Halálra késelt két embert egy iszlamofób támadó

Portland |

Halálra késelt két embert egy vonaton az egyesült államokbeli Portlandben egy férfi, aki muszlim külsejű fiatal lányokat inzultált - közölte a rendőrség helyi idő szerint szombaton.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum

Az eset fényes nappal történt egy elővárosi vonaton péntek délután. A támadó a vonaton utazó két tinédzser lánynak muzulmánokat gyalázó szitkokat kiabált, fenyegetőzött. Három férfi utas a lányok védelmében közbelépett, és próbálták a férfit lecsillapítani, aki kést rántott, és mindhárom utast megszúrta. Egy 53 éves férfi a helyszínen, egy 23 éves fiatalember pedig a kórházban meghalt. A harmadik utast, egy 21 éves fiatalt súlyos sebekkel ápolják.

A 35 éves, büntetett előéletű támadót rövid időn belül elfogták. Sajtóhírek szerint a férfi - Facebook-profilja alapján - rasszista, szélsőséges nézeteket vall.

A vonaton utazó egyik tinédzser lány anyja egy oregoni újságnak elmondta: 16 éves, színes bőrű lánya muszlim,  fejkendőt viselő barátnőjével utazott együtt. A támadó azt ordította, "a muszlimoknak meg kell halniuk, évek óta gyilkolják a keresztényeket".

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR), az amerikai muszlim közösségeket összefogó gyűjtőszervezet az eset után kiadott közleményében úgy fogalmazott: annak hátterében, hogy egyre nő a muszlimellenes incidensek száma, részben Donald Trump amerikai elnök bevándorlóellenes retorikája, illetve a militáns iszlamista csoportokra való összpontosítása áll.

Ted Wheeler, Portland polgármestere sajtótájékoztatóján a lányok védelmében fellépő utasok bátorságát és önzetlenségét méltatta, és kijelentette: "hősökként haltak meg egy rettenetes rasszista erőszakcselekmény következtében".

Ajánló