Kultúra

Pozsony |

A kulturális minisztérium, valamint a Szlovák Gázművek (SPP) és az SPP Alapítvány által kiírt verseny kilencedik évfolyamának díjait csütörtökön adta át a kulturális államtitkár.

Sánta Szilárd recenziója Alain de Botton Hogyan gondolkodjunk másképp a szexről? című könyvéről.
Wroclaw | Elkezdődtek Steven Spielberg hidegháborús thrillerének felvételei a lengyelországi Worclawban.
Prága | Fehérre meszelték a John Lennon-falat Prágában a Kampa-szigeten. A fal kifehérítését a Facebookon a Prazská sluzba (Prágai Szolgáltatás) elnevezésű művészcsoport vállalta magára.
Prága ismét Budapesttel versenyez, a rajtvonalnál pedig amerikai producerek állnak. Nagy a tét mindkét fővárosban. Az a fél nyer, amelyik többet szakít Hollywood most készülő két, nagy költségvetésű produkciójából.
A Pozsonyi Magyar Intézet Bácsi Róbert László Manézs című kiállításával gazdagítja a Fotóhónap rendezvénysorozatát. Az idei Fotóhónap egyik témaköre a színházi fotó. 
Budapest | Mások mellett Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc vehette át a Nemzet Művésze díjat, illetve a cím viselését igazoló díszoklevelet hétfőn a Pesti Vigadó épületében.
Mikszáth Kálmán Különös házassága 1900-ban jelent meg, az író egy csaknem száz évvel korábbi, a 19. század elején játszódó történetet mesél el az azóta klasszikus irodalmi értékké vált regényében. 
Sánta Szilárd recenziója Ian McDonald Síkvándor című könyvéről.

Hasznos linkek Letölthető dokumentumok