Kultúra

Pozsony |

Negyvenéves a Pozsonyi Dzsessznapok, a műfaj legnagyobb hazai seregszemléje. A jubileumra tisztes sztárfelhozatallal készülnek a szervezők, és a fesztivál idén először négynapos lesz, csütörtöktől vasárnapig tart.

Mohora | Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművésznek és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművésznek ítélte oda a Tolnay Klári Művészeti díjat a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.
Az év végén olyan nagyszabású és sikeres franchise-ok folytatása érik be, mint Az éhezők viadala és a Hobbit. Újra birtokba veszik a vásznat a Förtelmes főnökök.
Vatikánváros | Először tartanak nem egyházi rendezvényt a Sixtus-kápolnában: szombaton a Porsche jótékonysági koncertjén mintegy negyven szerencsés turista vehet részt.
1
Mai történetté változott Arany János 1846-ban, a Kisfaludy Társaság pályázatára írott remekműve, a Toldi. Paczolay Béla állította színpadra Csőre Gábor színésszel. Sok mindenről szól a mű, de főleg hősiességről és bátorságról, hűségről és kitartásról, becsületről és emberségről. 
New York | Michael Jackson vezeti a legtöbbet "kereső" elhunyt hírességek rangsorát: az öt évvel ezelőtt elhunyt énekes 140 millió dollárra becsült éves bevételével került a lista csúcsára.
Sánta Szilárd recenziója John Scalzi A lázadás hangjai című könyvéről. 
London | Az ausztrál Richard Flanagan vehette át kedd este Londonban a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Man Booker-díjat.
Idén Korpás Éva kapta a Mikola Anikó-díjat, amelyet minden évben a hazai magyar művészeti életben tevékenykedő, humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőnek ítél oda a kuratórium.

Hasznos linkek Letölthető dokumentumok