Huzavona a komáromi rendelőintézet körül

Komárom |

Megoldódhat végre a Klapka téren álló egykori egészségügyi központ sorsa. Megdöbbentő viszont, hogy az egyik városi képviselőt névtelen levélben fenyegették meg, ha nem szavazna megfelelően arról, ki kapja meg az épületet.

Biztonsági okokból néhány hete körbe kellett keríteni a volt egészségügyi központ épületét
A szerző felvétele

Érdekes ugyanis, hogy míg évekig nem történt előrelépés az épület felújítása ügyében, most egyszeriben három elképzelés is létezik, és a megvalósítás során mindhárom magyarországi támogatással számol. Úgy tűnik, a háttérben durva lobbitevékenység folyik, és egyesek a zsarolástól sem riadnak vissza.

Az ingatlan évekig tartó huzavona után, 2012-ben került a Nyitra megyei önkormányzattól a város tulajdonába – igen rossz állapotban. Az előző tulajdonos ugyanis a legalapvetőbb állagmegőrző munkákat sem végezte el rajta. A város azóta legalább a balesetveszélyes állapotokat próbálja elhárítani. Már a megye is többször kínálta eladásra az épületet, és a város is próbálkozott az értékesítésével, de nem volt vevő. A patinás ingatlan felújítása – a már elvégzett állapotfelmérés eredménye alapján – kb. 5 millió euróba kerülne, amire viszont a városnak nincs pénze.

Ősszel születhet döntés

A jelenlegi városvezetésből Knirs Imre alpolgármester vállalta a komáromiak által csak poliklinikaként emlegetett épület ügyét. Az elmúlt években számtalan tárgyalást folytatott szállodákat, irodaházakat üzemeltető cégekkel, hivatali szervekkel járási, megyei, országos szinten – eredménytelenül. A város maga – mivel a munkafelügyelet feketelistáján szerepel – nem pályázhat. Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára 2016. januári komáromi látogatásakor merült fel először, hogy esetleg a magyar állam tudna segítséget nyújtani, mégpedig a határon túli magyar történelmi vonatkozású, kiemelt épületek megmentését célzó programon keresztül. „Tavaly elkészítettük az épület állagfelmérését, született egy tanulmány a lehetséges hasznosítására, a legutóbbi ülésen a testület kinyilvánította a felújítási szándékát, következő lépésként pedig az elvi építkezési engedély kiadásához szükséges tervdokumentáció elkészítéséhez szükséges 22 ezer eurót kellene jóváhagyniuk a képviselőknek. Ezekre azért van szükség, hogy releváns anyagot tudjunk a magyar félnek átnyújtani. Az Országgyűlés várhatóan ősszel dönt a támogatás elosztásáról” – nyilatkozta lapunknak Knirs Imre.

A kidolgozott hasznosítási terv szerint a földszinten egy nagy konyha és étterem, az első emeleten 500 fő befogadására alkalmas konferenciaközpont lenne, a másodikon pedig irodák. Az alpolgármester szerint az épületben helyet kaphatnának a szlovák–magyar gazdasági kapcsolatok erősítését szolgáló szervezetek, valamint más civil szerveztek is.

Egyházi oktatási célok

Az elmúlt hónapban viszont egy másik lehetséges forgatókönyv is körvonalazódik. A Patrona nostra nonprofit szervezet, amelyet a Szlovákiában működő 16 magyar nyelvű egyházi alapiskola közösen hozott létre (a szervezetet egyébként csak idén áprilisban jegyezték be, és egyedüli alapítóként Madarász Róbert, a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatójának neve van feltüntetve), azzal a kéréssel fordult a városhoz, hogy egy euróért megvenné a rendelőintézet épületét és ott egyházi jellegű szabadidőközpontot, művészeti alapiskolát és nyelviskolát hozna létre. Az eddigi, nem hivatalos értesülések alapján az épület felújítására ugyancsak a magyar állam adna pénz. Ahhoz azonban, hogy a felsorolt oktatási intézmények bekerülhessenek az iskolahálózatba, az önkormányzat beleegyezésére is szükség van. A Patrona nostra kérvényei azonban már a bizottsági megvitatás során számos kérdést felvetettek. A legalapvetőbb kifogás az volt, hogy ha a város engedélyezi az egyházi szabadidőközpont, művészeti alapiskola és nyelviskola működését, ezzel saját, hasonló intézményeit hozza nehéz helyzetbe. Gyerek ugyanis nem lesz több, az állami támogatást pedig meg kell osztani a városi és az egyházi intézmények között. Madarász Róbertet, a Patrona nostra ügyvezetőjét nem sikerült elérnünk, de a Delta című regionális lapnak azt nyilatkozta, több olyan képzést kínálnának, amelyek nem szerepelnek a városi intézmények kínálatában, például kántorképzés, drámakör, illetve a szabadidős tevékenység során foglalkoznának a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel.

Megmenteni az épületet

A Patrona nostra kérvényével kapcsolatban Knirs Imre elmonda: jó, ha vannak más projektek, elképzelések is, és ha azok összeegyeztethetők az épület szellemiségével, és nem keresztezik a város érdekeit, el lehet fogadni őket. Az elsődleges célnak viszont az épület megmentését tartja. Ő maga egyébként alig néhány hete hallott először erről a tervezetről, és meglepődve vette tudomásul. „Semmiképpen nem támogatom viszont sem a rendelőintézet, sem más történelmi épület eladását, azoknak a város tulajdonában kell maradniuk, csak a hosszú távú, 30, 50 vagy akár 99 éves bérletet tartom elfogadhatónak” – tette hozzá. A Patrona nostra kérvényeit a tervek szerint a soron következő testületi ülésen tárgyalják a képviselők. Előzetesen két álláspont látszik körvonalazódni: az egyik szerint mindegy, mi lesz az épületben, csak már tegye rendbe valaki, mielőtt összeomlik, a másik álláspont a városi intézmények érdekeit helyezi előtérbe. Heves vita várható.

Névtelen fenyegető levél

Andruskó Imre városi képviselő, gimnáziumigazgató a napokban névtelen levelet kapott, amelyet munkahelyére és a városi hivatalba is eljuttatott a magát nyugalmazott köztisztviselőként aposztrofáló feladó. A helyesírási hibáktól hemzsegő levélben arra szólította fel a képviselőt, ne menjen el arra az ülésre, ahol az egészségügyi központ ügyét tárgyalják, és ne szavazzon a Patrona nostra kérvénye ellen. Ellenkező esetben számára kínos információkat juttat el az érintett és a felesége munkahelyére, a képviselő-testület tagjainak, az iskolatanács tagjainak és a tanfelügyeletnek. Andruskó Imre úgy tudja, a képviselők közül csak ő kapott ilyen levelet. „Természetesen nem vagyok hajlandó engedni a zsarolásnak, hiszen akkor más kényes önkormányzati döntés kapcsán is kaphatnám sorra az újabb fenyegetéseket – nyilatkozta lapunknak. – Nincs takargatnivalóm, véleményemet és döntéseimet mindig is vállaltam.” Andruskó elmondta, nem tesz feljelentést, mert nincs kedve évekig bíróságra járni.

Újabb érdeklődő

Lapzártakor értesültünk róla, hogy egy harmadik érdeklődő is megjelent, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége 99 évre bérbe venné az épületet, és a magyar államtól kapna támogatást a felújításra. Szakkollégiumot működtetne, és a református püspökség is itt kaphatna helyet.

Ajánló