Bocsáss meg, anya – mondta a robbantó. Egész hálózat állt mögötte

Tripoli |

A líbiai terrorelhárítási erők szerint Salman Abedi a támadás előtt néhány órával felhívta anyját és azt mondta neki: „Bocsáss meg”. 

A brit televíziók által ma bemutatott korábbi felvételen Salman Abedi látható, amint egy kukát húz a ház előtt, amelyben lakott
TASR/AP-felvétel
A manchesteri merénylet elkövetőjének Líbiában élő anyját és három testvérét is kihallgatták, anyja azt mondta, fia mindössze négy nappal a pokolgépes támadás előtt hagyta el Líbiát és utazott az Egyesült Királyságba.
 
A líbiai nyomozók a manchesteri robbantó fivérének, Hásim Abedinak a tanúvallomására hivatkozva abból indulnak ki, hogy Salman Abedi egyedül cselekedett. A fivér szerint bátyja az interneten talált leírást pokolgépkészítéshez, hogy „dicsőséget szerezzen az Iszlám Államnak”.
 
Az ENSZ támogatását élvező, Tripoliban székelő líbiai nemzeti egységkormány elítélte a manchesteri robbantást és közölte, hogy együttműködik a brit hatóságokkal a merényletért felelős terrorista hálózat tagjainak azonosításában. A brit nyomozás ugyanis arra a feltételezésre alapul, hogy Salman Abedi nem egyedül cselekedett, hanem egy egész hálózat állhatott mögötte, és a pokolgépet sem ő állította össze, hanem valakitől kapta.

Ajánló