Legalább hatan haltak meg a londoni tűzben

London |
A Scotland Yard tájékoztatása szerint legalább hat halálos áldozata van a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban hajnalban kitört tűzvésznek. 
TASR/AP-felvétel
A rendőrség hangsúlyozta, hogy várakozása szerint az áldozatok száma növekedni fog, mivel a vizsgálat még nagyon korai szakaszban jár.
 
A közlemény szerint valószínűleg több napig eltart a 24 emeletes, 120 lakásos épület teljes átkutatása. Az épületet kiürítették, és a kimenekített lakók közül sokan orvosi ellátásra szorulnak.
 
A londoni mentőszolgálat azt közölte, hogy a helyszínre vonult egységei 64 sérültet szállítottak hat londoni kórházba. A sérültek közül húsznak az állapota a mentők tájékoztatása szerint kritikus.
 
Sadiq Khan, London polgármestere sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a lakók közül soknak a sorsa egyelőre nem ismert. Khan szerint ugyanakkor nem biztos, hogy mindazok, akiket nem találnak, életüket vesztették, lehetséges, hogy sokan közülük rokonoknál, ismerősöknél leltek menedékre, és még nem jelentkeztek a hatóságoknál.
 
Dany Cotton, a londoni tűzoltóság parancsnoka hangsúlyozta, hogy az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet megállapítani, és a hatóságok a tűz okát sem ismerik még.
 
A tűzoltóparancsnok szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé. Dany Cotton szerint ilyesmire még nem volt példa az ő 29 éves tűzoltói pályafutása alatt. A parancsnok közölte, hogy a helyszínen negyven tűzoltójármű és több mint kétszáz tűzoltó dolgozik.
 
Szemtanúk szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból. Az egyik szemtanú szerint a kilencedik vagy a tizedik emeletről valaki egy kisgyereket dobott ki, akit az épület aljánál felsorakozott segítőknek sikerült elkapniuk. 
 
Az 1974-ben épült házhoz szerda hajnalban riasztották a tűzoltókat. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg. Egyes szakértői vélemények szerint fennáll a veszélye annak, hogy a toronyház összeomlik, mivel statikai szerkezetét a tűzvész meggyengíthette. Dany Cotton tűzoltóparancsnok ugyanakkor elmondta: az épületet vizsgáló statikai mérnök "egyelőre" elég biztonságosnak minősítette a kiégett lakóház állagát ahhoz, hogy a mentőalakulatok beléphessenek a belső térbe.
 
A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől.
 
    A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A környékbeli lakók tömegesen ajánlják fel segítségüket a közösségi portálokon, nagyon sokan tettek közzé olyan üzeneteket, hogy készek befogadni otthonukba azokat, akiknek lakása megsemmisült a tűzben. 
 
 
A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. A médiaportálokon azonban megjelent a helyi lakóközösség egy tavalyi felhívása, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban annak belső szerkezete, valamint a tárolókban felgyülemlő hulladék miatt folyamatos a tűzveszély. A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott.
 
A friss hírek szerint a tűzvész a brit kormányalakítás folyamatát is befolyásolhatja. A Konzervatív Párt a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább.   Az együttműködési megállapodás gyakorlatilag elkészült, de a DUP illetékesei a BBC-nek azt mondták, hogy az egyezmény bejelentése egyelőre nem lenne helyénvaló, tekintettel a nyugat-londoni tragikus tűzvészre.
 

Ajánló