók kedvezményes 10 százalékos társasági adókulcsot az eddigi 50 milliós adóalapról 500 millió forintra emeli fel, amely már az idei évre is alkalmazható lesz. Ezzel egyidejűleg megszűnik a vállalkozók kommunális adója, az üdülők utáni adó, a nagy értékű vagyontárgyak adója, az egyenes ági rokonok ajándékozási és öröklési illetéke, valamint a kapcsolt vállalkozások közötti részesedések átruházása utáni illeték.

Azért egy kicsit "tudományosabban" kell hülyíteni a jónépet... A legegyszerűbb feltételezésből kell kiindulni: a vállalkozó NEM hülye...

 • nem tetszik

laco51!

Amit felsoroltál, hasonlóan az egykulcsos adóhoz, a gazdagok és igen gazdagok szűk körének kedvez, nem a mezei állampolgároknak. Mert ugye, az átlagos magyar vállalkozó nem igen ér el 50 milliós bevételnél többet. Az üdülők utáni adó nem tudom miként szünt meg, mert a helyi adót az Önkormányzatok továbbra is szedik. Pécsen sosem volt kommunális adó, viszont a szemétszállításért, vízért, stb a helyi vállalkozók magasabb díjat fizetnek, mint a lakosság. A szocialisták törölték el az örökösödési adót egyenesági rokonok esetén, de hagytak egy elég magas vagyoni plafont. Na, a Fidesz ezt törölte el, nehogy már az Orbán és Lázár gyerekeknek is fizetni kelljen. Magyarán megerősítetted a felsorolásoddal, hogy a gazdagokat tömik pénzel, a plebs meg haljon éhen. Végül is ez a Fidesz filozófiája.

 • nem tetszik

Zuboly

hmm

még egyszer megjelent a formedvény!

csak MOST tilos a komment alattvalók!

nem úgy szóltatok ahogy az amagas kergesztoségnek megfelel.

ezentúl nektek kuss!

a gál zsolt mondja a tutit! szavatok se lehet hozzá!

 • nem tetszik

Akkor, jobb, ha "autistára" vesszük a figurát...

Milyen oldalon is vagyunk... Miről is beszélgettünk...

 • nem tetszik