Drága tojás a jó tojás

Felment a tojás ára, behomályosítva sok ember jövőképét. És pont most, húsvét előtt, amikor a legjobban fogy. Panaszkodunk hát, megint drágul egy alapélelmiszer. Hová fejlődünk satöbbi. Pedig a történetnek pozitív oldala is van. A legtöbb embert valószínűleg nem érdekli, miért szökött az égbe a tojásár az unióban. Azért, hogy a tyúkoknak jobb legyen.

Megújult az uniós ketrecszabvány, pálcikás ülőke meg komfort jár a szárnyasoknak, hogy jobban érezzék magukat. De kit érdekel ez? Tojtak eddig is, mi meg megettük. Már a tyúkoknak is jogaik vannak? Ez is csak egy ok a sok közül, hogy megcsapolhassák a pógárok pénztárcáját.

Amikor valaki házat épít, értelemszerűen nem olyan téglákat használ, amelyek már majd szétporladnak, ugyanis a ház élettartama ezzel jócskán lerövidülne. Minőségi alapanyagokkal az eredmény is minőségi lesz. Ugyanez a helyzet a táplálkozással is. Az emberi szervezet abból áll, amit megeszik. Gasztroenteorológiai közhely, hogy a falusi baromfiudvarban nevelkedett tyúk húsa és tojása egészségesebb, mint a csirkegyárakban ömlesztve tenyésztett szárnyasoké. A tyúk egyszerűen jobban érzi magát, ha egy tágas udvarban füvet és magokat csipegethet, mint amikor további tyúkok ezreivel kell megverekednie a nagyüzemi tenyészetben a gépekkel eléjük szórt, genetikailag modifikált tápért. Más genetikai információt hordoznak ugyanis, húsuk és tojásuk elfogyasztásával pedig ez az információ az ember szervezetébe kerül. Egészségesebb tehát az a tyúk, amelyik jókedvűen éli le az életét. Az új, uniós szabványú ketrecek azért kellenek, hogy a tyúkok jobban érezzék magukat, és egészségesebb tojásokat tojjanak. Ne azt a pár centet sajnáljuk hát, amit ezekért a tojásokért ki kell adnunk, hanem a tyúkok milliárdjait, amelyek pusztán azért jönnek a világra, hogy valaki megegye őket. Érezzünk együtt a tyúkokkal. Önzetlen felebaráti szeretetünk gyakorlásának nagyon szimpatikus módja ez. Mellesleg a Vatikán zászlója is erre int minket: a tojást juttatja eszünkbe a sárgájával, a fehérjével és a benne megbúvó kis barnás izével. Legyen ez az idei húsvét üzenete.

Ajánló

Tömegpusztító fegyver előállítására alkalmas kémiai anyagokat találtak egy családi házban Galántán. Több személyt...

Az Európai Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker kecskére bízza a káposztát, amikor a volt francia...

Méretes zakót kapott a Debrecent és a Slovant búcsúztató Boriszov. Gála helyett sovány egygólos győzelmet aratott a...

Hozzászólások

megmondják, hogy mi a jó nekünk!

  • nem tetszik

nem fogunk tojást enni, én annyi pénzt nem adok ki érte az hetszentseg. lassan mar semmit nemfogunk tudni venni, minden olyan drága lesz.

  • nem tetszik

Hát igen. A természetnek persze sok egyéb összetevője van - az ember állattartásán kívül is - melyeket nemhogy nem sajnálunk, de még csak eszünkbe sem jutnak, h vannak. És nyugodt lelkiismerettel szennyezzük a bioszférát. De persze a tyúkok...! Tudatosíthatnánk, h a természetben nincsen sajnálat és nincsen szeretet. (Egyébként az én tyúkjaim udvaron kapirgálnak, és ugyanannyiért tojnak mint pár hónapja)

ui: Ildikó talán a húsvéti üzeneted akar lenni a "hétszentség"? Tudhatnád, h a szó elszáll, de az írás megmarad, és ezerszer visszhangozza az éterbe ezt a szót;)

  • nem tetszik

volt egy tojás. Ugyanakkor a havi fizetésemből vehettem 2286 tojást. Most 0,23 € egy tojás és a havi fizetésemből vehetek 2175 tojást. Mostanában mindenki a szocit sírja vissza. Hát itt van.

  • nem tetszik

hogy a 4 tojásos tészta ára 80 centel fog felmenni. Egy csomag tészta 0,50 kg. A neve szerint 1 kg-ben kellene lenni 4 tojásnak. Fél kiloban 2 tojás, azaz 40 cent. Ediig semmi nemvolt benne, ha egy tojás 20 cent?
A valśágban azt szokták mondani a 4 tojásos tésztára, hogy 4 tojás egy mázsa liszthez. Szóval miért is mennek fel az árak? Mert ezek szerint nem az únni jó miatt, hanem azért mert miért ne?
Az a ketrec rendelet meg már jó pár éve kijött a törvénytárban, a többi gazdasági állat jólétét szabályozó rendelettel együtt, lett volna idő felkészülni. Aki komolyan vette, most nyer rajta. Az időben kapott információ a válalkozói világban aranyat ér. Ezt az információt tálcán adták, de a pillanat kapzsisága erősebb volt mint az ész. A kapzsi befektető egy hóap alatt szeretné a megtérülést, az okos a jövőbe invesztál.

  • nem tetszik