Vélemény és háttér

1

Magyar kézbe kerülhet a szlovák áramtermelés – röppent fel tegnap a hír. A Mol Csoport tagja, a pozsonyi Slovnaft és az MVM Magyar Villamos Művek ajánlatot tett a Szlovák Villamos Művek 66 százalékos, az olasz Enel energetikai társaság tulajdonában lévő részvénycsomagjának megvásárlására.

Az internetes fórumokon és a közösségi médiában még nem értek véget a választások. Azt, hogy nem mindegyik településen az européer normák szerint zajlott a kampány, az is jelzi, hogy az emberekben iszonyatos feszültségek halmozódtak fel.
1
A kormány helytelen gazdaságpolitikája, a Nyugat szankciói és a hanyatló olajár máris padlóra küldték az orosz gazdaságot – hamarabb, mint a sebezhetőségére rámutató elemzők többsége várta.
1
Viccesen alakulnak idén a közép-európai államfőválasztások. A hétvégén például szász elnöke lett Romániának. Klaus Johannis nagyszebeni polgármester a második fordulóban alaposan elhúzott a miniszterelnöki székből az államelnöki szék felé igyekvő Victor Ponta mellett. 
Az önkormányzati választások is igazolták azt a két, immár tartós politikai jelenséget, hogy a független jelöltek sikeresebbek a pártkatonáknál, a pártkatonák közül pedig a smeresek a legsikeresebbek. Mi következik ebből? 
Huszonöt évvel a bársonyos után arról kellene írni, hogy a fiúk mit mentettek át apáik örökségéből, mit tanultak az elmúlt negyedszázadból, honnan hová jutottunk. Mi valósult meg az ideálokból, és mi az, amiben hazudtunk önmagunknak.
Magyar szempontból nem hoztak földrengésszerű változásokat az önkormányzati választások. Az MKP és a Híd nagyjából megtartotta pozícióit, utóbbi hangyapattanásnyit javítani tudott, előbbi egy anionnyit vesztett, de ha reálisan nézzük, egyik sem mozdult el.
Feltehetőleg kevesen számítottak ilyen eredményekre a szombati önkormányzati választásokon: komoly meglepetések, új arcok, s az éjszaka diadalmas zárásaként Pavol Paška távozása.
Középiskolás diákként aktívan bekapcsolódtam az 1989-as eseményekbe otthon, Dunaszerdahelyen. Szerveztünk, tüntettünk. Szüleim kulturális (ami persze politikait jelentett) belső disszidensek voltak, mi sem volt természetesebb.