Nyugat-kínai földrengés - legalább 35 sérült

Washington/Peking |

Legkevesebb 35 sérültje van annak a Richter-skála szerint 6,6-es erejű földrengésnek, amely szombaton hajnalban rázta meg Kína nyugati részét, a Kazahsztánnal határos térséget - közölte a kínai földrengés-hálózati központ.

 

A leginkább érintett térségben, Hocsing (Hejing) és Hszinjüan (Xinyuan) megyékben több mint 64 ezer embert ért kár, épületek százai dőltek romba, 30 ezernél több ház megrongálódott; helyenként megszűnt az áramszolgáltatás.

A rengés földcsuszamlásokat idézett elő, több helyen beszakadt az autópályák burkolata, ami miatt fennakadások keletkeztek a közlekedésben. Hodályok, istállók, állattartó épületek omlottak össze, állatok ezreinek életét kioltva.

A földmozgás epicentruma a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen fekvő Sihocö (Shihezi) várostól 150 kilométerre délnyugatra, az autonóm terület székhelyétől, Urumcsitól (Urumqi) 300 kilométerre nyugatra volt, fészke pedig mindössze 9,8 kilométerrel a föld felszíne alatt. Szakértők szerint egy ilyen földmozgás súlyos károkat tud okozni.

A kazah autonóm prefektúra területén több 3-as, 4-es erősségű utórezgést regisztráltak. A földrengés által leginkább sújtott térséget hegyek borítják, ritkán lakott. A Hszinhua hírügynökség értesülése szerint a sérültek között turisták is vannak.

A hatóságok mentőalakulatokat küldtek a távoli területekre, hogy kutassanak az esetleges további áldozatok után, valamint sátrak, meleg takarók ezreit juttatták a helyszínre. Több tucat teher-, illetve személyvonat közlekedését felfüggesztették.

A szakértők szerint a 3500 méterrel a tengerszint felett található, földrengés sújtotta terület "geológiailag aktív". 1900 óta két, a Richter-skála szerinti 7-es erősségűnél súlyosabb földmozgás rázta meg a térséget.

 

 

Ajánló

Ha Ön a Bika jegyében született, hajlamosabb sokkal érzékenyebben reagálni dolgokra, főleg, ha nem értenek egyet...

Vlagyimir Putyin nem csupán Ukrajnát kívánja destabilizálni, hanem az immár hét évtizede fennálló világrendet, a...

Hát nem hihetetlen, hogy hétfőn megint nem megyünk iskolába? Terveztek valamit a hosszú hétvégére? Netán a...