Vélemény és háttér

1
Pozsony |

A nyári uborkaszezonnak vége, a politikusok is visszatérnek a szabadságukról. S bár a nyári hónapokban érdemi fejlemények nem történtek, a különféle táborok, szabadegyetemek jó fórumot biztosítottak arra, hogy közszereplőink ismertessék a vízióikat és az elképzeléseiket arról, mi várható tőlük a politikában. 

Ha valaki többet akar tudni a politika gyakorlati működéséről, ajánlom figyelmébe az Igenis, miniszter úr! (Yes, minister) című klasszikus angol sorozatot.
Andrej Kiska a NATO-csúcson raktárbázist ígért a szövetségnek Poprádra. A város polgármestere tiltakozott is nyomban, polgári kezdeményezés alakult a raktárbázis ellen, majd Rober Fico kormányfő emelte föl a hangját, népszavazást helyezve kilátásba a támaszpontok ügyében. 
Finisel a skót függetlenségi népszavazás kampánya, ahol – az ellenkező sajtóhírek ellenére is – a lakossági véleménymérések szerint szolid többségben vannak az elszakadást ellenzők.
60
Huszonötödik évfordulója volt a héten a XX. századi Magyarország egyik legbölcsebb döntésének, ráadásul a XXI. századi Magyarország egyik legotrombább hatalmi húzásának másnapján. Lassan megint barakk leszünk. Nem vidám, de Kelet-barát.
1
Régen történt, még a mečiari időkben. Két korosodó asszonyság fejcsóválva figyelte a Pozsony belvárosában hangoskodó, jókedvű angol fiatalokat. Aztán egyikük megjegyezte, hogy ha Szlovákiába jönnek, előtte megtanulhatnának szlovákul.
6
Különféle tévhitekben élünk. Az egyik, hogy a mai fiatalok számára természetes, hogy idegen nyelveken beszélnek.
Oroszország hadüzenet nélkül bosszúhadjáratot indított Lengyelország és Szlovákia ellen. Igaz, egyelőre csak pszichológiai hadviselésről beszélhetünk, és a két ország NATO-tagsága miatt ennél többre hál’ istennek nem is kell számítanunk, a következmények azonban így is katasztrofálisak lehetnek.
A nyilvánosság által egyik legjobban figyelt büntetőperben Eva Varholíková Rezešovát kilenc év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.