Kezdődik a falunapok szezonja

Vezekény/Alsószeli/Pozsonyboldogfa/Taksony |

Az utóbbi egy-két évtizedben gombamód szaporodtak a falunapi ünnepségek, az önkormányzatok által szervezett gulyásfőző versenyek, kulturális fesztiválok. A rendezvények színvonala és kínálata településenként változó.

Néhol az egyre színvonalasabb kulturális programokra helyezik a hangsúlyt, van, ahol a hagyományőrzést húzzák alá, esetleg finom ételekkel próbálják megszólítani a lakosokat. A legtöbb helyen pedig a könnyed szórakozás jegyében szervezik a falunapokat.

Községenként változik az ünnepségre fordított pénz összege is. Ha szűkösebben is, de az általunk megszólított községek többségében idén is lesz falunap, községi ünnepség. Mind a lakosok, mind a polgármesterek szerint évente egyszer még a legkisebb településeken is szükség van ilyen jellegű kikapcsolódásra.

A galántai járásbeli Vezekényen idén legfeljebb négyezer eurót (120 ezer korona) költenek a falunapra, amelyet augusztusban rendeznek meg. „Ez az összeg fedezi a fellépők honoráriumát és a többi szervezési költséget is” – tudtuk meg Tončko Miklóstól, a község polgármesterétől. A műsorban elsősorban a helyi alapiskolások és óvodások lépnek majd fel, ez ugyanis több szempontból is előnyt jelent a szervezőknek. Az anyagi megtakarításon kívül a gyerekek szereplési lehetőséget kapnak, ami mind a szülőket, mind a nagyszülőket kicsalogatja a rendezvényre.

Alsószeli több szempontból is eltér a többi községtől a falunapok szervezését illetően. „Azért, hogy színvonalas műsorral tudjunk kedveskedni mind a helyieknek, mind a községbe látogatóknak, csupán minden második évben szervezünk falunapot. Persze nem elhanyagolandó a gazdasági szempont sem” – tudtuk meg Seres Lajos polgármestertől. A faluban immár ötödik alkalommal szervezik meg a Jurta-napokat (július 3–5.). A feladatok oroszlánrészét a helyi Zele törzs vállalja magára. Az önkormányzat biztosítja a terület rendbetételét, a szükséges technikát, a szállítást, az utak lezárását. Az idei rendezvény csúcspontja egyébként a Kormorán koncertje lesz. A polgármester elmondta, az utóbbi években a Jurta napok rendezvénysorozatába építik bele a falunapi eseményeket is. Seres véleménye szerint egy külön falunapi rendezvény talán beleszürkülne ebbe a színvonalas programba, s nehéz lenne a két rendezvényt párhuzamosan finanszírozni, annak ellenére is, hogy a Jurta-napokat leginkább pályázati úton nyert forrásokból fedezik.

A szenci járásbeli Pozsonyboldogfán a tavalyihoz képest szűkebb keretből finanszírozzák majd a falunapi ünnepségeket. Mint azt a községi hivatal egyik munkatársától megtudtuk, idén a tervek szerint gulyásfőzés és pecsenyesütés lesz a községben, amelynek a költségeit az önkormányzat állja. A tavalyi gazdagabb kultúrműsort a kultúrház megnyitójára szervezték. A községben nincs nagy hagyománya a falunapnak, csupán négy-öt alkalommal rendezték meg ez ideig.

Mészáros Mártától, Taksony község polgármesterétől megtudtuk, hogy idén a Galánta tőszomszédságában található településen nem lesz falunapi rendezvény. Ha ez nem is, de július 11-én gazdag program várja majd a községbe látogatókat. Az önkormányzat a Pro Communitas Taksoniensis Polgári Társulással és a helyi futballklubbal közösen szervezi meg a Taksonyi Ifjúsági Fesztivált, amelynek költségeit pályázatok útján biztosították. Mint azt a polgármestertől megtudtuk, ezen a napon minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes programot: lesz főzőverseny, futóverseny, kultúrműsor és zenés szórakozás. (jéem)

Ajánló

Egy felmérésben 860 munkaadót kérdeztek arról, hogy milyen tapasztalataik vannak az állásajánlatokra jelentkező...

Az előzetes egyeztetéseknek köszönhetően gördülékenyen és vita nélkül zajlott le az önkormányzat alakuló ülése....

Amióta hőmérsékletet mérnek Európában, soha ilyen meleg év nem volt – közölte a Meteorológiai Világszervezet...

Hozzászólások

Elég kellemetlen dolog , hogy az ember mindig utana tudja meg a tudositásbol hol tartottak falunapot hétvegén.N agyon jo volna elöre tudni, hogy hol lesz... pl épp az ujszoban lehetne emliteni egy héttel korabban.

  • nem tetszik

én mindig az új szóból értesülök róla, időben, csak résen kell lenni :)

  • nem tetszik
Olvasta már?