Pápá!

Egy szavunk nem lehet Joseph Ratzingerre. Úgy érezte, a dolgok már nem úgy működnek, ahogyan azt szeretné, hát megköszöni a bizalmat és lemond a pápaságról. Az is csak egy tisztség, mint a kerületi környezetvédelmi főosztályvezető-helyettes, vagy a csapatkapitány.

Ha valaki úgy érzi, a maximumot tudja adni, csinálja, ha nem, akkor köszönje meg a bizalmat, és adja át a kormányt. Ezt tette XVI. Benedek is, pontosabban ezt fogja tenni a hónap végén. Ezért pedig tisztelet illeti. Ritka eset. Mármint az, hogy egy pápa valamilyen cselekedetével érdemli ki a tiszteletet. Általában „alapból” szokták őket tisztelni, mint a köztársasági elnököket. Valahol azért az is tragikus, hogy teszik ezt annak ellenére, hogy tudnának valamit arról az emberről, aki a pápai tisztséget ellátja. Persze ez sem nagy csoda, bulvárlapoknak a pápák nemigen adnak interjúkat, és a metrón vagy buszon ülve sem azzal múlatjuk az időt, hogy enciklikákat olvasunk, keresve bennük az éppen aktuális pápa személyes vonásait vagy véleményét. Ezen a jövőben jó lenne változtatni. A pápák a szokásos egyházi közhelyeket ismételgetik, beskatulyázva magukat, igazán mondhatnának néha valami személyesebbet. Ezért lenne jó Benedek utódjaként egy fiatalabb pápautód. A kor persze semmit sem jelent, de egy olyan pápa kellene, aki le tud számolni az egyháznak azokkal a vívmányaival, amelyek néhány száz éve már csak az emberek életét nehezítik. Például a cölibátus. Mert minden változik, és azok a dolgok, amelyek nem hajlandóak változni az idővel, egyszer csak megszűnnek. Erre persze azt mondják sokan, hogy hát ez az egyház, amiről szó van, már vagy kétezer éve létezik. Persze, ez igaz, de ezzel az érveléssel elővehetünk egy kovakövet is, mondván: ez is évezredek óta megvan. Viszont csak arra jó, hogy betegyük egy múzeumba. A katolikus egyházszervezet is egy nagy múzeum.

Ratzingert egyébként nem a karizmája tette híressé. Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy a 21. század követelményeinek nem tudott megfelelni. Ha szeretnénk felidézni egy-egy híres mondatát, hát bajban vagyunk. Tette viszont példátlan, ezért nem is nagyon tudja senki véleményezni. Mi is csak annyit tehetünk, hogy búcsút intünk neki. Vagy pápát.

Ajánló

Hozzászólások

Mivel jobb a reformatus egyhaz,ahol a pap hazasodhat?

Ez a papasajat maga mondta ezt a mondatot; Az ember en is godolkodik:Van-e isten?Ettol nagyobb gondolkodasi es velemyszabadsagot melyik ember-akar tudos,akar politikus- mutatatt meg?

A nemet reformatus egyhaz 'feje' egy elvalt es ujarhazasodtt asszony,akit a rendorseg ittas vezetes miatt buntetni volt kenytelen...Ilyen allapotok jobbak az ide firkalo urnak?

Izraelben megtamdtak  nemcsak a rabbik azokat az asszonyokat,akik olyan imateritot tettek a vallukra,amelyeket csak ferfiaknak szabad....Ehez mit szol a firkalo Voros ur ?

En nem vagyok egyetelen vallas hive,de azt nem nezem el,ha az egyhazakat kuonbozo mercevel biraljak,sot itele el az okoskodo alakok...

  • nem tetszik

De a feje ures lyuk marad...

  • 1nem tetszik

Az Új Szó pedig ennek a vörös Veresnek inthetne már pápát!

  • 1nem tetszik

karthágó

A  Katolikus Egyház messzire elkalandozott a Bibliától, sok mindent hirdetnek ami nincs az írásban és sok mindent nem tanítanak, ami benne van. Még a templomba járók kozul is kevesen olvassák, hagyatkoznak arra amit a paptól hallanak. Ha az egyház visszatérne a Bibliához lehet, hogy kevesebben menekulnének a keleti pogány vallásokhoz.

  • nem tetszik