Boeinget kísértek a szlovák MiG-ek

Két szlovák MiG-29-es vadászgépnek kellett felszállnia, ugyanis egy, az ország légterébe belépett Boeing 737-8 személyszállító pilótája nem reagált a légi irányítás hívására. A szlovák hadsereg szerint ezek az esetek nem számítanak ritkaságnak.

A szlovák MiG-ek idén negyedszer szálltak fel egy személyszállító repülő miatt, melynek pilótája nem kommunikált
SITA-felvétel

A légi irányítás több alkalommal próbálta felvenni a kapcsolatot Sun Express Deutschland légitársaság repülőjével, ám eredménytelenül – közölte Danka Capáková, a védelmi tárca szóvivője. A repülő menetrend szerinti járata Várnából repült Bonnba. A légi irányítás központja azonnal kapcsolatba lépett a hadsereggel, amely éles bevetésre küldte a szliácsi (Sliač) katonai bázisról a két szlovák MiG-et. A személyszállítót egészen a cseh határig kísérték, ahol a pilótáknak már sikerült felvenniük a kapcsolatot a helyi légi irányítással.

Szakértők szerint aránylag gyakran előfordul, hogy a pilóták nem reagálnak a légi irányítás felszólításaira, mindezt rendszerint azért, mert egyszerűen elfelejtenek bejelentkezni az adott frekvenciára. Ha nem kommunikál a pilóta, de a betervezett útvonalon halad, akkor a légi irányítás az esetek többségében csak átadja az információt a szomszédos országnak arról, hogy az érkező repülőgép nem vette fel vele a kapcsolatot. A helyzet akkor válik komollyá, amikor a repülő, melynek pilótája nem ad magáról életjelet, indokolatlanul kitér az útvonaláról. Hogy ez történt a német személyszállító esetében is, nem derült ki, ugyanis a védelmi tárca nem tett közzé bővebb információt az incidensről.

Az utasszállítóknak minden ország légi irányításával fel kell venniük a kapcsolatot, s főleg a kisebb európai országok fölött erről gyakran megfeledkeznek – van úgy, hogy csak pár percet tartózkodnak a szlovák légtérben. A pilóták hallgatásának viszont lehet sokkal súlyosabb oka, például ha terroristák jutottak a pilótafülkébe és megakadályozták a kommunikációt, vagy légnyomáscsökkenés miatt a pilóták elvesztették az eszméletüket.

A NATO közös légvédelmi erejébe, a NATINADS-ba sorolt szlovák vadászgépek az esetek többségében épp ilyen kommunikációs problémák miatt szállnak fel, hogy személyesen felvegyék a kapcsolatot a személyszállító gépek pilótáival. Capáková szerint idén sorozatban ez volt a negyedik ilyen éles bevetés. (dp, TASR)

Ajánló