Pered is lecserélné szlovák nevét

Pered |

Gúta után a mátyusföldi Pereden is népszavazást kezdeményez az önkormányzat azért, hogy a település visszakapja a két világháború között használt szlovák nevét, vagyis Tešedíkovo helyett ismét Pered legyen szlovákul is.

Linkajánló

A kezdeményezést a peredi képviselő-testület december végén hagyta jóvá, erősítette meg lapunk információit Borsányi Gyula (MKP) polgármester. Hozzátette, március 10-re tervezik a szavazást, hogy a parlamenti választásokkal egyidőben legyen. „Ez a falu mindig Pered volt. Szeretnénk, ha visszakapná történelmi nevét” – magyarázta. A perediek egyszer már kinyilvánították, hogy nem kell nekik a Tešedíkovo név, az 1994-es népszavazás eredményét viszont a Mečiar-kormány nem engedte végrehajtani – emlékeztetett a polgármester.

A Rudolf Chmel (Híd) miniszterelnök-helyettes hivatala által kidolgozott kisebbségi nyelvhasználati törvény végrehajtását segítő kormányrendeleteket decemberben hagyta jóvá a kormány, így a szlovák történelmi személyekről elnevezett dél-szlovákiai települések már feltüntethetik magyar nevüket. A legtöbb érintett község vagy város a jelek szerint megelégszik a magyar felirat kifüggesztésével, a hivatalos, szlovák elnevezés megváltoztatását Gúta és Pered mellett eddig máshonnan nem jelezték. A Galántai járásban a nemzetiségileg kiegyenlített lakosságú Diószeg (Sládkovičovo) mellett Tallós (Tomášikovo) és Taksony (Matúškovo) érintett, a peredihez hasonló változtatásra polgármestereik szerint nem készülnek. A Rimaszombati járásban levő Feleden (Jesenské, korábban Feledince) sem terveznek névcserét, árulta el Mihályi Gábor polgármester. Párkányban 1992-ben sikeresen népszavaztak a Štúrovo név Parkanra változtatásáról, de a belügyminisztérium ebben az esetben sem engedélyezte a végrehajtást. Jelenleg az önkormányzatban nem aktuális a téma, a mai MKP-gyűlésen viszont foglalkoznak vele, árulta el lapunknak Szigeti László, a párt járási elnöke. (vps, jm)

Ajánló

Hozzászólások

A települések nevét az elnyomó hatalom egy tollvonással megváltoztatta, de annak visszaállítása elé számtalan akadályt gördít, vagyis kettős mércét használ a magyarokkal kapcsolatos ügyekben.

  • nem tetszik

Hajrá Pered!

  • nem tetszik

ech. kampányhúzás ez az MKP részéről. Igy akarják felhívni magukra a figyelmet.

  • nem tetszik

Naná: hülye lenne nem kihasználni a lehetőséget, miután a szlovák soviniszták tálcán kínálják neki a lehetőséget...:) Tessenek nekik egy tollvonással visszaadni a községnevet és máris nézhetne az MKP új táma után...:)))

  • nem tetszik

nem szolgálsz rá a ravaszdi jelzőre

egy egészen másmilyenre viszont annál inkább!

  • nem tetszik

De oda vagytok az MKP-val. Nehogy már a párt legyen a hibás, mert egyesek nem akarják, hogy a falujuk, városuk visszakapja a rendes nevét.
Mindent kihasználtok, hogy az MKP lejárassátok, de hiába a mostnak már annyi!Bélucit már a tótok sem tudják megmenteni( nem is akarják!).Honnét lesz pénz a kastélyra béluska.Fico nem ad!Vagy már megigérte?
Kivánok sok sikert a peredieknek! Csak ne hagyják magukat!A felediek is észbe kaphatnának!

  • nem tetszik

hát igen

Tessedik Sámuel tevékenysége

nem kapcsolódik

Peredhez...

  • nem tetszik