Tiltakozik az MKP

Pozsony |

Fico kormányfő múlt heti kirohanása a szlovákiai kisebbségek címére nem hagyta szó nélkül az Európai Parlament politikusait sem - áll abban a sajtóközleményben, melyet az MKP juttatott el az Új Szó Online szerkesztőségébe.  Az MKP sajtóközleménye, valamint a levélváltás teljes szövege.

Bauer Edit, az MKP európai parlamenti képviselője azonnal levelet írt Hannes Swobodaának, az EP szocialista frakciója vezetőjének, melyben arra kérte, szóljon hozzá a gyűlöletet szító beszédhez, amely Európában elfogadhatatlan. Swoboda biztosította Bauer képviselő asszonyt, hogy szintén nem ért egyet Fico kijelentéseivel, s hogy megvizsgálja a kijelentések mögötti indítékot.
Bauer Edit és Hannes Swoboda levelét csatolva olvashatják (angolul és magyarul).
Az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Joseph Daul is élesen elítélte Fico kijelentéseit „Élesen elítélem a kisebbségekre vonatkozó nacionalista szemléletét, legyen szó akár a nemzeti, akár a vallási kisebbségekről. A mai Európában nincs tere a hasonló kijelentéseknek" – jelentette ki Daul.
A jeles politikusok egyetértenek abban, hogy Fico ahelyett, hogy a kisebbségeket szidalmazná azért, mert állítólag képtelenek Szlovákia valamennyi polgárának érdekeit szolgálni, inkább határozottabban foglalkozhatna a gazdasági problémák megoldásával és a munkanélküliség drasztikus emelkedésével a hazájában.
                                 

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Swoboda Úr!

Szeretném felhívni megtisztelő figyelmét Robert Fico miniszterelnök beszédére, amely a Matica Slovenská fennállásának 150. évfordulója alkalmából szervezett tegnapi konferencián hangzott el Túrócszentmártonban.
A beszéd egyes részei mélységesen ellentétesek az európai értékekkel. Fico miniszterelnök úr beszédében megkülönbözteti a szlovákokat, mint az „államalkotó nemzetet” Szlovákia többi polgárától, azt az érzetet keltve, mintha másodrendű polgárok lennének. Beszéde szerint „mindegy, hogy a roma kisebbségről, a más irányultságúakról, a nézetükkel kisebbségben lévőkről vagy az etnikai kisebbségekről van szó.”

Egyértelmű, hogy a miniszterelnök beszéde nem járul hozzá a szlovákok és a kisebbségek gondtalan együttéléséhez Szlovákiában, terjesztve a veszélyes nacionalizmus eszméjét azzal, hogy olyan államról beszél, ahol a jogaikhoz ragaszkodó kisebbségek ellenségek.

Nagyra értékelném, ha hallatná szavát az ilyen jellegű gyűlöletbeszéd ellen, amely elfogadhatatlan az egyesült Európában.

Üdvözlettel,

Bauer Edit

Tisztelt Bauer Asszony!

Elismerem, hogy az Ön által említett ügy aggasztó, és azt frakciónk képviselői nem támogatják, beleértve jómagamat is. A Szocialisták és Demokraták Szövetségének frakciója és én hosszú ideje harcolunk a szlovák többség és az ország kisebbségei – különösképp a magyar kisebbség – közötti jó viszonyért.

Nincs ok ezen út elhagyására. A kisebbségek tisztelete és támogatása kulcsfontosságú értékek számunkra, amelyek hosszú távú elveken alapulnak. Ezt nem kellene kétségbe vonni. A szociális nyugalmat és a szlovák társadalom különböző csoportjai közötti együttműködést, amelyet a jelenlegi kormány kezdett el, nem szabad megkérdőjelezni.

Ellenkezőleg, ha kétségek és gondok merülnek fel, minden politikai erőnek vissza kellene térnie az eredetileg kitűzött együttműködési irányhoz.

Szeretném biztosítani Önt, hogy Fico miniszterelnök úrnak felteszem ezt a kérdést, és mindent megteszek, hogy megvizsgáljam a kijelentések mögötti indítékot.

Üdvözlettel,

Hannes Swoboda
 

Ajánló

Hozzászólások

Ficonak és Gašparovičnak mélyen a génjeikben van a magyargyulolet.Ahogyan olvasom itt a netten is mindenféle magyar témával kapcsolatos szlovák emberek nézeteit,ritkán fordúlt elo,hogy valaki mellénk állt volna. Ez benne van,sajnos a legtobb emberben.Volleabekkel is a tárgyalások sem hoztak semmilyen eredményeket.Hasonló szép diplomatikus értékelésnek leszunk az olvasói Swoboda részérol is.A magyar embereknek a liberális-szocialisták még soha nem segítettek,soha nem védték a magyar emberek érdekeit.Ez érvényes minden tekintetben,nem csak velunk szemben,hanem az anyaország tekintetében is,lásd a mai politikai eseményeket az EU berkeiben.Itt csak akkor lehetne nyugalom,ha egységes tombben élne az osszmagyarság,míg ez nem lesz nincs remény.

  • nem tetszik

A liberális szocialisták másoknak sem segítettek. Ez azzal is összefüggő, hogy a liberalizmus inkább egyfajta társadalmi életforma, mindsem ideológia. A kissebségben elő nemzetrészeknek pedig - mivel a saját hagyományaik megőrzésére öszpontosítanak, sokkal inkább a konzervatív látásmód felel meg. 

A programszerű, politikai liberálisok nagyon gyakran gyűlölnek mindent, ami mást mer mondani, mást mer látni, mind ök. A mai magyar ballib  és az EU ennek a látványos példája.

 

  • nem tetszik