Drága tojás a jó tojás

Felment a tojás ára, behomályosítva sok ember jövőképét. És pont most, húsvét előtt, amikor a legjobban fogy. Panaszkodunk hát, megint drágul egy alapélelmiszer. Hová fejlődünk satöbbi. Pedig a történetnek pozitív oldala is van. A legtöbb embert valószínűleg nem érdekli, miért szökött az égbe a tojásár az unióban. Azért, hogy a tyúkoknak jobb legyen.

Megújult az uniós ketrecszabvány, pálcikás ülőke meg komfort jár a szárnyasoknak, hogy jobban érezzék magukat. De kit érdekel ez? Tojtak eddig is, mi meg megettük. Már a tyúkoknak is jogaik vannak? Ez is csak egy ok a sok közül, hogy megcsapolhassák a pógárok pénztárcáját.

Amikor valaki házat épít, értelemszerűen nem olyan téglákat használ, amelyek már majd szétporladnak, ugyanis a ház élettartama ezzel jócskán lerövidülne. Minőségi alapanyagokkal az eredmény is minőségi lesz. Ugyanez a helyzet a táplálkozással is. Az emberi szervezet abból áll, amit megeszik. Gasztroenteorológiai közhely, hogy a falusi baromfiudvarban nevelkedett tyúk húsa és tojása egészségesebb, mint a csirkegyárakban ömlesztve tenyésztett szárnyasoké. A tyúk egyszerűen jobban érzi magát, ha egy tágas udvarban füvet és magokat csipegethet, mint amikor további tyúkok ezreivel kell megverekednie a nagyüzemi tenyészetben a gépekkel eléjük szórt, genetikailag modifikált tápért. Más genetikai információt hordoznak ugyanis, húsuk és tojásuk elfogyasztásával pedig ez az információ az ember szervezetébe kerül. Egészségesebb tehát az a tyúk, amelyik jókedvűen éli le az életét. Az új, uniós szabványú ketrecek azért kellenek, hogy a tyúkok jobban érezzék magukat, és egészségesebb tojásokat tojjanak. Ne azt a pár centet sajnáljuk hát, amit ezekért a tojásokért ki kell adnunk, hanem a tyúkok milliárdjait, amelyek pusztán azért jönnek a világra, hogy valaki megegye őket. Érezzünk együtt a tyúkokkal. Önzetlen felebaráti szeretetünk gyakorlásának nagyon szimpatikus módja ez. Mellesleg a Vatikán zászlója is erre int minket: a tojást juttatja eszünkbe a sárgájával, a fehérjével és a benne megbúvó kis barnás izével. Legyen ez az idei húsvét üzenete.

Ajánló

Hozzászólások

megmondják, hogy mi a jó nekünk!

  • nem tetszik

nem fogunk tojást enni, én annyi pénzt nem adok ki érte az hetszentseg. lassan mar semmit nemfogunk tudni venni, minden olyan drága lesz.

  • nem tetszik

Hát igen. A természetnek persze sok egyéb összetevője van - az ember állattartásán kívül is - melyeket nemhogy nem sajnálunk, de még csak eszünkbe sem jutnak, h vannak. És nyugodt lelkiismerettel szennyezzük a bioszférát. De persze a tyúkok...! Tudatosíthatnánk, h a természetben nincsen sajnálat és nincsen szeretet. (Egyébként az én tyúkjaim udvaron kapirgálnak, és ugyanannyiért tojnak mint pár hónapja)

ui: Ildikó talán a húsvéti üzeneted akar lenni a "hétszentség"? Tudhatnád, h a szó elszáll, de az írás megmarad, és ezerszer visszhangozza az éterbe ezt a szót;)

  • nem tetszik

volt egy tojás. Ugyanakkor a havi fizetésemből vehettem 2286 tojást. Most 0,23 € egy tojás és a havi fizetésemből vehetek 2175 tojást. Mostanában mindenki a szocit sírja vissza. Hát itt van.

  • nem tetszik

hogy a 4 tojásos tészta ára 80 centel fog felmenni. Egy csomag tészta 0,50 kg. A neve szerint 1 kg-ben kellene lenni 4 tojásnak. Fél kiloban 2 tojás, azaz 40 cent. Ediig semmi nemvolt benne, ha egy tojás 20 cent?
A valśágban azt szokták mondani a 4 tojásos tésztára, hogy 4 tojás egy mázsa liszthez. Szóval miért is mennek fel az árak? Mert ezek szerint nem az únni jó miatt, hanem azért mert miért ne?
Az a ketrec rendelet meg már jó pár éve kijött a törvénytárban, a többi gazdasági állat jólétét szabályozó rendelettel együtt, lett volna idő felkészülni. Aki komolyan vette, most nyer rajta. Az időben kapott információ a válalkozói világban aranyat ér. Ezt az információt tálcán adták, de a pillanat kapzsisága erősebb volt mint az ész. A kapzsi befektető egy hóap alatt szeretné a megtérülést, az okos a jövőbe invesztál.

  • nem tetszik