Tűz van, tojás nincs

Burleszkbe illő jelenet, a vonat égő réten vágtat keresztül. Mire a mellettem ülő utas észbe kap, már a kabátja is füstöl. Tehetetlen tűzoltók rohangálnak kint, esélyük sincs a szárazság és a méteres gaz miatt. Napok óta a megszaporodott tűzesetekről szólnak a jelentések, a kár felmérhetetlen, számunkra Krasznahorka örök mementó marad.

Szárazság van, figyelmeztetnek a tűzoltók, arról kevesebb szó esik, hogy merre a szem ellát, mindent gaz ver fel. S elég boldogult gyermekkoromra gondolni, amikor a gaznak, „burnyának” még nyoma sem volt. Annak idején, legyen az szántóföld vagy legelő, minden egyes négyzetméterért kíméletlen harc folyt, emlékszem, hogy a köves, megművelésre csak nagy-nagy kínszenvedéssel használható földecskén egy alkalommal a határt jelző karót nagyanyám állítólag tíz centiméterrel helyezte odébb a kelleténél, s bizony a birtokszomszéddal egyből hajba, akarom mondani „foncsikba” kaptak. Évekig tartó mosolyszünet következett, holott még közeli rokonok is voltak. Ma méteres gaz veri fel a területet, béke honol. Ahogy az egész környéket is. Igaz, nem is érdemes egy kapavágást sem tenni, a rendszerváltás után nem sok becsülete lett a magántulajdonnak, a hagymát, zöldséget még félzölden kitépték, később már a vadak is belejártak.

Olvasom, hogy Csehországban újfent keletje lett a tyúktartásnak, egyes farmok előtt kilométeres sorok állnak, tyúkra várakozva. Nincs is ezen mit csodálkozni, a tojás ára az egekben, aminek állítólag az uniós tyúkketrec az oka. Eddig csak a teheneknek meg a disznóknak voltak átlagon felüli jogaik az EU-ban, most a tyúkok is kiharcolták maguknak, hogy csak EU-szabványos ketrecben tojhatnak. A hajléktalanok, az alig minimálbérből és a segélyből élők jogairól még nem hozott szabályt az unió. Mindenesetre a tojás iránt érdeklődők száma nálam is hirtelen megnövekedett, sőt még a kivénhedt tyúkjaimra is jelentkezett már vevő, s komolyan gondolkodom rajta, hogy meg is szabadulok tőlük. Mivel alig vagyok itthon, szegények többnyire napokig az egykori disznóólban tengődnek, természetesen lakatra zárva, s ki tudja, mikor érkeznek meg hozzám is az EU könyörtelen ellenőrei, kobozzák el a nem megfelelő körülmények között tartott tyúkjaimat, s a tojásaimtól is megszabadítanak.

Juhász Dósa János

Ajánló

Ha Ön az Oroszlán jegyében született, szerelmi életének intenzív időszakát éli, és sok pozitív visszajelzést kap...

Ismét megtartotta szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor. Azért nem írom, hogy miniszterelnök, mert bár Orbán...

Az orosz állampolgárok csak útlevéllel léphetnek be vasárnaptól Ukrajna területére  - ezzel megszűnik a Szovjetunió...

Olvasta már?