Elutasítja az MKP vádjait az oktatási tárca

Pozsony |

Nincs szó nyomásgyakorlásról – vélekedik a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának küldött levélről Michal Kaliňák, az oktatási minisztérium szóvivője.

Somogyi Tibor illusztrációs felvétele

 

„Az SzK Oktatási Minisztériuma 2013-2443/5663:1-921 számú, Mgr. Zdenko Krajčír, a regionális oktatásügyi főosztály vezérigazgatója aláírásával ellátott levelében felkérte a Szlovákiai Városok és Falvak Társulását, hogy a társulás gyakoroljon nyomást a vegyes nemzetiségű lakosság által lakott területek önkormányzataira azzal a céllal, hogy kötelezően biztosítsák a gyermeknevelést az állam nyelvén, bármilyen kisszámú gyermekről van szó” – áll abban a közleményben, melyet Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja önkormányzati alelnöke juttatott el az Új Szó Online-hoz. 
 
Ezt a tényt a Magyar Közösség Pártja az önkormányzati rendszer irányában való megalapozatlan nyomásnak tartja, a legitim módon megválasztott önkormányzati képviselők önrendelkezése megkérdőjelezésének és a helyi önkormányzatokba, mint a demokrácia alappillérébe való beavatkozásnak.
 
Az MKP ezért felszólítja a Szlovák Kormány képviselőit, hagyjanak fel a nyomásgyakorlással, vegyék figyelembe, hogy az önkormányzatoknak megvan a képességük a saját községük ügyeiről való döntésekre és a községek irányítására. A kormányképviselők kijelentései és lépései egyrészt a községek bevételeinek és az iskolák finanszírozásának csökkentését eredményezik, másrészt viszont azt akarják kötelezővé tenni, hogy 2-3 gyermek miatt is nyíljon új osztály. Egyrészt meg akarják szüntetni a kis létszámú oktató-nevelő intézményeket, másrészt olyan legiszlatív intézkedéseket terveznek, amelyek ilyen kis létszámú osztályok nyitását biztosítanák. A kisiskolák megszüntetésével arra fogják kényszeríteni a tanulókat, hogy esetenként 20-30 kilométert utazzanak naponta, a minisztériumi levél pedig olyan községekben is előirányozza kisiskolák létesítését, ahol sikerült biztosítani az oktatási-nevelési intézmények rendszerét 10 kilométeren belül – áll a nyilatkozatban.
 
Kaliňák szerint a minisztérium csak a vegyesen lakott területeke élő szlovák szülők igényeire kívánt reagálni. 
 
Marta Bujňáková, a ZMOS szóvivője megerősítette, kaptak ilyen tartalmú levelet a minisztériumtól, ám a szervezet csak ajánlásokat fogalmazhat meg, nyomást semmiképp sem gyakorolhat. (SITA, ú)
 
 

Ajánló

Migránsokkal teli furgont tartóztatott fel a rendőrség ma reggel fél hét tájban Komáromban, az Erzsébet-híd északi...

Szlovákia történetében először helyezhetnek szabadlábra két életfogytiglanra ítélt gyilkost, az 56 éves Ľubor...

António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa arra szólította pénteken az Európai Unió tagországait, hogy...

Hozzászólások

olyan (akkor) színmagyar faluból származom, ahol nehány betelepult karrierista csótány anno kezdeményezte a szlovák nyelvu általnos indítását ... na mukodott egy pár évig, de szerencsére nagyon gyorsan bekracholt...

MOST arról ugat az oktatási minisztérium, hogy nincs pénz 

érdekes...szlovák iskolára van pénz, hogy a magyar gyerek szlovákul magoljon?

akkor lesz majd demokrácia, ha a szlovák gyerek magyartanulására osztogatja a minisztérium a pénzt!

 

  • nem tetszik

Kísért a rendszerváltás előtti múlt és Mečiar szelleme. A nagyurak akkor folyamodtak hasonló módszerekhez, mint manapság. Szerintem sokat vártunk az uniótól. Attól tartok, hogy Brüsszel sem képes megvédeni bennünket az ilyen alattomos húzásoktól. Csak magunkra számíthatunk!

  • nem tetszik

Botond1

szlovákiában nem volt gengszterváltás. maradtak a régi gengszterek ... vagy a család fiatalabb tagjai :-)

az unió csak ingyenélo burokraták gyulekezete, akik csak magukkal foglalkoznak.

  • nem tetszik