Vélemény és háttér

Vannak országok, ahol az utcai demonstrációk a politikai kultúra részét képezik. Ahol állandóan tüntetnek a szakszervezetek, az ellenzéki pártok, bárki.

Szinte folklórrá vált ősz óta, hogy a benzinkutak totemoszlopain heti rendszerességgel 1–1,5 centtel lefelé módosítják a benzin literenkénti árát. Ez, az autósok számára oly kedves szokás még hetekig változatlan marad, mert úgy tűnik, az irányadó olajárak esésének semmi sem szab gátat.
20
Karaktergyilkosságról panaszkodik Deutsch Tamás. Nem tudom, merre járt az elmúlt évtizedben, de a karaktergyilkosság műfaját éppenséggel a Fidesz fejlesztette tökélyre. 
Két főre fogyatkozott az SDKÚ parlamenti frakciója, miután azt bő egy év alatt, egymást követő hullámokban immár csaknem minden egyes tagja elhagyta, leszámítva a pártelnök Pavol Frešót és régi szövetségesét, Ľubomír „Éhséglázadás” Kaníkot.
Két hely van, ahol az emberek önként teljesen kitárulkoznak: a kórház és a fodrász. Most a fodrászról lesz szó, akinél vásárra visszük a (fej)bőrünket, s közben ki tudja miért, ellenállhatatlan késztetést érzünk, hogy elkotyogjunk olyan dolgokat, amelyeket egyébként nem szoktunk idegeneknek elmesélni.
1
A címre nézve bármely olvasó nyugodtan kimondhatja: ilyen nincs. Valóban nincs. Vannak ugyan a tagságnak politikai kritériumai, de azok eléggé általánosak. Kisebbségpolitika mint olyan egyelőre nincs.
1
Ismét kevesebb jut a magyar kultúra pályázati támogatására Szlovákiában. Kicsi a keretösszeg is, a magyaroknak szánt summa pedig tovább zsugorodott. 
Ingyenesen jutatott élelmiszerek további állami támogatásával próbálja az ír kormány orvosolni a tartós elszegényedéssel sújtott lakosok gondjait. Írország jelentős része él szegénységben a válság óta, közel egymillió embernek adódnak napi szinten anyagi gondjai.
Zsigra volt polgármestere kerítés miatt börtönbüntetését tölti, a jelenlegit pedig kedden a bíróság hűtlen kezelés miatt 15 havi, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Mivel az ítélet nem jogerős, az ártatlanság vélelmének jegyében Ivan M. leteheti a polgármesteri esküt, tisztségétől csak akkor fosztják meg, ha az ítélet jogerőre emelkedik, annak ugyanis része a választott tisztségektől való kétéves eltiltás is.