Vélemény és háttér

1

Talán felfigyeltek rá, hogy Szlovákiában egy fiatal csapat összehozta a világ első olcsón előállítható, repülő autóját. Nagy dolog egy kis ország életében, éljenek a fiatal konstruktőrök, van még remény, nem hülyültünk el teljesen.

15
Először fordult elő, hogy az Egyesült Államok megtiltotta a beutazást valamely európai uniós tagállam magas rangú kormányzati képviselői számára. Állítólag a hat személy között van Orbán Viktor első számú tanácsadója is.
1
Amikor a Smer a parlamentben megszavazta a vasúti utazás ingyenessé tételét, egyértelművé vált, hogy megkezdődött a kampány – nem a küszöbön álló önkormányzati, hanem a 2016-os parlamenti választásoké. 
Semmi nincs ingyen – közhely, de olyannyira, hogy a szabályozásnem is tartalmazza ezt a szót. Az alkotmány értelmében az egészségügyi ellátás térítésmentes, és ilyen módon fogalmazta meg a kormány az úgymond ingyenes utazást diákoknak és nyugdíjasoknak.
Múlt héten újabb mesteri bohózattal gazdagította a szlovákiai közéletet az Alkotmánybíróság–Gašparovič duó. Tudják, van az a bizonyos Čentéš-ügy. Ezt arról a fickóról nevezték el, akit egy valaha volt kormánykoalíció tagjai azzal kerestek fel, hogy legyen a közös főügyészjelöltjük. 
Városomat járva néha elképedek, miféle dolgokat ígérnek a pozsonyiaknak a novemberi helyhatósági választások némely jelöltjei. Hát még, amikor a programjaikat olvasom! Nem mintha nem drukkolnék nekik, hogy sikerüljön például a nyugdíjasokat télen tengernél üdültetni, letörni az agresszív developerek szarvát, rendet tartani a házak kukatelepei körül (ezt nézném meg először, mert aki ezt képes megoldani, az mindenre képes), állattemetőt nyitni. 
28
Hétköznapi eset: az adóhatóság elnöke pihenni indul az ünnepi hosszú hétvégén. S miért ne lehetne annyira jó viszonyban egyik helyettesével, hogy együtt koptassák a schwechati repülőtér kövezetét? Más kérdés, hogy a két vezető beosztásban lévő kormányzati tisztviselő – sajtótalálgatások szerint – rajta lehetne azon a listán, amely az Egyesült Államokból kitiltott magyar állampolgárok nevét tartalmazza. 
Bulgária azok közé az országok közé tartozik, amelyek ugyan közel vannak, de mégsem fordítunk rájuk különösebb figyelmet (tisztelet a kivételnek). A hó eleji előrehozott parlamenti választások viszont kimondottan érdekes tanulságokkal szolgálhatnak a szlovákiai politika jövője iránt érdeklődőknek is. 
1
Nevet nem mondok. Egyrészt, mert az illetőnek nemrég jelent meg az első regénye, másrészt, mert a dolog, amiről szó lesz, nem legális. Az alábbi történetet példázatnak vagy modern mesének szánom.