Kultúra

Velence |

Baltasar Kormákur izlandi rendező Everest című hegymászódrámájának vetítésével hivatalosan megkezdődött szerda este a 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. 

A Kortárs Magyar Galériában szeptember 11-ig látható a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete által rendezett Szülőföld című, nagyszabású tárlat. 
Készülő filmjének cannes-i jeleneteit az idén májusban, a mustra 68-as számjegye alatt forgatta le Jan Němec, a hatvanas évek cseh új hullámának egyik vezéregyénisége. A Királyi Szőlőhegyek farkasa Karlovy Vary idei fesztiválján újabb felvett epizóddal gazdagodott.
London | Háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas kamerákkal akarják ellátni a közel-keleti államok lakosait az ókori műemlékek megmentése érdekében.
A virtuális világ egyre inkább háttérbe szorítja azokat a hagyományos művészeti eljárásokat, melyek anyaggal dolgoznak, mesterségbeli tudást és sokszor költséges technikai felszereléseket igényelnek. Ezek közé tartozik a kerámiaművészet is.
Debrecen | Már csak 2 napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én elvitetik Debrecenből – közölte Pákh Imre, a festmény tulajdonosa.
Átadták az idei Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat Charles Bernstein amerikai és Giuseppe Conte olasz költőnek Pécsett szombaton.
Jussi Adler Olsen dán írónő a híres Millennium-krimisorozat napokban megjelent folytatása elleni kritikájának adott hangot és a könyv bojkottjára szólította fel az olvasókat.
Minden zeneszerzőtől számít új dalokra Céline Dione kanadai énekesnő, aki férje betegsége ellenére két új lemezt, egy francia és angol nyelvűt is készít a közeljövőben.

Események

h k sz cs p sz v
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4