Vélemény és háttér

A gyökerek nem érzékelik fényt. A gyökerek arra valók, hogy mélyre ereszkedjenek és a lehető legtöbb nedvességet szívják magukba, ellátva a törzset, a virágot, a majdani gyümölcsöket. 

A rendszerváltás utáni harmadik nagy átrendeződés előtt állhat a szlovákiai pártpolitika, ugyanis lassan a második generáció kopik el, elhasználódnak a korábbi népszerű politikusok, a megújulásra pedig nagy az igény.
Szarka Ákos, a DAC fiatal csatára olyan durva szabálytalanságot követett el a szenicei Tomáš Kóňával szemben, hogy ellenfele súlyosan megsérült: szárkapocscsonttörést és szalagszakadást szenvedett. Az ügy még nem zárult le, egyelőre a büntetés mértéke sem ismert. 
Két héttel az államfőválasztás második fordulója után szépen lassan kitisztult a kép, hogy a jobboldali jelöltek mit kezdenek hirtelen jött támogatásukkal. 
Amitől a magyarországi parlamenti választásnál sokan tartottak, nem következett be. A szavazati joggal rendelkező határon túli magyarok nem váltak a mérleg nyelvévé.
3
A választási kampányok rózsaszín ígéretei után jöhet a rideg valóság – nálunk és Magyarországon is. Ami konkrétan azt jelenti, hogy ismételten megszorítások, takarékossági csomagok, adóemelések kopogtatnak az ajtón.
Hatvanhét évvel ezelőtt kezdődött az úgynevezett lakosságcsere - az eufemizmus sima kitelepítést jelentett. De maga az egész folyamat nem is '47 áprilisában indult.
3
Érdekes, hogy a mai napig gyakran álmodom matekórával. Kihívnak felelni, persze semmit sem tudok, eleve reménytelen a helyzet, lásd Karinthy remekművét.
1947. április 12-én kezdődött a csehszlovákiai magyarok kitelepítése, az utolsó vasúti szerelvényt 1949. június 5-én indították a hatóságok.