Megrongálták Esterházy János kassai mellszobrát

Kassa |

Mára virradóra ismeretlen tettesek piros festékkel kenték össze Esterházy János kassai mellszobrát és annak talapzatát.

A szerző felvételei

Ajánló

Hozzászólások

AZONNAL feljelentést kell tenni, be kell kamerázni a területet, mert ez
1. magánlaksértés és
2. vandalizmus is volt.

A kárpátaljai Vereckei hágón lévő Honfoglalás emlékművet felgyújtó ukrán nácikat még forró nyomon elfogta az ukrán rendőrség és hármójukra 4-4 év letöltendő börtönbüntetést rótt ki a bíróság a Kárpátaljai Magyar Szövetségnek (akinek a területén áll az emlékmű, és aki azt gondozza) a kb. 1 millió Ft-os kárért.

 • nem tetszik

"A kárpátaljai Vereckei hágón lévő Honfoglalás emlékművet felgyújtó ukrán nácikat még forró nyomon elfogta az ukrán rendőrség és hármójukra 4-4 év letöltendő börtönbüntetést rótt ki a bíróság a Kárpátaljai Magyar Szövetségnek (akinek a területén áll az emlékmű, és aki azt gondozza) a kb. 1 millió Ft-os kárért. "
Látszik, hogy az egy elmaradott országban tortént. A mi kulturált, mutogatni való mintademokratikus lovenskóóóónkon az ilyesmi nem torténhet meg...

 • nem tetszik

Jól látom? Még a lámpát is leszerelték a bejárat fölül? Miért nincs az a szobor kivilágítva?

 • nem tetszik

a lampat valoszinuleg regebben szereltek le

a szobor nem is volt kivilagitva

aki nem tud rola nem is veszi eszre...

 • nem tetszik

...
aabbcc

 • nem tetszik

2013-ban Európa kultúrális fővárosa. Egész Slotákia egy mocsokfészek.

 • nem tetszik

vezi,szepen 'titokban' a szlovak kultura ilyen megnyilvanulasat.En ezt csak igy tudom ertekelni.
Talan fel oraval ezelot fejezte be az Arirang tv Lengyel urral - magyar nagykovettel az interjut.Arrol is beszeltek,hogy Del-Koreaban tobb varosban Liszt Ferenc szuletesenek 200dik evforduloja alakalmabol nagy unnepi eloadasok vannak zenejebol.A nagykovet nagyon jol,szepen beszelt angolul.Az Arrirang szerkesztonoje nagyon dicserte a magyar-koreai kapcsolatokat is, megemlitve az is,hogy Budapesten milyen koreai kulturalis esemenyek voltak a mult evben.
Utana belenezek az onlineba es mit talalok ott ?
A szlovak szemet 'megtestesiteserol' kozolt hirt;bemocskolta Esterhazy mellszobrat szlovak szemet.

 • nem tetszik

a szobroknak mar csak ez a sorsuk

stefanik, gottwald, szt-vencel, lenin

mind eltuntek...

 • nem tetszik

Hogy lehet valaki ennyire semmirekellő. Legszívesebben a kezeit tördösném el. Hogy hogy a Most-Híd nem emeli fel a szavát a rongálás ellen? MKP már adott ki közleményt. Soknak fogalma sincs, hogy Eszterházy János milyen elszántsággal védte az itteni magyarokat. Ez miért fáj egyes undorító, gerinctelen szlovákoknak? Fújjj.
Börtön az ilyen emberekre!

 • nem tetszik

....

 • nem tetszik

Somorján be van kamerázva és nem hallottam róla,hogy kik rongálták meg a Szent István szobrot.Szegény még mindig a kardja nélkül szomorkodik.De hát ez már csak így van mifelénk.Amelyik nemzetnek nincs múltja,az el akarja törölni a másikét is,akinek van.

 • nem tetszik

A komáromi Slota SÍRKŐ (miért is nincs ott egy mécses, meg nemzetiszín koszorú, inkább mint Bósza újbóli meghurcolása)) rongálásáról fönt van a film a You Tube-on, ott világosan látszik a (megtévesztésül - micsoda ostoba, árulkodó, primitív ötlet) Magyarország felé hajtó gépkocsi (szlovák) rendszáma, tehát a szlovák rendőrség TUDJA, hogy ki volt a tettes. Arról nem is beszélve, hogy magyar Komáromban is voltak kamerák, tehát forró nyomon a magyar elhárítás is tudhatott - elvileg - a dologról, de nem volt érdeke a szlovákoknak az együttműködés.

 • nem tetszik

Mi más várható egy beneši hagyományokra épülő "demokráciában"?

 • nem tetszik

aa lekapcsolják a világban a világítást.

Más helyen a világban, ha sötét van, kekszelnek.

Itt lopnak, csalnak és szobrokat rongálnak, gyaláznak !!!

Más ország, más szokások !!!

 • nem tetszik

Ficko

Valamit a szlovák mentalitásról. Az egyik itt, Angliában dolgozó szlovák ismerosom így magyarázza a két náció és ország kozti kulombséget: "Tu Ťa nikto nechce odrbať". (Ford. Itt senki sem akar átverni....) A dolog annyiban fugg ossze Esterházyval, meg velunk, hogy a szoborgyalázás, nácizmus, szintén hasoló átverés velejárója.

 • nem tetszik

Hogy mit mond erre a szlovák kormány? - ugyanazt, amit Cyril és Metod szobrának leontésérol.
Már megint általánosítunk - vandalok vannak Kassán is, Komáromban is.

 • nem tetszik

Katarina Szaszova

ugye hab a tortan, hogy nincs Cyril es Metod

hanem Szent Cirill es Szent Metod szobor, amit a komaromi onkormanyzat

ugy tudom bizonyos bastrnak polgarmesterkedese alatt

MOST MOST

nem engedett felallitani

ugyhogy MOST

engedely nelkul alldogalnak szegenyek

a kor(forgalom) kozepen...

 • nem tetszik

Nem általánosítunk, de igencsak KONKRÉT dologról beszélünk: a komáromi Slota SÍRKŐ, a két szent szobrának és a kassai szobor tettese ugyanis EGY ÉS UGYANAZ a személy - lélekben, fölfogásban, és nem vandál módon tették, hanem tudatosan, előre eltervezetten. EZÉRT NINCSENEK MEG. A szlovák államhatalom tudtával történt és most az fedezi őket. Az USÁ-ban a tanukat védik a maffia és más bűnözők ellen, Szlovákiában pedig AZ ELKÖVETŐKET.

 • nem tetszik

a ket eset NEM HASONLITHATO ossze

szoval jo szokasa szerint, megint mellefogott.

jobb lenne mindenkinek, ha nem kapcsolodna be a vitaba...

nezetei az abszolut tajekozatlansagara vallanak.

ismeri a lujza es jenot?

na kegyed olyan mint a lujza.

 • nem tetszik

A jogot nem szabad valogatva vedeni vagy nem vedeni.
aabbcc

 • nem tetszik

aj jaj jaj ... nagy a baj ... szlovakia egy olyan orszag

ahol az elnok fia elrabolja magat - "samounos", remias ongyilkos lesz, hedvig megveri magat es a sajat hatara ir

szerintem cirill es metod meg esterhazy is magat ontotte le ... hisz esterhazy egy zart udvarban van, ahova nem lehet bejutni

a nyomozas eredmenye: ten skutok sa nestal - az eset nem tortent meg ... nincs kit megbuntetni!

 • nem tetszik

esetben ugyanazok a felelosek az elkovetok ellen eljarni,amit a szlovak rendorsegnek kell veghez vinni,mind Ksan,mind Komaromban.
aabbcc

 • nem tetszik

Ma délelott megnéztem a leontott szobrot és csak sajnálatom tudom kifejezni,ezért a "hostettért",amelyet csak a legalacsonyabb szinten lévo,elvakúlt nacionalisták képesek.2013-ig így kell hagyni,s így rákényszeríteni a városvezetés az eredeti állapot rendbetételére,mielott megkezdodnének a kultúrális események.

 • nem tetszik

ja

csodalkoztam eloszor, hogy ugy hagytak

hisz komaromban mar masnap lemostak a szobrokat

de szerintem sem kene lemosni

hadd lassa mindenki europa kulturalis fovarosat!

 • nem tetszik

A szlovák uralkodókat ábrázoló naptárról szólva:
Magam sem vagyok elégedett a hasonló típusú magyar király ábrázolásokkal, de amit ezen a naptáron látunk, az kritikán aluli: mintha a magyar kártya kártyafiguráit rakták volna oda, TELJESEN HITELTELENÜL:
- olyan szláv fejedelmeknek raktak oda koronát, akinek soha nem volt se koronája, se fejpántja, a kereszténységet meg csak messziről ugatták, Szent Metódot ama Száva-menti Nagymorva Birodalom Szvatoplukja még el is kergette, mert avar szokás szerint élt
- ahány kisajátított magyar király, annyi koronát rajzoltak nekik (mint a játékkártyákban), sehol a Szentkorona és sehol a Habsburgok koronája
- nem igaz, hogy az első hiteles ábrázolásunk csak és sokáig Luxemburgi Zsigmondé!? Most akkor vagy MINDENKI legyen egy mesefigura, vagy SENKI sem,
Egy röhejes trágya az egész..:))) Előrelépés, hogy nem királyokról beszél.
Ilyen királysorozatokat a papok gyártottak a középkorban, a bigott vallásos zombi népnek :))

 • nem tetszik

"...a kereszténységet meg csak messziről ugatták, Szent Metódot ama Száva-menti Nagymorva Birodalom Szvatoplukja még el is kergette, mert avar szokás szerint élt." Metódot, vagy talán inkább a tanátványait a Cseh fejedelmek is elzavarták. Ok azért, mert nem felelt meg nekik a keleti rítus.

 • nem tetszik

Most komolyan kérdem: milyen régészeti és írásos bizonyítékok vannak arra vonatkozólag, hogy Metód esetleg a cseheknél járt? Pl. krónikák, ásatások, leletek (lehet angol nyelven is)? Milyen eredeti bizonyítékok, tények, dokumentumok vannak a Nagy-Morva birodalomról? Most találtam meg az alábbiakat Szent Ohridi Naumról:
Ohridi Szent Naum Macedóniában, az Ohrid és a Preszpa-tó közötti Kutmicsevicében született. Működését a 9. században, Cirill és Metód tanítványaként kezdte, sok nyelven beszélt. Térített a Balkánon, majd Bulgárián át a (Száva menti) morvák és a pannóniai szlávok (Dunántúl!) közé is eljutott. (EZ A LOGIKUS SORREND FÖLDRAJZILAG! Tehát északabbra a Dunántúlnál ő SEM került). 868-ban II. Adrián pápa megbízásából Rómában szentelték pappá. Később Borisz, a bolgár cár udvarába került, és nagy szerepet vállalt az óbolgár írásbeliség megteremtésében.
Ez is arról győz meg, hogy ez a tanítvány is csak ott lenn, délen bolyongott.
Szent Naum kultusza a középkorban ohridi monostorában és a környékén virágzott. A 18. században a török elől menekülő macedón, vlah és görög kereskedők hozták el Naum kultuszát Észak-Magyarországra, a kelet-nyugati kereskedelmi utak központjába. (Hogyhogy nincs kultusza a szlovákok között???) A magyarországi Naum-kultusz – mely templomtitulusokban, keresztnévhasználatban, és főként képzőművészeti alkotásokban nyilvánult meg - a 18. század legelejétől a 19. század elejéig, egy évszázadon át virágzott. Miskolcon kápolnát is építettek a tiszteletére.
Nekem kezd az a meggyőződésem lenni, hogy a Nagy-Morva Birodalom és a nyitrai fejedelemség meg püspökség sem létezett. Győzzél meg róla, kérlek, hogy igen.

 • nem tetszik

ez viszont azt bizonyitja, hogy egesz uhorszko igenis szlav - szlovak volt :-)))

es a magyarok csak ugy betolakodtak ide es leigaztak rabszolgasorsba kergetve a bekes galamblelku szlovakokat :-)

de szerencsere

azt a nehany pogany magyart szvaty stefan a nagy szlovak kiraly aztan megzabolazta es uhorszko egesz a 19. szazadig szlovak volt :-)

csak a 19, szazad vegen szemtelenedtek el a magyaronok...ki tudja miert egyszerre magyarnak mondtak magukat ... lasd kosut, petrovic ... :-)

de MOST vegre fordult a kocka

legalabb szlovakian rendet teszunk! :-)))

 • nem tetszik

Először is egész uhorszko soha nem volt szláv (Pannónia nem = Uhorskoval) és soha senki nem tagadta, hogy szlávok is éltek a Kárpát-medencében...Amúgy meg úgy jöttek a magyarok is, ahogyan korábban a szlávok, még korábban a rómaiak, azt megelőzően a kelták, stb. stb. Mindegyik itt hagyta a névjegyét, a magyarok többször is. Ez a ki tudja miért, meglehetősen furcsa, mert mi NAGYON IS JÓL TUDJUK, hogy hogyan szlovákosítják el a magyarságot, akik meg NEM HAGYJÁK magukat: a magyarsággal kapták a tótok Felvidéket, tehát most prüszköljenek is tőle!!! Amíg egy magyar is lesz Szlovákián addig BÉKE SOHA NEM LESZ, csakis visszapofázás és lázongás.

 • nem tetszik

Egy cseh fórumon olvastam ezt. Van ott néhány torténész novendék is, rákárdeztem. Ha megvan a válasz továbbítom. Egyébként a szlovák Nagy-Morva elméletekben a Csehek sem nagyon hisznek, bár a csechoszlovakizmus miatt jól jott annó.
Nekem az gyanús inkább, hogy Csehország és Slovéniával ellentétben, Szlovákiában nem tudok os-szláv pogány kultuszokról, ill. kultikus helyekrol. Ha a magyar osvallás talán a 15ik századig húzta ki(lehet, hogy tévedek és csak a 14ig...) néhol,az osszlovák - a szomszédaival ellentétben, miért nem ? Ha olyan régen itt vannak, valami kelett hogy maradjon utánuk - vagy keresztény, vagy pogány. De valahogy egy sincs.

 • nem tetszik

Előre is köszönöm.

 • nem tetszik

Nos, gyorsan jott a válasz. Bizonyíték nincs. Elképzelheto, hogy a tanítványaik egy része Csehországba távozott, miután Szvatopluk elhesegette oket, de tudnak arról, hogy a zome dél felé ment el.
Viszont van C & M -hoz fuzodo legendájuk,ez a Bořivoj herceg megkeresztelése. (Mellesleg, van egy olyan nemhivatalos elméletuk is, hogy a NM fejedelmek egyenes utóda a Pŕemysl-ház, de ezt a torténeszek zome egyenlore elveti.)

 • nem tetszik

Erről van szó, hogy nincs bizonyíték. És ezt kendőzik el, ez sikkad el, olyan körülmények között, amikor Árpád magyarjainak föltárt sírjai és táborhelyei és az azokban talált tárgyi emlékek, leletek jelölik ki a magyarság útját Kazár földtől a Kárpát-medencébe, illetve HITELES korabeli BESZÁMOLÓK, KRÓNIKÁK igazolják a magyarság viselt dolgait azokon a helyeken, azokból az időkből, mielőtt még Árpádék bevonultak volna a mai Magyarország területére. A magyarság őstörténetével kapcsolatos eredet mondákat sem a XVII. századtól kezdték el kitalálni, hanem ugyancsak krónikaírók jegyezték le őket más az 1200-as évektől kezdve, és azokból került összegyűjtésre, gondosan összevetve a XIX. század még élő Kárpát-medencei néphagyománnyal.

 • nem tetszik

miert kellett kitorolni az utalast?

talan az online volt a problema, hogy cikis?

szerintem sokkal cikisebb a szlovak valosag, mint a tiltott oldal...

 • nem tetszik

Az Új Szó védelmében annyit, hogy ez a Fórum itt nem a reklám helye. A szlovák valóságról meg annyit, hogy eddig még 30 állampolgárságot vesztett szlovákiairól tudtam. Tegnap este kiderült, hogy ez már 50 főre, köztük két magyarra (mindössze 4 %!) kúszott fel...:))))
A legszebb öröm a káröröm...

 • nem tetszik

nem hiszem, hogy reklám volt. egyébként mié is?

a mondás régi, de igaz ...

a kása nem étel a tót nem ember.

ez nem egy kormány ... ez nem egy parlament ... ez nem egy ország

de hát ide szulettem ...

 • nem tetszik

Arról a honlapról, amelyet magam is meg-megnézek, és amely sok igazságot is ír (például most a szlovák naptárügyben), Magyarországon sem kívánatos sok fórumon linkelgetni.

 • nem tetszik

na ja ... hat kik vannak a magyarorszagi mediakban (is) ... es fokepp kinek szolgalnak !

 • nem tetszik