Vélemény és háttér

13

A február hetedikei népszavazással kapcsolatban már sokan ismertették érveiket és álláspontjukat, pro és kontra.

Egy amerikai titkos ügynök bizalmas információkat adott át egy újságírónak az iráni atomprogram elleni titkos műveletről. Az ügynököt beperelték, és hosszú évek után a héten a bíróság bűnösnek mondta ki Jeffrey A. Sterlinget, a CIA egykori munkatársát.
1
Milyen ember az, aki részt vesz a népszavazáson? És milyen az, aki otthon marad? A kampány és főként az ellenkampány keltette hisztéria ellenében mondjuk ki: mindkét csoportba sok tisztességes és jóakaratú állampolgár és nem kevés balga is tartozik.
6
Mindkét magyar párt vezetője részt vesz a népszavazáson, és három igennel fog szavazni. Berényi József biztosan, mert közölte, Bugár Béla valószínűleg, hiszen ő keresztény meggyőződése szerint fog eljárni.
Aki még figyelemmel követi a február hetedikei népszavazás körüli kampányt, biztosan látta azt a videót, amelyen két, homoszexuális pár tagjait alakító színész taperol egy kisfiút. Valószínűleg abban a referendum támogatói és ellenzői egyaránt egyetértenek, még ha ellenkező előjellel is, hogy a film elég gusztustalan. 
1
Az idióta görög eredetű kifejezés, eredetileg olyan magának való, érdektelen polgárt jelentett, aki nem vesz részt az ókori görög demokratikus városállam, a polisz közéletében, vagyis a politikában. Jelenleg főleg az ostobaság, hülyeség szinonimájaként használjuk.
2
Az utóbbi napokban hírt adott magáról a karácsonyi, álmos időszak után mind a két, a szlovákiai magyarokat megszólító párt. 
1
Február hetedikén az önálló Szlovákia történetének nyolcadik népszavazására kerül sor. Az előző hét közül egy, azaz egy volt érvényes, az európai uniós csatlakozásról szóló. Az is nagyon lécrezgető módon, 52,15 százalékos részvétellel. Jobb bele se gondolni, mi lett volna, ha az a 2,15 százalék akkor is inkább a kertészkedést választja.
1
A keresztlevelem szerint katolikus keresztény vagyok: hiszek Istenben, és nem csupán ismerem Jézus tanítását, hanem tudom, hogy ha helyesen értelmezzük, ez a tanítás ma is megállja a helyét. Katolikus keresztény vagyok, a múlt héten így hozzám is szólt Ferenc pápa.