Vélemény és háttér

Štúr-szobrot szeretne állítani a Matica slovenská Párkányban. Az ok, hogy szlovákul éppen e város viseli az idén 200 éve született nemzetébresztő nevét. 

Ahogy kijutott a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságra, máris reagált az NBI is a példátlan sikerre: a diadalmas pótselejtezők utáni bajnoki forduló húszéves mélypontot hozott a nézőszámban. E különös fordított arány segíthet megérteni, mennyire nem szerves része a norvégok elleni párharc a magyar futball (vissza)fejlődéstörténetének. Egyelőre? 
Mindenki úgy érzi, mintha sűrűsödnének az események a nem-zetközi porondon. Előbb a menekültválság, aztán a párizsi támadás, most az orosz–török csörte.
Kedves pozsonyi nőtársaim, végre fellélegezhetünk – elfogták a „kakifantomot”. Az elnevezés nem az én találmányom, ijesztőbbnél ijesztőbb neveket kreált a sajtó arra a vélhetően szexuális tévelygőre, aki az elmúlt hónapokban – a nyomozás állása szerint április óta – rettegésben tartotta a fővárosi nőket. Általában villamosmegállókban támadott, székletet kent fiatal nők arcára és hajára, aztán eliszkolt. Volt, akit bónuszként levizelt.
Az oktatás volt a legfontosabb téma a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciáján. Négy előadó mondta el véleményét, de csak egy, Fodor Attila, a pedagógusszövetség képviselője nevezhető szakembernek. A másik három jogvédő vagy kisebbségi aktivista, vagyis az oktatáshoz hozzávetőleg annyi köze van, hogy járt iskolába.
19
Hosszú idő után – ha nem számítjuk a bumerángként visszavisszatérő kétnyelvű vasúti próbálkozásokat – ismét kisebbségi témájú tervezet volt a parlament előtt, a meglepetésre második olvasatba kerülő kisebbségi kulturális beadványt kis híján el is fogadta a plénum. A politikában ritkán vannak véletlenek, feltételezzük, hogy a keddi végszavazás sem volt az. 
1
A parlamenti választások közeledtével elszaporodó nyomtatott ígéretek közül egyik sem említi a visszacsatolás fontosságát. Mert munkában, magánéletben, és a táplálkozásban is elengedhetetlen, hogy visszacsatolásokkal szerezzünk tudomást az eddig megtett út helyességéről, az elvégzett munka értelméről, elégtelenségeiről.
Régóta érett az orosz–török incidens: NATO-jelentések szerint is többször megsértet-ték a török légteret az orosz harci gépek.
Az elmúlt négy évben ezeken a hasábokon viszonylag kevés jót írhattunk a Fico-kormányról. A párizsi merényleteket követően azonban a kezdeti, kötelező kampányszagú verbális kilengés – a menekültek és a terroristák összemosása – után az egyedüli jónak mondható lépést hozta meg. A nagyon közeli jövőben növeli a biztonsági erők létszámát.

Események

h k sz cs p sz v
11
21
33
42
52
61
71
81
91
11
21
31

A nap mondata

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek vasárnapi csúcstalálkozója előtt