A gépjármű-nyilvántartás

Változtak az autók nyilvántartásba vételével kapcsolatos szabályok.
Képarchívum
Minden autónak szerepelnie kell a gépjármű-nyilvántartásban, a tulajdonba vétel után 15 napon belül személyesen kell bejelenteni. A céges gépkocsikat ott kell nyilvántartásba venni, ahol a vállalat cégjegyzékben megadott székhelye van. A kocsit a tulajdonosnak kell bejelentenie, szükség esetén erre hivatalosan felhatalmazhat valakit.
 
Illeték többször
A januárig érvényes előírások szerint elég volt egyszer regisztrációs illetéket fizetni, az új kocsit az első tulajdonos regisztráltatta, s kifizette a motor teljesítménye szerinti illetéket. Később, ha a jármű gazdát cserélt, ha a tulajdonosa elköltözött, a kocsi másik járásba került, vagy jelentős átalakításokat végeztek rajta – átfestették, esetleg külföldről behozott, addig ott regisztrált autóról volt szó –, nem kellett még egyszer regisztrációs díjat fizetni. A változásokat természetesen jelenteni kellett, amiért egységesen 33 euró illetéket számláztak, és nem kellett még egyszer kifizetni a regisztrációs illetéket. A 2017. február 1-jétől hatályos új törvény szerint már minden tulajdonosváltásnál regisztrációs illetéket kell fizetni. Összegét egy képlet alapján számolják ki, a motor teljesítménye és a kocsi életkora alapján.
 
Ha külföldön vesszük
Sokan külföldön vesznek autót, mert ott olcsóbb a használt kocsi. Ha olyan kocsiról van szó, mely 6000 km-nél kevesebbet tett meg, vagy legfeljebb 6 hónapos, akkor új járműnek minősül. Ha uniós államban veszünk új kocsit, nem kell abban az országban áfát fizetni, amelyikben megvettük.
 
Használt kocsinak az számít, amelyik 6 hónapnál öregebb és/vagy megtett már 6000 km-t. Ha magánszemélytől veszünk használt autót, nem kell áfát fizetni. Ha autókereskedőtől vásárolunk, akkora áfát számláznak, amekkora az adott országon belül érvényes.
 
Az EU-n kívüli államokból vásárolt járművek esetében érvényes, hogy az áfán kívül vámot is kell fizetni. A külföldről behozott autó nyilvántartásba vételekor az adásvételi vagy ajándékozási szerződésen, illetve a számlán kívül szükség van a forgalmi engedélyre, valamint egy igazolásra arról, hogy kiiktatták az adott ország nyilvántartásából.
Még külföldön kell kérni ún. Ideiglenes rendszámtáblát is, mely érvényessége eltérő. Ha 15 napnál rövidebb ideig érvényes, tanácsos meghosszabbítani, mert a szlovákiai ügyintézés általában hosszabb ideig tart. Ha lejár az érvényessége, vagy ki kell fizetni 33 euró illetéket, vagy az autót – érvényes rendszámtábla híján – utánfutón kell a rendőrségre szállítani. Nem szabad elfeledkezni a jármű biztosításáról sem.
 
Online olcsóbb
Ma már sok mindent el lehet intézni otthonról, számítógép mellől. Az elektronikus szolgáltatásokat az veheti igénybe, aki rendelkezik hiteles elektronikus aláírással, azaz aktiválta az elektronikus személyi igazolványán a csipet, minek köszönhetően aktív eID-kártyája van. Az olyan internetes ügyintézés, mely során hiteles elektronikus aláírást követelnek, általában a fele annyiba kerül, mint a hagyományos intézkedés, azaz az illeték 50%-át, sőt esetenként csak a 30%-át számlázzák. Ez érvényes a járművek nyilvántartásba vételével összefüggő ügyintézésre is, ezért aki teheti, annak tanácsos az elektronikus ügyintézést választania.
 
 
Gépjármű-nyilvántartás – iratok, díjak, illetékek
 
1. Új gépjármű nyilvántartásba vétele
 
Szükséges iratok: kitöltött nyomtatvány, a forgalmi engedély II. része; igazolás – számla, adásvételi szerződés, lízingszerződés stb. – arról, a gépjármű hogyan került a tulajdonába; személyi igazolvány, a kötelező felelősségbiztosítás megkötését igazoló dokumentum. Ha a jármű üzembentartója vállalkozó, kell az eredeti cégjegyzékkivonat vagy a vállalkozói engedély. Lízingelt jármű esetében szükség van a lízingtársaság közjegyző által hitelesített felhatalmazására. Ki kell fizetni a regisztrációs illetéket. A csipkártyás forgalmi engedély I. részét kérésre két nap alatt is elkészítik, ez további 30 euróba kerül.
 
2. Külföldről behozott jármű nyilvántartásba vétele
 
Lényegében ugyanazokra az iratokra van szükség, mint az új kocsi bejegyzésekor, emellett kell az illetékes körzeti közlekedésügyi hivatal határozata, amely igazolja hogy műszakilag megfelelő járműről van szó. Ez a határozat egyben igazolja azt is, hogyan került a tulajdonoshoz a jármű. Ki kell fizetni a regisztrációs illetéket. A járművet 15 napon belül kell nyilvántartásba venni. A külföldön vásárolt kocsi akkor minősül újnak, ha a másik állam nyilvántartásában legfeljebb 6 hónapig szerepelt, vagy legtöbb 6000 km-t tett meg. Ha uniós tagországból behozott új járműről van szó, fel kell mutatni az adóhivatal igazolását az áfa befizetéséről.
 
3. Más járásból származó jármű regisztrálása
 
A változást 15 napon belül kell jelenteni a rendőrségen, és lehetővé kell tenni, hogy az iratokban feltüntetett adatokat közvetlenül a járművön ellenőrizhessék. Tulajdonosváltás esetén nemcsak az új járásban kell kérni a kocsi regisztrálását, hanem az eredeti járásban is kell kérni a kiiktatását a nyilvántartásból. Kell a forgalmi engedély II. része, amelyen igazolták, hogy a járművet már kiiktatták a másik járás nyilvántartásából. A kocsi kijelentése az eredeti járásból ingyenes, és ilyenkor nem is ellenőrzik. Le kell adni az eredeti rendszámtáblákat. Másik járásba való átjelentés esetén, amennyiben 15 napon belül nem regisztráltatják, igazolni kell, erre miért nem került sor. Ha 30 napon belül sem veszik nyilvántartásba, 15 napnál nem régebbi eredetiségvizsgálatról szóló pozitív szakvéleményt kérnek. Ki kell fizetni a regisztrációs díjat, valamint a rendszámtáblák árát (kétszer 16,50 euróba kerül a standard, két darab rendszámtábla.) Ha adásvétel nem történt, csak a tulajdonos másik járásba költözik, a járművet nem kell kijelentenie az eredeti járásból, csak be kell jelenteni az új lakhely vagy cégek esetében székhely szerint illetékes járási rendőrségen, az új rendszámtáblákért kell 33 eurót fizetni, és igazolni kell az új állandó lakhelyet, cégek vagy vállalkozók esetében pedig a vállalkozás új székhelyét. A gyorsított eljárásért további 30 eurót számláznak.
 
4. Tulajdonoscsere
 
A tulajdonoscsere leggyakoribb oka, hogy lejár a lízingszerződés, és ez esetben az üzembentartó nem szokott változni, ha mégis változik, akkor ezt is jelezni kell azon a rendőrségen, ahol a járművet regisztrálták. A rendőrségen az üzembentartó intézkedik, aki a jármű tulajdonosává vált, ő kéri e változás bejegyzését.
Ha az iratokban az adatok változnak, minden egyes módosításért 6 eurót számláznak. Ez esetben módosul mindkét forgalmi engedély, ezért 12 eurót kell fizetni. A gyorsított eljárásért plusz 30 eurót kérnek.
 
5. A jármű átíratása, azaz üzembentartó-csere
 
Ha a járáson belül változik az üzembentartó, mindkettőjüknek, azaz az eredeti és az új üzembentartónak is személyesen meg kell jelenniük a rendőrségen, és lehetővé kell tenni, hogy a papírokban feltüntetett adatokat közvetlenül a járművön ellenőrizzék. Két kérvényt kell benyújtani. Az eredeti üzembentartó kijelentkezik és egyben kéri, hogy a járművet írják át egy másik személyre.
Az új üzembentartó pedig külön kérvényben igényli a regisztrációt. Ki kell fizetni a motor teljesítménye és az autó kora alapján kiszámított regisztrációs díjat.
 
6. Örökölt autó
 
Ha a hagyatéki eljárás alapján örökölt járművet a saját nevére szeretné íratni, a kocsit el kell vinni a rendőrségre, hogy ellenőrizzék, s fel kell mutatni lényegében azokat az iratokat, melyeket a járművek regisztrálásakor kérnek, illetve szükség van az öröklést igazoló határozatra is. Örökléssel szerzett autó átíratása díjmentes. Akkor sem kérnek illetéket, ha az örökös másik járásban lakik, vagyis a kocsi átjelentése másik járásba öröklés miatt történik. Ugyanakkor az új járásban új rendszámtáblára van szükség, amiért fizetni kell kétszer 16,50 eurót.
 
7. Műszaki adat változása
 
Ha átalakítjuk az autót – átfestjük, a beltérben jelentős módosításokat hajtunk végre, pótkocsi- vagy utánfutó-csatlakozóval szereljük fel stb. –, az műszakiadat-változásnak számít, amit jelenteni kell a rendőrségen.
 
Fel kell mutatni egy igazolást a végrehajtott átalakításról, illetve az átalakítás jellegétől függően kérhetnek egy tanúsítványt arról, hogy az átalakított jármű megfelel a műszaki előírásoknak, és nálunk engedélyezett dologról van szó. A műszaki adatok módosításáért 6 eurót számláznak – a forgalmi engedély mindkét részében fel kell tüntetni, vagyis összesen 12 eurót kell fizetni. (sza)
 

Ajánló