Vélemény és háttér

5

Ami Amerikában történik, az messze van. Amit viszont a németek tesznek, arra gyakran tekintünk úgy, hogy előbb-utóbb hozzánk is elér.

1
Malina Hedvig és Robert Kaliňák: egy tízéves harc két kulcsszereplője. Azé a harcé, amely a szlovákiai magyarság rendszerváltás utáni történetének egyik kulcsfontosságú epizódja. 
Miközben lassan helyükre kerülnek a spájzokban az idei uborka- és barackbefőttek, úgy alakul át szemünk láttára a kormánykoalíció négyesből hármas fogattá, s a vezető kormánypárti politikusok nyilatkozataiból már-már úgy tetszik, a két eseménynek körülbelül azonos a súlya. 
Egyre több nálunk a külföldi munkás. Ez a trend egy ideje már megfigyelhető, ám a gyakorlott újságolvasó számára is furcsaságnak számít még: hogy lehet ez, miközben minden tizedik ember munkanélküli nálunk.
6
Paranoiás őrült, kivégeztette a kommunista párt vezetését és a katonai vezérkart, ártatlanokat gyilkoltatott le vagy küldött a gulágra – a tisztogatások áldazatainak száma elérheti az 1,2 milliót.
Soha nem alakult még át Szlovákiában ilyen villámgyorsan és ilyen simán négyes kormánykoalíció hármasfogattá.  
1
Vége az olimpiának, hazamennek a sportolók, a figyelem pedig fokozatosan átirányul a következő nagy eseményre, amelyről a világ tetszőleges pontján lehet pár szót váltani két sör között. November 8-án esedékes az amerikai elnökválasztás.
Hálátlan dolog az állami költségvetés tervezetéről írni, mert ugyan szinte mindig a büdzsé számít az év törvényének, ám annyira meg van spékelve – remélhetőleg megalapozott – számokkal, hogy nehéz adathegyek nélkül könnyen emészthetőt mondani róla.
36
Évek óta figyelem, milyen szerepe van, hol bukkan fel még a magyar nyelv a szlovák fővárosban. Hol találom a történelmi nyomait, hol számít ma is természetesnek, hol hallok magyar szót, kitől és mikor.

Programajánló

Események

h k sz cs p sz v
11
21
31
45
58
64
72
81
91
29
30
31
1
2
3
4

A nap mondata

Robert Fico miniszterelnök, miután kitiltották az orosz sportolókat a paralimpiáról a szisztematikus állami dopping miatt