Kultúra

Komárom/Eger |

Tar Renáta és Majorfalvi Bálint, a Jókai Színház színészházaspárja lett az Eger önkormányzata által meghirdetett Költözz Egerbe! pályázat győztese. 

Pozsony | Családja, barátai, valamint tisztelői és ismerősei körében vettek végső búcsút a múlt héten elhunyt Dobos László Kossuth-díjas szlovákiai magyar írótól csütörtökön Pozsonypüspöki  temetőjében.
A szlovák mozikba megérkezik a nyár egyik legjobban várt filmje, a Marvel legújabb képregény adaptációja A galaxis őrzői.  
Az Oscar-jelölt Michael Fassbender papírmasé maszkban rohangál, Cameron Diaz és Jason Segel pedig házi szexvidójuakt próbálják visszaszerezni.  
Budapest/Pozsony | Csütörtökön délután három órakor a pozsonypüspöki temetőben helyezik örök nyugalomra a július 25-én elhunyt Dobos László Kossuth-díjas szlovákiai magyar írót, műkritikust.
Doberdo: olasz község Monfalcone fölött. A község körüli fennsíkon dúlt 1915–17-ben a tizenkét Isonzó-csata (Genius Kislexikon, 1930). A második világháború borzalmai és az azt követő orosz megszállás Magyarországon is háttérbe szorította az első világégés emlékét.
A huszonéves Mózes képtelen megfelelni lelkész apja elvárásainak. A férfi váratlanul meghal, ám kísértetként visszatért fiához, aki minden áron szeretne megszabadulni a szellemtől. Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, az Utóélet fekete humorral mesél a gyászról, a szülői kontrollról és a felnőtté válásról. Az abszurd vígjáték a közelmúltban Karlovy Varyban debütált.
Róma | Húsz alkotás száll versenybe a legrégibb nemzetközi filmmustra, a 71. velencei filmfesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlánért augusztus 27. és szeptember 6. között - közölték csütörtökön a szervezők, akik kevesebb sztárvendéget, de több újdonságot ígérnek.
Sandra Bullock Oscar-díjas amerikai filmszínésznő július 26-án lesz ötvenéves. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga: 

Hasznos linkek Letölthető dokumentumok