Válságból háború

Pozsony |

Napról napra jobban mélyül a koalíciós válság, amely mindinkább egy háborús csatára kezd emlékeztetni – vélekedik több politikai elemző, akik szerint jelenleg már azt sem lehet kizárni, hogy a pattanásig feszült helyzet előbb vagy utóbb előrehozott választásokhoz vezet.

A látszólagos idill a héten véget ért
TASR-felvétel

Ján Baránek politológus szerint a válság már személyeskedésekbe ment át, és sokkal nehezebb lesz megoldani, mint akkor, amikor még csak valamiféle követelésekről vitatkozott Andrej Danko, az SNS elnöke a Smer és a Híd vezetőjével, Robert Ficóval és Bugár Bélával. „Bugár Ficóval az oktatásügyi botrány kipattanását követően kiállt Plavčan mellett, és támogatta az SNS-t, ám aztán jött Dankótól a koalíciós szerződés felmondása, illetve a smeres képviselők megvádolása, hogy próbálják lejáratni az SNS-t. Most értünk a válság legdurvább szakaszába, személyeskedéssé fajult a vita, Robert Fico Andrej Dankóval áll szemben a küzdőtéren” – állítja Baránek azzal, hogy ez a párharc nem végződhet döntetlennel. Az elemző szerint Fico kijelentéseiből az is kiolvasható, hogy B tervként készül az előrehozott választásokra, bár minden erővel azon lesz, hogy ezt a forgatókönyvet sikerüljön elkerülni. „Úgy nyilatkozik, hogy később nyugodt lelkiismerettel azt állíthassa, nem ő akarta az előrehozott választásokat” – fűzte hozzá Baránek.

Juraj Marušiak politológus szerint a válságot az élezte ki, hogy Fico menesztette az oktatásügyi minisztert. Ahogy felszólította Dankót a miniszter lecserélésre ugyanis szerinte nem szokványos. „Ez nagy pofon lehetett az SNS elnökének” – állítja az elemző.

Grigorij Mesežnikov politológus úgy véli, azzal, hogy Fico felszólította Dankót az oktatásügyi miniszter menesztésére, a kormányfő csak igazolta, hogy az egész válságot azért robbantotta ki az SNS, hogy a szőnyeg alá söpörje az oktatási tárcánál kirobbant botrányt. „Ez az ügy a kezdetektől Peter Plavčan tárcavezetőről szólt. Fico viszont még elég mozgásteret hagyott az SNS-nek, hiszen a tárcát nem vette el a párttól. Ha ez megtörtént volna, az SNS sokkal nehezebb helyzetben lenne, s Dankónak nehezebb lenne eldönteni, mitévő legyen” – mondta Mesežnikov. (dp)

AZ SNS MARAD, PLAVČAN MEGY

Mi történt?

Augusztus 7. – Andrej Danko, az SNS elnöke levélben értesítette koalíciós partnereit – a Smert és a Hidat – arról, hogy felmondja a koalíciós szerződést.

Augusztus 8. – Ülésezett a koalíciós tanács, ám ez sem oldotta meg a válságot. A sajtót csak Bugár Béla tájékoztatta. A Híd elnöke szerint a felek egyetértettek abban, hogy folytatni kell a kormányzást.

Augusztus 9. – Szerdán a korábbi kijelentéseiket magyarázták, illetve kommentálták a koalíciós pártok. Az SaS felajánlotta, hogy ha az SNS nem írná alá az új koalíciós szerződést, kész támogatni a kisebbségi Smer–Híd kormányt, de csak az előrehozott választásokig.

Augusztus 10. – Az SNS a Plus jeden deň bulvárlapban megjelentette nyolcpontos követelését. A pontok egy része már jelenleg is szerepel a kormányprogramban, Danko viszont azt is kéri, hogy a smeres miniszterek ne kommentálják SNS-es kollégáik munkáját.

Augusztus 11. – Reggel kiderült, hogy a koalíciós tanács ülése Robert Fico betegsége miatt elmarad. Még az sem volt világos, mikor lesz a folytatás.

Augusztus 14. – Peter Plavčan oktatási miniszter magyarázta a bizonyítványát, és bejelentette, hogy törli a második, 300 millió euró összértékű pályázati felhívást, amelyben még nem hirdettek győzteseket.

Augusztus 15. – Andrej Danko SMS-üzenetben mondta le az estére tervezett koalíciós ülést. A három pártvezető aztán állítólag ugyancsak SMS-ben egyeztetett, és megegyezett abban, hogy a szerdai kormányülés zökkenőmentes lesz. Úgy tűnt, hogy a koalíciós válság megoldódott, a felek állítólag abban is megállapodtak, hogyan egészítik ki a koalíciós szerződést és a kormányprogramot.

Augusztus 16. – Robert Fico a kormány ülése alatt bejelenti, felkéri Andrej Dankót, az SNS elnökét, hogy pártja jelöljön másik tárcavezetőt az oktatási minisztérium élére, vagyis gyakorlatilag visszahívja posztjáról Peter Plavčan oktatási minisztert. Az éppen interjút adó Andrej Danko erre úgy reagál, hogy „Átvert engem!”. (lpj)

Ajánló