Másfél milliót ad az állam a DAC-stadion negyedik tribünjére

Dunaszerdahely |
Az oktatásügyi minisztérium a következő két évben 27 millió euróval dotálná különféle sportlétesítmények építését, adta hírül a SME. A támogatási csomagból 1,5 millió euró a DAC-stadion negyedik tribünjére is jutna.
A régi főtribün az utóbbi időben a vendégszurkolóké. A slovanisták áprilisban már elkezdték a bontását
Somogyi Tibor felvétele
A DAC Aréna építésére a szlovák állam korábban 2,4 millió eurót adott a Szlovák Labdarúgó-szövetséggel közösen indított stadionépítési támogatásból.
 
Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa tavaly a stadion megnyitása előtti sajtótájékoztatón elmondta, kevesli ezt az összeget, főleg a nagyszombati City Arénának vagy a Pozsonyban most épülő nemzeti stadionnak adott támogatáshoz képest.
 
Az oktatásügyi minisztérium szóvivője, Ivana Skokanová a mostani támogatást azzal indokolja, hogy Pozsonyban még nincs kész a nemzeti stadion, így a szlovák válogatott a nagyszombati City Aréna mellett a DAC Arénában is játszhatna mérkőzéseket.
 
Világi tavaly novemberben úgy fogalmazott, a 13 000 fő befogadóképességű stadion teljes költségvetése 22 millió euróra tehető, ebből a novemberi stadionavatóig 11 milliót használtak el. A már említett 2,4 milliós állami támogatás mellett a város tárgyi betétként a stadion alatti telkeket hozta 2 millió euró értékben, a MOL 2 millió euróval járult hozzá az építkezéshez, a klubtulajdonos 4,4 millió eurót invesztált. A fennmaradó összeget bankhitel segítségével szeretnék bebiztosítani – fogalmazott akkor a klub első embere.
 
Világi Oszkár akkor azt is elmondta, a stadiont építő társaság 51,9%-os tulajdonrésze a klubtulajdonosokat képviselő EHCS cégcsoporté, 25,6% a városé, 22,5% pedig a MOL-é.
 
A létesítmény az új szezontól a MOL Aréna nevet fogja viselni, ekkor már meg lesz nyitva az új főtribün is. A Sport utca felőli régi főtribünt ekkor kezdhetik el bontani, a tervek szerint novemberre teljesen kész lesz a stadion.
 
Az oktatásügyi minisztérium támogatási csomagját az ellenzék keményen bírálta, fő kifogásuk az, hogy túlsúlyban vannak a futballstadionok, és kevés pénz jut az utánpótlássportra. (bt)

Ajánló