Vélemény és háttér

6

Kertész Imre állami kitüntetése akkora port vert fel a magyar médiában, hogy alig-alig kapott teret egy másik kitüntetett, bizonyos Takaró Mihály irodalomtörténész.

Azt, hogy mennyire érezzük saját magunktól távolinak a közügyeket, jól le lehet mérni azon, milyen tulajdonságokat tartunk szimpatikusnak egy politikusban. Az utóbbi évek tapasztalatai alapán egy politikus akkor népszerű, ha minél jobban megpróbálja eltitkolni a foglalkozását, helyette pedig úgy viselkedik, mint a legjobb barátunk, aki alapjában véve jó arc, így bármikor leülnénk vele sörözni.
1
Ki tudja, miért, Robert Fico szinte kényszeresen mutogatja izmait. Szó se róla, az első kormányzása idején felszedett kilókat dicséretesen ledobta, de talán nem kellene minduntalan erejével kérkednie.
A szlovák kormányfő több nyilvános alkalmat is kihasznált arra, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat helytelenítse. Legutóbb azt hangsúlyozta, nem érti a szankciókat, és harmonikus, baráti kapcsolatokra kellene törekednünk Moszkvával.
2
Az ukrajnai események talán legmeglepőbb és komikus fordulata volt, amikor az orosz propaganda az ukrán, Kijev-barát erőket elkezdte fasisztázni.
Olvastam, hogy nyáron sok emberrel kell találkozni, mert télen eme randevúk emléke fog bennünket melengetni. Megfogadtam a tanácsot, s mostanában a szokásosnál több emberrel találkoztam. S a szokásosnál több szomorú emberrel. 
36
A diktátor hajlamú politikai vezetőnek nincsenek igazi barátai, alattvalói és talpnyalói vannak, akik naphosszat azt duruzsolják vezérük fülébe, amit az hallani akar. 
2
Jó, hogy nem gazdasági öngyilkosságnak aposztrofálta az Oroszország elleni szankciókat kicsi honunk kormányfője, s nincs egyedül, Armageddont láttak sokan a gazdák képviselői közt is.
3
Leszállhatott a Szentlélek Szúnyog Cityre, a városra, amelyet a hivatalos és a népnyelv leggyakrabban Komárom névvel illet.