Kultúra

Mexikó |

Ha semmi mást nem tett volna le az asztalra, csak Macondo újkori mítoszát (amelyhez a Száz év magány után számos elbeszélésében visszatért), akkor is a világirodalom legjelentősebb alkotói között lenne a helye.

Budapest | Kétszáz éve, 1814. április 21-én született Sajókazincon (ma Kazincbarcika) Egressy Béni zeneszerző, színműíró és fordító, a Szózat megzenésítője, a Bánk bán és a Hunyadi László című Erkel-operák szövegkönyvének írója, a Klapka-induló szerzője.
Párizs | Az interneten fog megjelenni Franciaországban a Dominique Strauss-Kahn bukott IMF-vezérről készült, Welcome to New York című játékfilm.
Bogota | Elnökök, írók, más híresség gyászolják szerte a világban a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas kolumbiai írót, Gabriel García Márquezt.
Kassa | Márai Sándor A kassai polgárok című művét mutatják be ma este a Thália Színházban. Több mint hét évtized után először kerül a darab az írót megihlető város színpadára.
73 éves korában elhunyt Ladislav Ballek prózaíró. A jelenkori szlovák irodalom azon képviselői közé tartozott, akiknek írásai a magyar olvasókat is megszólították. 
Pozsony | A Felvidék – Horná zem Vladislava Plančíková vizsgafilmje, amelyen hat éven át dolgozott. A rendező dédszülei Tótkomlósról áttelepült szlovákok, akik életük végéig visszavágytak szülőfalujukba.
Budapest | Pogány Juditot, Nagy Alfrédot és Schneider Zoltánt jelölték idén a Kaszás Attila-díjra; a három színművész közül a közönség választja ki azt, aki a szeptember 8-i gálán átveheti az elismerést. 
Bár a zsenik tragikus természetét és a modern pszichologikus balett testbeszédét ígérte Borisz Eifman szentpétervári társulata a Budapesti Tavaszi Fesztivál mindig lelkes közönségének, Rodin című előadásával inkább csak az utóbbiból nyújtott valamennyit.

Hasznos linkek Letölthető dokumentumok