Elutasítja az MKP vádjait az oktatási tárca

Pozsony |

Nincs szó nyomásgyakorlásról – vélekedik a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának küldött levélről Michal Kaliňák, az oktatási minisztérium szóvivője.

Somogyi Tibor illusztrációs felvétele

 

„Az SzK Oktatási Minisztériuma 2013-2443/5663:1-921 számú, Mgr. Zdenko Krajčír, a regionális oktatásügyi főosztály vezérigazgatója aláírásával ellátott levelében felkérte a Szlovákiai Városok és Falvak Társulását, hogy a társulás gyakoroljon nyomást a vegyes nemzetiségű lakosság által lakott területek önkormányzataira azzal a céllal, hogy kötelezően biztosítsák a gyermeknevelést az állam nyelvén, bármilyen kisszámú gyermekről van szó” – áll abban a közleményben, melyet Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja önkormányzati alelnöke juttatott el az Új Szó Online-hoz. 
 
Ezt a tényt a Magyar Közösség Pártja az önkormányzati rendszer irányában való megalapozatlan nyomásnak tartja, a legitim módon megválasztott önkormányzati képviselők önrendelkezése megkérdőjelezésének és a helyi önkormányzatokba, mint a demokrácia alappillérébe való beavatkozásnak.
 
Az MKP ezért felszólítja a Szlovák Kormány képviselőit, hagyjanak fel a nyomásgyakorlással, vegyék figyelembe, hogy az önkormányzatoknak megvan a képességük a saját községük ügyeiről való döntésekre és a községek irányítására. A kormányképviselők kijelentései és lépései egyrészt a községek bevételeinek és az iskolák finanszírozásának csökkentését eredményezik, másrészt viszont azt akarják kötelezővé tenni, hogy 2-3 gyermek miatt is nyíljon új osztály. Egyrészt meg akarják szüntetni a kis létszámú oktató-nevelő intézményeket, másrészt olyan legiszlatív intézkedéseket terveznek, amelyek ilyen kis létszámú osztályok nyitását biztosítanák. A kisiskolák megszüntetésével arra fogják kényszeríteni a tanulókat, hogy esetenként 20-30 kilométert utazzanak naponta, a minisztériumi levél pedig olyan községekben is előirányozza kisiskolák létesítését, ahol sikerült biztosítani az oktatási-nevelési intézmények rendszerét 10 kilométeren belül – áll a nyilatkozatban.
 
Kaliňák szerint a minisztérium csak a vegyesen lakott területeke élő szlovák szülők igényeire kívánt reagálni. 
 
Marta Bujňáková, a ZMOS szóvivője megerősítette, kaptak ilyen tartalmú levelet a minisztériumtól, ám a szervezet csak ajánlásokat fogalmazhat meg, nyomást semmiképp sem gyakorolhat. (SITA, ú)
 
 

Ajánló

Hozzászólások

olyan (akkor) színmagyar faluból származom, ahol nehány betelepult karrierista csótány anno kezdeményezte a szlovák nyelvu általnos indítását ... na mukodott egy pár évig, de szerencsére nagyon gyorsan bekracholt...

MOST arról ugat az oktatási minisztérium, hogy nincs pénz 

érdekes...szlovák iskolára van pénz, hogy a magyar gyerek szlovákul magoljon?

akkor lesz majd demokrácia, ha a szlovák gyerek magyartanulására osztogatja a minisztérium a pénzt!

 

  • nem tetszik

Kísért a rendszerváltás előtti múlt és Mečiar szelleme. A nagyurak akkor folyamodtak hasonló módszerekhez, mint manapság. Szerintem sokat vártunk az uniótól. Attól tartok, hogy Brüsszel sem képes megvédeni bennünket az ilyen alattomos húzásoktól. Csak magunkra számíthatunk!

  • nem tetszik

szlovákiában nem volt gengszterváltás. maradtak a régi gengszterek ... vagy a család fiatalabb tagjai :-)

az unió csak ingyenélo burokraták gyulekezete, akik csak magukkal foglalkoznak.

  • nem tetszik