Manchesteri robbantás - tudják, ki az elkövető

Őrizetbe vettek a brit hatóságok kedden egy 23 éves férfit az előző éjjel a manchesteri rendezvényközpontban elkövetett, 22 ember életét kioltó, 59 embert megsebesítő robbantással összefüggésben, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalt. Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el az öngyilkos merényletet, de ezt a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedhetik fel.
TASR/SITA/AP
"A manchesteri arénában múlt éjjel történt incidenssel kapcsolatban megerősíthetjük, hogy őrizetbe vettünk egy 23 éves férfit Manchester déli részén" - tudatta a Twitteren a manchesteri rendőrség, de közebbi részleteket nem közölt. A letartóztatás kapcsán csak annyit árult el, hogy Whalley Range és Fallowfield körzetekben elfogatóparancsok alapján jártak el, és ellenőrzött robbantást hajtottak végre.
 
 
A Manchester Evening News című regionális napilap internetes változata beszámolt arról, hogy rendőrök hatoltak be egy fallowfieldi házba. Szemtanúk elmondták, hogy tűzszerészeket láttak az utcában, mielőtt a rendőrök ellenőrzött robbantást hajtottak végre és behatoltak a házba. Az egyik szemtanú 20 feketébe öltözött, gépfegyverrel felfegyverzett rendőrt és 20 másik egyenruhást látott.
 
A lap szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy egy másik lakásba is behatoltak fegyveres rendőrök Whalley Range-ben. Egy helyi lakos a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy a városrészben arabok, angolok, kurdok és több más nemzetiségűek élnek.         
 
A rendőrség korábbi közlése szerint az Ariana Grande amerikai popénekes koncertjének végén történt robbantás öngyilkos terrormerénylet volt, és egy férfi követte el házi készítésű pokolgéppel. 
 
A rendőrség őrizetbe vett egy másik férfit is az észak-angliai nagyváros központjában található Arndale bevásárlóközpontban, amelyet rövid időre kiürítettek, de "a nyomozás elsődleges adatai szerint a férfinek nincs köze" a Manchester Arénában elkövetett robbantáshoz - közölték.
 
Tinédzserek és gyerekek voltak a célpontok
 
A brit kormányfő a válsághelyzeti tanácskozó testület, a COBRA értekezlete utáni sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül vagy valamely csoport tagjaként cselekedett.
 
A brit kormányfő közölte: nem fér kétség ahhoz, hogy terrortámadás történt Manchesterben, olyan "hideg számítással" elkövetett merénylet, amelynek elkövetője a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba.
 
Theresa May keddi nyilatkozata szerint minden terrorcselekmény ártatlan emberek elleni gyáva támadás, de a manchesteri merénylet különösen kirívó, mivel az elkövető szándékosan védtelen fiatalok és gyerekek ellen követte el a robbantásos akciót.
 
 
Elmondta: a merényletnek 22 halálos áldozata van, a sebesültek száma 59, őket nyolc manchesteri kórházban kezelik.Theresa May szerint a sebesültek közül soknak az állapota válságos.
 
Az áldozatok nemzetiségét egyelőre nem közölték. A sebesülteket ápoló intézmények nyilatkozataiból az derül ki, hogy sokan még nincsenek túl az életveszélyen, a halálos áldozatok száma növekedhet.
 

Theresa May
 
A brit kormányfő hangsúlyozta: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás - MI5 - kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a készültségi szint módosítása a rendelkezésére álló hírszerzési adatok alapján, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.
 
II. Erzsébet királynő a Buckingham-palota által kedd délután nyilvánosságra hozott közleményében a legmélyebb részvétét fejezte ki a halálos áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak. A 91 esztendős uralkodó köszönetet mondott a sürgősségi szolgálatoknak a merénylet helyszínén végzett professzionális munkájukért, és nagyrabecsüléséről biztosította Manchester lakosságát azért az emberi, együttérző magatartásért, amelyet "e barbár cselekedet után" tanúsított.
A merénylet után manchesteriek ezrei ajánlottak fel szállást, ételt és gondoskodást azoknak, akik a leállított közlekedési hálózat miatt nem tudtak hazautazni.
 
A Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés, és a hatósági tájékoztatás szerint kedden valószínűleg nem is indul újra.
 
Emellett a koncertcsarnok széles körzete is teljes rendőrségi zárlat alatt van, és ez az észak-angliai nagyváros tömegközlekedésében is fennakadásokat okoz.
 
Nyolcéves kislány is az áldozatok között
 
A robbanás Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt a 21 ezer férőhelyes, fedett Manchester Arena rendezvényközpont bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében. A koncertről távozó tömegben a házi készítésű pokolgéppel végrehajtott robbantás után pánik tört ki. A koncert közönségében nagyon sok tizenéves, illetve még fiatalabb gyermek is volt, és a rendőrség tájékoztatása szerint a sebesültek, illetve a halálos áldozatok között is vannak gyerekek. A hatóságok kedd délután közölték, hogy az áldozatok egyike egy nyolcéves kislány.
 

Az egyik áldozat, Saffie Rose Roussos
 
 
 
Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kedd kora délután jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként.
 
A közösségi portálokon közzétett videofelvétel szerint "a kalifátus egyik katonája képes volt egy robbanószerkezetet elhelyezni, ahol Manchester városában a keresztesek összegyűltek".
 
A közlemény szerint a támadás célja "Isten vallásának a megbosszulása, a hitetlenek megfélemlítése és a muszlimok földjén elkövetett támadásaik viszonzása" volt. A közlemény további merényleteket helyezett kilátásba.
 
A YouTube-ra több videó is felkerült a robbantás pillanatáról, és az utána kitörő pánikról. Figyelem: a nyugalom megzavarására alkalmas felvételek, csak erős idegzetűeknek!
 
 
Az éjszaka több mint 400 rendőr dolgozott a terrortámadás körülményeinek felderítésén és a helyszín biztosításán. Londonban hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket.
 
 
Theresa May és Jeremy Corbyn, az ellenkézi Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy a választási kampányt "további rendelkezésig" felfüggesztik. A Skót Nemzeti Párt (SNP) szintén jelezte, hogy a Manchesterben történtek után elhalasztja választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat.
 
2005 óta a legsúlyosabb
 
A manchesteri robbantás a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.
 
A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége helyszínen agyonlőtte.
 
Lekapcsolják az Eiffel-torony fényeit
 
Angela Merkel német kancellár közleményében leszögezte: Németország kiáll Nagy-Britannia mellett, és tovább folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen. Frank-Walter Steinmeier államfő közleményében azt írta, hogy megrázták a "gyilkos merényletről" szóló hírek, és "ezekben a tragikus pillanatokban különösen szoros a brit néphez fűződő kapcsolatuk".
 
 
Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a francia kormány Nagy-Britanniával együtt folytatja küzdelmét a terrorizmus ellen. Édouard Philippe francia miniszterelnök "a leggyávább terrorizmusnak" minősítette a robbantást, különös tekintettel arra, hogy azzal szándékosan gyermekeket vettek célba. A merénylet áldozatainak tiszteletére Párizsban kedd éjféltől lekapcsolják az Eiffel-torony fényeit. Tisztelegtek a merénylet áldozatai előtt a cannes-i filmfesztivál résztvevői is.
 
 
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: mélyen megrázta, hogy a terrorizmus ismét félelmet akar gerjeszteni ott, ahol örömnek kell lennie. "A gyáva támadások csak tovább erősítik elkötelezettségünket, hogy együtt dolgozzunk az ilyen gyalázatos cselekmények elkövetőinek legyőzésén" - fogalmazott.
 
Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki mély részvétét a terrormerénylet miatt, és "megerősítette készségét a terrorellenes együttműködés növeléséhez a brit partnerekkel".
 
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a közel-keleti térségben tárgyaló Donald Trump amerikai elnök is kemény szavakkal ítélte el a robbantást. Trump "gonosz veszteseknek" nevezte a terroristákat. "Nem nevezném szörnyeknek őket, mert szeretnék ezt a kifejezést... Mostantól fogva veszteseknek hívom őket, mert azok: lúzerek, és ha többen is lesznek, akkor is csak vesztesek" - hangsúlyozta az amerikai elnök.
 

Ajánló