Formabontó nagyjátékfilmre készül a Fogyatkozás című rövidfilmjével szereplő Haraszti Gina

Formabontó nagyjátékfilmre készül a Titanic Filmfesztiválon a Fogyatkozás című rövidfilmjével szereplő Haraszti Gina. A Kanadában élő magyar rendező az MTI-nek vasárnap beszélt munkájáról és terveiről.

Szombat este a Babák és gyilkosságok című dokumentumfilm kísérőfilmjeként vetítették le a fesztiválon a Fogyatkozás című nyolcperces rövidfilmet, amelynek alkotója a Montrealban élő Haraszti Gina.

A Fogyatkozás (eredeti címén Waning) világpremierjére a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) került sor, mivel a film Kanadában készült - mesélte a rendező. "Később Montrealban is vetítették, ahol élek és tanulok. Ez fontos volt számomra, mert így a stáb tagjai is láthatták. Amerikai és további ázsiai filmfesztiválokra is beválogatták. Most pedig Norvégiában és Franciaországban játsszák" - sorolta.

Mindig is a filmrendezés volt a célja - hangsúlyozta. "Filmes gimnáziumba jártam Szombathelyre. Ennek ellenére nem kerültem be a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Ugyanakkor ez volt az egyik legjobb dolog, ami történhetett velem, mert így a Képzőművészeti Egyetemre mentem. Édesanyám, aki festő-restaurátor volt, szintén ott tanult. Nagyon érdekelt a videózás, többek között a Műcsarnokban más művészekkel együtt nyílt közös kiállításunk !Forradalom? (Revolution) címmel. De diploma után rájöttem, hogy vissza akarok térni a filmezéshez" - idézte fel a vizuális művészethez való kötődésének gyökereit. 

Végül is Kanadában kötött ki: "sokszor hozok döntést az ösztöneimre hallgatva" - magyarázta. "Láttam korábban pár kanadai filmet, például a Titanic Filmfesztiválon egy dokumentumfilmet, amelyet egyik jelenlegi tanárom, Dan Cross készített" - említette meg a szerencsés egybeesést.

"A Concordia a legjobbnak tartott kanadai filmegyetem. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy ott tanulhatok" - mondta el. Mint hozzáfűzte, a tanulmányait ösztöndíjakból fedezte.

A Fogyatkozást kísérleti játékfilmként határozta meg. "Szeretem feszegetni a történetmesélés határait. A filmet multimédiaként kezelni azt jelenti, hogy vizuálisan is elmeséljük a történetet, nem csak a dialógussal, szavakkal" - fejtette ki a rendező.

A Fogyatkozás egy trilógia első darabja, amelynek második és harmadik része is rövidesen elkészül - számolt be róla hozzátéve, hogy a trilógiával előre haladva műfajilag egyre közelít a klasszikusabb játékfilmek felé. "Szeretnék megtalálni egy olyan egyensúlyt, ahol kísérletezem, miközben a film könnyen befogadható marad a néző számára" - mondta.

A trilógia a halál, a gyász témáját dolgozza fel. A Fogyatkozás angol címének - Waning - értelme a Hold csökkenése. "Nagyon fontosak a fények a filmben, szimbólumként használom a fény jelenlétét. Szeretem azt gondolni, hogy ez a néző hangulatát befolyásolja" - mesélte.

A Fogyatkozásban ugyan konkrétan egy nő meggyilkolásának lehetünk tanúi, a rendező szerint azonban a visszaemlékezésről szól. "Először meg kell mutatnom azt, ami eltűnik, hogy aztán hiányolni tudjuk. A visszaemlékező pedig maga a néző ebben az esetben. Az elején viszonylag lineáris a történet, majd egyre jobban szétesnek az idősíkok, hiszen az emberi gondolkodás sem olyan lineáris, mint egy klasszikus film. Az ötlet abból származik, hogy ha elveszítünk valakit, akit szeretünk, még körbevesznek a tárgyai, ha rájuk nézünk, látjuk azt, aki azt használta."

A rövidfilm iskolai produkcióként készült el. A trilógia lesz a rendező filmes diplomamunkája. Mint elárulta: már kész első nagyjátékfilmjének forgatókönyve, és mivel a Fogyatkozás a TIFF-en szerepelt, ami rangot ad a produkcióknak, már kapott is ajánlatot egy produkciós irodától.

Haraszti Gina az MTI kérdésére elmondta: nem ismeri a hazai filmtámogatási rendszereket, de szívesen forgatna itthon is. Sokak érdeklődését felkeltette a Titanicon is munkájával, ezért abban bízik, hogy lesz módja Magyarországon is dolgozni. Másik nagy terve - árulta el -, hogy szívesen írna magyarul is forgatókönyveket magyar rendezőknek.

Címkék 

Ajánló

Közlekedési baleset miatt le van zárva az út Keszegfalva és Gúta között, mivel egy kukoricát szállító kamion...

Clint Eastwood hat Oscar-díjra jelölt Amerikai mesterlövész című iraki háborús filmjének bemutatója után...

Végső búcsút vettek pénteken Buzánszky Jenőtől, az Aranycsapat utolsóként elhunyt játékosától, aki január 11-én,...