Az ügyfél szerint a hivatalnok hiányos szlováktudását gúnyolta

Palást |

Palásti olvasónk, Szüllő Zoltán igencsak érdekes tapasztalatra tett szert a napokban az Általános Egészségbiztosító lévai fiókjában. Hiányos szlovák nyelvtudását a hivatalnoknő kigúnyolta, amikor pedig panaszt tett, a biztosító meg nem történtnek nyilvánította az esetet.

Linkajánló

„Magyarországon dolgozom, a biztosításomat intéztem a hölgynél. Nem tagadom, nem beszélek folyékonyan szlovákul, de meg tudom értetni magam. Amikor nem jut eszembe a megfelelő kifejezés, gyakran használom az és kötőszót, ami a szlovákban „a”. A hivatalnoknő egy idő után megunhatta, mert minden „a” után elkezdett bégetni. Teljesen megdöbbentem, mert ilyen szemtelenséggel még soha nem találkoztam – mondta Szüllő Zoltán, aki tanúval is tudja igazolni a történteket. Egyik kollégája hallotta a beszélgetést közte és a hivatalnok között, és szintén nagyon felháborodott.

A történtekkel kapcsolatban kértük az Általános Egészségbiztosító álláspontját, de a válaszból csak azt tudtuk meg, hogy szerintük nem történt ilyesmi.

„Nevezett kliens február 20-án és 27-én járt a biztosító lévai fiókjában, és mindkét esetben rendesen elintézték az ügyét, munkatársnőnk még a nyomtatványok kitöltésében is segített neki. Alkalmazottunk nincs tudatában annak, hogy arrogánsan viselkedett volna, és határozottan visszautasítja az ügyfél állítását. A szóban forgó hivatalnoknő már tizenhét éve az Általános Egészségbiztosító alkalmazottja és soha nem volt rá semmilyen panasz. Kommunikációját a nevezett ügyféllel a kolléganői is hallották, és hajlandóak tanúsítani, hogy az ügyfél nem mond igazat” – áll abban az állásfoglalásban, amelyet Petra Balážová, az Általános Egészségbiztosító szóvivője küldött el lapunknak.

Szüllő Zoltán a válaszra azt mondta, nem is számított másra, de abban bízik, hogy többet sem vele, sem mással szemben nem engednek meg maguknak ilyen viselkedést az Általános Egészségbiztosító alkalmazottai.

Ajánló

Hozzászólások

Ezzel az ostoba, de legalább sunyi húzással megmutatták, hogyan NEM szabad eljárni, mi az, amit MINDENKÉPPEN el kell kerülni, és hogy mitől olyan szarok a hazai cégek. Remélem, az összes magáncég "követni" fogja ezt a "remek" példát, és hogy olyannyira ragadós lesz, hogy még magyarlakta vidéken is kigúnyolják majd a magyarokat (bár ott inkább a "skorica", "melón", "csucsoriedka" kifejezésekért KÉNE őket gúnyolni....).
Csak összehasonlításképp: ha egy (nyugati) multi alkalmazottja ilyet csinálna, jó eséllyel záros határidőn belül páros lábbal rúgnák ki. Mert tudják, hogy az ilyesmi nagyon, de NAGYON árt az üzletnek (valamint a cég jó hírnevének).

 • nem tetszik

Igen, nyugaton tényleg páros lábbal rúgnák ki az illetot. És foleg akkor, ha állami intézményben tenne ilyet. Itt még a kozrendorok is tanulnak a bevándorlók nyelvén néhány alapszót, hogy meg tudják értetni magukat. Ez persze nem álltalános gyakorlat, de elégé gyakori foleg nagyobb létszámu népcsoportok esetében (pl.lengyelek ). Ha állami intézményekkel van akár egy bevándorlónak dolga, akkor még ingyentolmácsot is biztosítanak számára a fontos meghallgatásokhoz.(pl. a nemzeti biztosításhoz, UK).
Ez persze nem mukodik így a magáncégeknél. Olyat, hogy valakit azért gúnyoltak volna ki, hogy wellszi, vagy skót kiejtéssel beszél még nem halottam. Pedig bizony, néha az is igencsak nehezen értheto egy szuletett angol számára.

 • nem tetszik

Kíváncsi volnék, mit szólt volna az előadó, ha úgy mocskos cifra szép magyar káromkodással elküldtem volna a jó édesanyja melegebb éghajlatára a szórakozásáért!? Azt az esetet is meg nem történtnek nyilvánították volna-e kollektíven?
Egyébként miért nem lehet ilyenkor egy tolmácsot kérni, akár az ügyfelek közül is? Jó-jó, hogy valaki törten beszéli a szlovákot, de mégiscsak az a biztos, ami ellenőrzötten hangzik el!? Pesten az a szokás, hogy a járókelő önként segít az angolul vagy németül beszélő turistának, ha az gyógyszert, közlekedési hegyet, élelmiszert vásárol. Kassán is nem egyszer fordult elő még a szocializmusban, hogy a szlovák eladó a magyarul tudó kolléganőjét hívta, ha a vásárló valamit venni akart és onnan folytatódott tovább a vásárlás!

 • nem tetszik

...éve dolgozik az elvtársnő a hivatalban, tehát már közel két évtizede mi mindenre volt képes az ügyfelekkel szemben. Mit szól mindhhez a mostos lévai előljáró hölgy, vagy főnöke, mustos Belo?

 • nem tetszik

Újabb bizonyítéka a magyargyűlölő (soviniszta) többségi politikának és a majdnem húsz éves együttműködő (kollaboráns), elhibázott, vesztegetés gyanús (Gorilla ügy, választási kampánypénzek) felvidéki magyar politikának. Sajnos sokan nem akarják tudomásul venni, hogy a hatalom diszkriminál bennünket. A kirekesztettségünkről itt olvashatsz. Helyzetünkre például megoldás az azonos jogok megadása vagy különleges jogállású (autonóm) területek létrehozása az általunk lakott területeken. Nem együttműködés, hanem megegyezés (kiegyezés) kell nekünk, amit önkényesen nem rúghat fel az aktuális politikai hatalom.

 • nem tetszik

További gúnyolódás helyett megemelem kalapomat Szüllő Zoltán karakánsága előtt!

 • nem tetszik

Kamerával felszerelkezve, kifejezetten provokativ szándékkal keresse meg valaki ugyanezt a ribancot!
Ha nem meri ujra megalázni a kliensét, akkor legalább belülről rághatja a kefét, ha ujra megteszi, a videót fel kell nyomni minden lehetséges portálra!
DE más packázó szlovák hivatalnokot is rögziteni kell!
Mert szerintem ezek most vérszemet kaptak! De ez lehet a vesztük!
Egyébként nemzetiségtől függetlenül, a hivatal és az állampolgár viszonya az egyik legjobb ismérve az adott ország demokratikus fejlettségének!

 • nem tetszik

Akkor miért nem beszélt magyarul, én minden beadványomat magyarul írom, mindenütt magyarul beszélek. Még Belügyminisztériumba is magyarul írtam, többször is, igaz ők szlovákul válaszoltak, tehát a 20 területeken kívül is nyugodtan lehet beszélni írni magyarul. tehát a kétnyelvűség csakis rajtunk múlik és az Újszónak nem olyan listákat kéne leközölnie, hol lehet magyarul beszélni, hanem egyszerűen azt kéne hirdetnie, hogy minden magyar nemzetiségű állampolgára Szlovákiának Pozsonytól-Királyhelmecig Zsolnától-Komáromig nyugodtam beszéljen magyarul. Miért? mert lehet a diszkriminációt tiltja az alkotmány, márpedig az alkotmány szerint is az ország igazi és elsődleges ura a polgár. Az alkotmányban az nincs benne, aki a jogait magyarul akarja érvényesíteni az alkotmányellenes lenne.

 • nem tetszik

Manapság már minden mobiltelefonban van hangrögzítő. Ha valaki ilyen helyre megy, nem árt bekapcsolni, nemcsak az ilyen, de más vitás esetben is hasznos lehet.

 • nem tetszik

Én már megtettem, a soviniszta tót hivatalnok köpni nyelni nem tudott!
Senki ne hivja ki a sorsot maga ellen, ha egy izomagyúval áll szemben, de meglátjátok, hogy egyéb esetben mennyire meg fognak szeppeni ezek az arrogáns szlovák soviniszták!
Hiszen pont azért engednek meg veletek szemben ilyen stilust, mert ők maguk is gyávák, akik csupán a még elesettebbe mernek belerúgni!

 • nem tetszik

Bósza János, amikor a titkosszolgálattal állapodott meg, hogy vállalja a díszbohóc szerepét, akkor milyen nyelven történt a megegyezés? :D

 • nem tetszik

a díszbohóc szerepét egészen más kapta, nem Bósza...

 • nem tetszik

Mi ez a személyeskedés? Én az Új Szó helyében úgy kimoderálnálak, hogy évekig nem jöhetnél ide vissza!
Milyen alapon mersz te kis tetű, kapcsolatba hozni bárkit is a titkosszolgálattal? Van rá valamilyen bizonyítékod a mocskos, rágalmazó pofádon kívül????

 • nem tetszik

Baj a nyelvhasználattal és a jogaink gyakorlásával ott van, hogy nem értelmezzük helyesen az alkotmányt. Az alkotmány tiltja a diszkriminációt és a polgárt nevezi meg az állam elsődleges hatalmi birtokosaként. Ebben benne van minden. Érdekes Pozsonyban a magyarság arányaiban talán 3-5% között mozog mégis elismerték hivatalos levélként, amit írtam, ez azt jelenti elismerték hivatalos nyelvként a magyart. Pl. a magyar politikusok miért nem mernek, mertek beszélni magyarul a parlamentben. Pl. Duray miért nem mert beszélni magyarul a bíróságokon, pedig lehetne. Ha ők sem mernek példát statuálni, akkor hogyan lehetne elvárni egy szerencsétlen polgártól. Pár éve Berényitől megkérdeztem miért nem beszélnek magyarul a parlamentben, pedig a harmincas években magyarul beszéltek a prágai nemzetgyűlésben. Ott sem volt semmiféle 20% és mégis lehetett, mertek. Berényi azt válaszolta, azért mert a törvény nem engedi, erre kérdésemre, hogy ez nem jelent diszkriminációt már választ nem kaptam. Elég lenne hivatkozni az alkotmányra és egy-két konfrontációs eset után menne a dolog.

 • nem tetszik

Teljesen egyetértek Önnel. Minden parlamentben van szinkron tolmács berendezés és tolmács. Ha valakinek a fülét sérti a magyar beszéd, tegye föl a fülhallgatót. Esetenként még a tolmácsot is pontosíthatná a magyar fölszólaló. Egyébként meg meg kell nevezni azt a törvényt, amely nem engedi a magyar nyelvű fölszólalást a szlovák parlamentben...
A Kádár rendszerben előfordult, hogy egy pozsonyi és egy budapesti tervező- és kutatóintézet kollégái találkoztak egy közös tervezés, tárgyalás keretében. A helyszínre már nem emlékszem, hogy melyik városban, "kint" Szlovákiában, vagy Pesten. Azonban pillanatokon belül kiiktatták a tolmácsot és magyarra csapott át a tárgyalási nyelv. Persze lehet, hogy a fogadás vagy az ebéd előtt borovicska vagy kisüsti barack is hozzájárult a dologhoz...:)))

 • nem tetszik

ez a "veszély" fenyegetné a pozsonyi parlamentet is. :)mármint a magyar nyelvre áttérés, tolmács kiiktatása.

Amúgy Szlovákiában az alkotni képes műszaki emberek nagyon nagy hányada magyar. Ennek az az oka, hogy a többi nyelvterületen túlságosan könnyen osztogatták a diplomákat. Mondanom sem kell, hogy az életben, a munkában megmutatkozik a szintkülönbség.

 • nem tetszik

Feri

Felháborító soap által a Bósza rágalmazása!
A házszabály értelmében a pozsonyi parlamentetben a hivatalos tárgyalási nyelv a szlovák. Ezt a törvényt a Meciár kormány hozta. Az előző szabályozásban használható volt a magyar nyelv is, de azt senki nem alkalmazta. A törvény megváltoztatásának egyik ürügye épp az volt, hogy felesleges a magyar nyelv engedélyezése, hiszen senki nem használja.

 • nem tetszik

A magyar nyelvhasználat ilyen szabályozása fölháborító, elvégre nem egy olyan szabályról van szó, mint az amerikai New Hampshire polgárai esetében, akiknek tilos vasárnap vizelés közben az égre nézni az arkansasi McLoughban, ahol pedig tilos nyilvános ivókútban tisztítanunk a műfogsorunkat! Így azután beszélhetnek a szlovákok akármit, a diszkrimináció mocskát nem fogják lemosni magukról.

 • nem tetszik

ne félj

MOST majd megváltoztatják az alkotmányt :-(

a fi-fi kettosnek lesz elég szavazata.

 • nem tetszik

Berényi egy belső parlamenti rendeletre hivatkozott, hogy a házszabály csak a szlovákot engedélyezi. szerintem minden ország legmagasabb szintű törvénye, ami minden mást felülír az az alkotmánya. tehát, ha az alkotmány minden polgárt egyformának nevez meg és tiltja a diszkrimináció minden fajtáját, benne az etnikai alapút is, akkor elég erre hivatkozni ez felülírja a házszabály rendeleteit. Kisebb ellenállás után megtörnének.

 • nem tetszik

A szlovák állam nemzet államról és nem nemzetek államáról szól, amely önmagában is törvényesített diszkriminációt jelent. Ezt cinikusan, nem is cáfolják, és a tény akkor is tény marad, ha itt mindenféle (ál)kisebbségi és egyéb megengedő szabályra hivatkoznak.

 • nem tetszik

Az alkotmányban az nincs benne, hogy valaki köteles perfekt tudni a szlovák nyelvet, csak az van benne, hogy az állam biztosítsa a szlovák nyelv elsajátítását,, de közben az is benne van, hogy az etnikai alapú diszkrimináció is tiltva van. tehát a magyar politikusaink, ha ténylegesen értünk lennének, akkor már jóval közelebb lennénk a megmaradási autonómiánkhoz. Van egy csoport a felvidéki Autonómia Hírportál a facebookon, ott sok érdekes vita zajlik autonómia témában. Aki csatlakozni szeretne, lehet nyílt csoport.

 • nem tetszik