Móra Ferenc nevét viseli a nyékvárkonyi alapiskola

Nyékvárkony |

A Nyékvárkonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola november 18-án ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Az ünnepély egyben névadó ünnepség is volt: az alapiskola felvette Móra Ferenc író nevét.

A szerző felvételei

A rendezvény délelőtt 9 órakor kezdődött az alapiskola aulájában, ahol Polácsek Mária igazgatónő köszöntötte a vendégeket. Beszédében megemlékezett az elmúlt évekről, szót intézett az iskola volt és jelenlegi pedagógusaihoz. Kifejtette, hogy az ő áldásos munkájuk nélkül az alapiskola nem tarthatna ott, ahol tart. A nyugdíjas pedagógusoknak emléklapot adtak át, majd az elhunyt tanítók emlékének szenteltek pár percet egy dallal, Uher Rudolf előadásában.
,, Móra Ferenc munkássága, tanítása példaértékű a mai világban. Ahhoz, hogy büszkén viselhessünk az író nevét, iskolánknak tovább kell adnia ezeket az eszméket” – hallhattuk az igazgatónő beszédében.

A meghívott vendégek között szerepelt Móra Ferenc unokája is, Kovács Györgyné Vészics Márta, aki sajnos nem tudott részt venni az eseményen. Móra Ferenc munkásságát Francsicsné dr. Hegyi Marianna, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának docense méltatta. A méltató szavakat követően a Kerületi Iskolaügyi Hivatal képviseletében Dr. Grajcák Károly és Mgr. Oľga Doborová átnyújtotta az igazgatónőnek a hivatalos okiratot, mely alapján az iskola ezen túl a Móra Ferenc Alapiskola nevet viseli. Az átadás után Horváth Ákos polgármester és Polácsek Mária igazgatónő leleplezték Móra Ferenc mellszobrát. Az alkotást az iskola egyik volt diákja, Jerábek Tamás készítette. A szobrot  Juhos Imre káplán szentelte meg, majd az iskola tantestülete és minden osztályának két-két képviselője koszorút és virágokat helyezett el. Ezt követően állófogadásra invitálták a jelenlevőket.

Az állófogadás után a helyi kultúrházban folytatódott a rendezvény, a vendégek ünnepi ebéden vettek részt, valamint megtekintették a diákok kultúrműsorát. A műsorba a jelenlegi diákok mellett az iskola volt diákjai is bekapcsolódtak: szavalattal, színdarabbal, néptáncbemutatóval készültek az évfordulóra.

,, Az alapiskola termeiben zajló program mintegy a múltat és jelent hivatott szimbolizálni, visszaemlékezést az elmúlt évekre, a kultúrházban folytatódó ünneplés pedig a jövőt jelképezi, hisz ott a diákjaink kaptak főszerepet” – mondta Fodor Anikó pedagógus.

November 21-én az iskola tanulóival és szüleikkel folytatják az ünneplést.

Szabó Csilla

Ajánló

Az életébe került egy fiatal kambodzsai férfinak, hogy tánc közben véletlenül rálépett egy másik férfi lábára a...

Pénteken 14 óra körül átkelt az Európát Ázsiától elválasztó Boszporuszon Arnold, a jeladóval ellátott békászó sas...

Négy 60 év körüli nőt gázolt el a húsvéti körmenetbe hajtó autó szombat este a Pest megyei Galgahévízen, egyikük...