Vélemény és háttér

Miközben a Szövetség a Családért összegyűjtötte (a szerinte) a hagyományos család védelméről szóló népszavazáshoz szükséges aláírásokat, a szebb napokat is látott Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártja az eutanázia témájával állt elő. 

A szlovákiai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén elhangzott üzenet a magyar diákokhoz, pedagógusokhoz és szülőkhöz: 
A furcsa háború szókapcsolat már foglalt, a második világháború elejét nevezzük így, amikor Németország megtámadta Lengyelországot, mire Franciaország és Anglia ugyan hadat üzent a németeknek, de a fegyverek nyugaton még nyolc hónapig hallgattak. 
8
Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata kimondja, mindenkit megillet az állampolgársághoz való jog, és senkit sem lehet sem állampolgárságától, sem állampolgársága megváltoztatásának jogától önkényesen megfosztani. És ha egy állam jogállamként definiálja magát az alkotmányában, továbbá kötelezi magát, hogy betartja a nemzetközi egyezményeket, akkor nem foszthat meg önkényesen senkit az állampolgárságától.
1
Kedvenc civil szervezeteink egyike, az Aliancia za rodinu (Szövetség a családért) bejelentette, hogy 400 000 aláírást gyűjtött öszsze, így népszavazás kiírását kezdeményezheti.
2
Múlt héten jelent meg a hír, hogy Szepsi város polgármestere nem engedélyezte a Moldava Spolu elnevezésű fesztivál megrendezését.
Egyre nagyobb figyelmet kap, hogy a szlovákiai üzletek polcain az itthon előállított élelmiszerek aránya folyamatosan csökken. 
Azt, hogy mennyire érezzük saját magunktól távolinak a közügyeket, jól le lehet mérni azon, milyen tulajdonságokat tartunk szimpatikusnak egy politikusban. Az utóbbi évek tapasztalatai alapán egy politikus akkor népszerű, ha minél jobban megpróbálja eltitkolni a foglalkozását, helyette pedig úgy viselkedik, mint a legjobb barátunk, aki alapjában véve jó arc, így bármikor leülnénk vele sörözni.
1
Ki tudja, miért, Robert Fico szinte kényszeresen mutogatja izmait. Szó se róla, az első kormányzása idején felszedett kilókat dicséretesen ledobta, de talán nem kellene minduntalan erejével kérkednie.