Kultúra

Los Angeles |

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című showbusiness-szatíra nyerte el az Amerikai Filmproducerek Céhének (PGA) díját szombat este Los Angelesben.

Berlin | Az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) ismét sztárparádé lesz, és megmarad a "politikus" jelleg is, a nyitottság az aktuális társadalmi kérdések, folyamatok iránt - mondta a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának igazgatója hétfőn Berlinben egy sajtóbeszélgetésen.
Prága | Prága szíve újra a főváros lakóié. Nyoma sincs a Mánes-hídon az égő autóbusznak, eltűntek a leblokkolt autók, amelyekből sorra szedték ki a sérülteket. Csendesebb lett a Vencel és az Óvárosi tér közötti szakasz is, ahol az Unlocked című új amerikai krimi jelenetei forogtak nemrég. 
Weimar | Az idősödő Goethe által gyűjtött, neves személyiségektől származó kéziratok gyűjteményét mutatja be a weimari Goethe és Schiller Archívum.
Los Angeles | Quentin Tarantino elkezdte Hateful Eight című westernje forgatását a coloradói Telluride környékén - számolt be róla pénteken a Variety.com.
Washington | Hős vagy könyörtelen gyilkos volt-e Chris Kyle, Clint Eastwood legújabb filmje, az Amerikai mesterlövész hőse - erről, valamint az iraki invázió jogosságáról bontakozott ki heves vita.
Kairó | Cáfolta pénteken a kairói Egyiptomi Múzeum igazgatója a világsajtóban elterjedt híreket arról, hogy kárt tettek Tutanhamon fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában.
Mons | Szombattól egy éven át - a csehországi Pilsen mellett - Mons Európa kulturális fővárosa: a dél-belgiumi város elődei, Lille és Liverpool mintájára új lendületet akar adni egy régóta válság sújtotta térségnek.
Két felvonás között a színlapot nézegetem: melyik lehet a csapágygyár a szponzorok közül? Valami oka csak van annak, hogy jószerével zsinórban a harmadik olyan előadást látjuk a Jókai Színházban, amelynek a legfontosabb szervezőelve, ahogy forognak, gördülnek, mozdulnak, csúsznak a díszlet, a színpad, a színpadkép elemei. 

Hasznos linkek Letölthető dokumentumok