Sztrájk lehet a Volkswagenben

Pozsony |

Jövő keddtől teljesen leállhat a munka Szlovákia legnagyobb autógyártójánál, a több mint 12 ezer embert foglalkoztató és tavaly 359 ezer személyautót gyártó pozsonyi Volkswagennél, ha a munkáltatónak nem sikerül megegyezni a szakszervezetekkel a fizetésemelésben.

Jövő kedden lépnek sztrájkba az alkalmazottak, ha nem sikerül megegyezni a béremelésen
TASR-felvétel

„Június 20-ától korlátlan időre szóló sztrájkot hirdetünk, mivel a munkáltatóval máig sem tudtunk megegyezni a fizetésemelésben” – jelentette be a héten Zoroslav Smolinský, az autógyártó alkalmazottait tömörítő Modern Szakszervezetek elnöke, aki szerint az alkalmazottak nagyjából 85–90 százalékának a részvételével számolnak.

Vita a béremelésről

Smolinský szerint nem zárkóznak el a további tárgyalásoktól, ám ha beváltják a fenyegetésüket, ez lesz az első sztrájk a cégben a Volkswagen 1991-es pozsonyi letelepedése óta. A szakszervezet – a társaság jó gazdasági eredményeire hivatkozva – azt akarta, hogy másfél év alatt 16 százalékkal emelkedjenek a bérek, tehát körülbelül 170 euróval. A cég vezetése idén júniustól legfeljebb 4,3 százalékos fizetésemelést tart elfogadhatónak, amit a jövő év elejétől újabb 4 százalékkal toldana meg: emellett egyszeri 350 eurós jutalmat is kifizetne az alkalmazottaknak.

Lucia Makayová, a Volkswagen szóvivője szerint a cég vezetése mindent megtett a korrekt megegyezésért, a szakszervezetek követeléseit azonban túlzottnak tartják. „A sztrájk bejelentése csak azt igazolja, hogy nem hajlandók konstruktív tárgyalásra és megállapodásra. A Volkswagen Slovakia ugyanakkor tiszteletben tartja az alkalmazottak jogát a tiltakozásra” – fűzte hozzá a szóvivő.

A 16 százalékos fizetésemelés Peter Žiga gazdasági miniszter szerint is indokolatlanul nagy, és ha a szakszervezetek kitartanak mellette, a Volkswagen szlovákiai beruházását teszik kockára. „Tekintettel arra, hogy a Volkswagenben a fizetések magasak, összehasonlítva az ágazat átlagfizetéseivel is, a 16 százalékos egyszeri béremelést irracionálisnak tartom” – közölte Žiga. A Volkswagenben dolgozók bruttó átlagfizetése egyébként 1800 euró körül mozog, ami az országos átlagbér kétszerese.

Röplapokat osztogatnak

A szakszervezetek szerint viszont épp a cég vezetése nem hajlandó megegyezni, és megfélemlíti azokat az alkalmazottakat, akik sztrájkolni akarnak. A Volkswagen időközben elkezdett röplapokat osztogatni az alkalmazottaknak, amelyeken arra figyelmeztet, hogy aki sztrájkol, az nem számíthat arra, hogy ugyanolyan fizetést kap, mintha dolgozna.

„A sztrájkolásért a vonatkozó törvények értelmében nem jár fizetés. Egy le nem dolgozott műszakért a veszteség 68–75 euró között mozoghat. A sztrájk okozta veszteséget az esetek többségében a szakszervezetek pótolják az alkalmazottaknak” – olvasható a VW röplapjain.

Egyébként még a bejelentett sztrájk sem jelenti automatikusan azt, hogy a Volkswagenben leáll a gyártás. Korábban a szakszervezetek már többször hirdettek sztrájkkészültséget, ám végül mindig sikerült megállapodni a munkáltatóval. Az alkalmazottak alkupozícióját erősíti a munkapiaci helyzet, hiány van a szakképzett munkaerőből.

(TASR, SITA, mi, dp)

Ajánló