Pártbeszéd

Állítólag közeledne az MKP-hoz a Híd. Állítólag ősszel nevet változtat az MKP. Állítólag Somogyi Szilárd volt SaS-es képviselő magyar pártot alapítana. Vicces leírni, de jelenleg ezek a kérdések aktuálisnak számítanak. Még viccesebb leírni, hogy a szlovákiai magyarság eddigi leghatékonyabb politikai képviseletét Vladimír Mečiarnak köszönhette.

Ha a volt kormányfő 1998-ban nem kényszeríti rá az akkori három magyar pártot, hogy MKP-vá egyesüljenek, ez valószínűleg sohasem történt volna meg. Az alkalmi koalíciók egyébként jobbak, mintha egyetlen párt uralná a nemzetiségi terepet. Az egypártrendszer ugyanis kényelmes politikusokat nevel, nincs versenyhelyzet, anélkül pedig fejlődés sincs. Jelenleg Szlovákiában van versenyhelyzet (fejlődésnek egyelőre azért ne nevezzük).

Versenghet például a Híd és az MKP, vagy egy-egy civil szervezet, ki képes többet elérni helyi vagy akár országos szinten. Hogy a pártok állandóan veszekednek? De hát ez a dolguk! Vitatkozzanak, amennyit bírnak, a végén pedig, ha a helyzet közös fellépést követel, egyezzenek meg, mert ez is a dolguk, elvárja tőlük a választó.

Jövőre megyei, azután elnöki, majd európai parlamenti választások. Lesz alkalom a párbeszédre. Agyalni addig mindenkinek van miről. Az MKP lássa végre be, hogy Szlovákiában más magyar pártoknak is lehet helyük a nap alatt (elvégre nagy szövetségesük, a Fidesz például Erdélyben két új párt útját is egyengeti annak ellenére, hogy a többség húsz éve a harmadikra szavaz). A Híd ismerje be, hogy ha az MKP-val szövetségre lép, elbúcsúzhat a szlovák szavazóktól, így elméletileg is megszűnik a szlovák-magyar együttműködés pártja lenni. Somogyi Szilárd pedig lássa be, hogy felesleges pártot alapítania, hiszen azok a szlovákiai magyarok, akik nem azért járnak szavazni, amiért a szlovákiai magyarok, azok vagy nem járnak szavazni, vagy eddig sem a magyar párt(ok)ra szavaztak.

Ezek nélkül a beismerések nélkül nehezen lesz a következő években szlovákiai magyar politikai párbeszéd. Legfeljebb pártbeszéd. Abból meg már elegünk van.

Ajánló

Csaknem hétezer menekült van úton Szerbiából Magyarországon át Ausztria felé.

Kotleba bejelentette, hogy szeptember elsején (csak megjegyzésként: a 2. világháború kitörésének évfordulója,...

Háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas kamerákkal akarják ellátni a közel-keleti államok lakosait az ókori...