Vélemény és háttér

Nehéz megfogni azt az érzést, ami az embert a hatalmába keríti arra a pár napra, amíg Krasznahorkán táborozik. Különösen akkor, ha van összehasonlítási alapunk – e sorok szerzője először akkor sátorozott a rendezvényen, mikor még a névadó helyszínen rendezték a Gombaszögi Nyári Tábort.

A nyári szünetben a politikusok gyakran járják az ország fesztiváljait, falunapjait, kulturális programjait, hogy a nyári hónapokra se feledkezzenek meg róluk a szavazók. Ám az idei nyüzsgésnek van egy ennél sokkal prózaibb oka is. Az ősszel esedékes önkormányzati választás lesz az utolsó komoly lehetőség a parlamenti pártok számára, hogy megmérettessék magukat 2016 előtt. 
„Horvátország. A jó választás.” Ez virít hatalmas, narancssárga betűkkel a villamoskocsi oldalán. A felirat alatt azúrkék tenger és hófehér homok, ahogy kell. 
1
Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó malajziai utasszállító repülőgép elleni rakétatámadás drasztikusan átrendezheti az erőviszonyokat a kelet-ukrajnai háborúban és tovább ronthatja Európa és Oroszország viszonyát.
Itt a nyár, és mindenki karcsú, feszes akar lenni.
A kapitalizmus csődök nélkül olyan, mint a vallás bűnök nélkül, mondta Allan Meltzer amerikai közgazdász, amikor 2008-ban kirobbant a válság.
1
Ahogy a miniszterkedés mázsás terhe lekerült a válláról, máris felszabadultabb lett Dušan Čaplovič volt oktatási miniszter, jelenleg parlamenti képviselő. Azt nem tudni, hogy saját indíttatásból-e, vagy kommunikációs tanácsadók javaslatára, de őszinteségi rohamot kapott, és az állami, TASR hírügynökségnek kitálalt arról, milyen üzelmek folytak az oktatási tárcánál. 
Meghozta gyümölcsét a Fico-kabinet gazdasági szabadságharcának egyik legfontosabb eleme, a bankadó. Az államkassza százmilliókkal gyarapodik, a bankok pedig krokodilkönnyeket hullatva „szenvednek”.
3
Érdekes politikai monodrámával lepte meg választóit Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, egyben a román kormány tagja.