Vélemény és háttér

Bulgária azok közé az országok közé tartozik, amelyek ugyan közel vannak, de mégsem fordítunk rájuk különösebb figyelmet (tisztelet a kivételnek). A hó eleji előrehozott parlamenti választások viszont kimondottan érdekes tanulságokkal szolgálhatnak a szlovákiai politika jövője iránt érdeklődőknek is. 

A héten ismét felvizezték az alkotmányt: mostantól tilos ivóvizet exportálni Szlovákiából. Az eset a populista megfelelési kényszer és a politikai haszonszerzés logikája alapján reflexből meghozott törvények iskolapéldája.
A fejbe rúgás, ha földön fekvő, és nem álló ellenfélnek adják – mint Chuck Norris, a műfaj klasszikusa –, különösen aljas dolog, mivel egy jórészt már védekezésképtelen embert ér. A héten két fejberúgásos ügyben született ítélet, mindkettő némileg fejberúgásszerű. 
4
Megszokhattuk már, hogy ha Robert Fico sajtótájékoztatót hív össze, akkor nagyon el akar mondani valamit. Nyilván nem az újságírókkal akar beszélgetni, ők ugyanis továbbra sem tartoznak a kedvencei közé. 
Hivatalosan egy hét múlva kezdődik a helyhatósági választások kampánya, a valóságban azonban már hetek óta javában tart. A változás annyi lesz, hogy október végén a sajtóban is megjelennek a politikai hirdetések, de a hivatalos kezdet valójában már csak a kampány lecsengése.
Megvan az első bírósági döntés, pontosabban egyezség a nyitrai Mariatchi szórakozóhely előtt történt brutális támadás ügyében. Két fejbe rúgás egyenlő négyszáz euró.
Pozsonyba (és Budapestre) tart a sokat bírált Uber – már ha erővel ki nem tiltják a kezdeményezést a városi utcákról a hatóságok aktív segítségével. 
A filozófia a teológia szolgálóleánya, szólt az aranyszabály a középkorban. A kultúra a politika szolgája, gondolhatjuk 2014-ben Szlovákiában. Az elmúlt héten az egyedül kormányzó Smer politikusainak két olyan megnyilvánulása is volt, amely ezt alátámasztja. 
5
Az aktuális hatalom pontosan addig terjeszkedik, amíg el nem éri az őt kordában tartó határok valamelyikét. Ha itthon nem működnek, akkor külföldről jön az orron koppintás.