Fico 22 pontja

A múlt héten beterjesztett konszolidációs csomag érdekesre sikeredett. Tartalmi szempontból előre sejthető volt, kiterjedését és főleg nagyságát tekintve viszont inkább meglepő.

Azt várni lehetett, hogy a kormány nekimegy a nagyvállalatoknak, főképpen a pénzintézeteknek. Azt is biztosan lehetett tudni, hogy a tőkefedezeti nyugdíjpillérbe irányuló befizetések sem maradnak meg a régi szinten, és hogy lesz milliomosadó. Az azonban meglepetés, hogy a kormány olyan rétegekre is terheket kíván róni, amelyek mindeddig nem szerepeltek a célkeresztben. A szolgálati nyugdíjak átalakítása vagy a lakás- és a gépkocsi-üzembehelyezési illetékek növelése az állami alkalmazottakra és az egyszerű emberek számára is többletkiadásokat fog jelenteni. Az, hogy a megbízási szerződéssel dolgozók számára nőnek a járulékok, talán még az igazságosabb közteherviselés felé mutat, ellenben a kisiparosok és a kisvállalkozók befizetéseinek az emelése már közvetlenül akadályozza a gazdasági fejlődést. További meglepetés, hogy a kabinet a tényleges hiánynál lényegesen többet, mintegy 2,2 milliárd eurót kíván megtakarítani. Ez az összeg 600 millió euróval haladja meg a szükséges értéket.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen csomag inkább kritikát vált ki. Első ránézésre nehezen érthető, hogy Robert Fico miért fogad el egy népszerűtlen csomagot. Ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy a Smer csak ilyen jellegű intézkedéseket képes meghozni. Arra már az elemzők hamar rámutattak, hogy a kormány csak adóemeléseken keresztül kísérli meg konszolidálni a költségvetést, intézményi átalakításokkal, takarékossági intézkedésekkel nem. Noha ez a megszorítás népszerűtlenséggel jár, a Smer strukturális reformokat nem akar, talán nem is tud levezényelni. Az adó- és járulékemelés tulajdonképpen a legegyszerűbb megoldás. A 600 milliós tartalékként definiált többlet így nemcsak a biztonsági tartalékot jelenti, hanem valószínűleg arra is fog szolgálni, hogy a megszorítások miatt leginkább elégedetlenkedőbb társadalmi csoportokat kompenzálja.

A Fico-csomag egészét tekintve sarcolás. Növeli a közterheket, csökkenti a növekedési potenciált. Ez utóbbi azonban nem azonnal jelentkezik. Kicsi a valószínűsége, hogy a multinacionális vállalatok elhagynák Szlovákiát, sokkal inkább az, hogy lényegesen kevesebb új érkezik majd. Az igazi veszély a kényszervállalkozókat fenyegeti, akik csak jobb híján váltották ki az iparengedélyt. Közülük sokan újra munkanélkülivé válhatnak.

Horbulák Zsolt

Ajánló

Közlekedési baleset miatt le van zárva az út Keszegfalva és Gúta között, mivel egy kukoricát szállító kamion...

Többször is elolvastam a hírt, hogy jól látok-e, végül azonban kénytelen voltam elismerni, hogy a szemem nem csal:...

A német kormány szerint Görögországnak hamarosan 20 milliárd eurós mentőhitelre lehet szüksége a rendezetlen...

Olvasta már?