Robert Fico lapunknak: sajnálom

Pozsony |

Félreértés, nem átgondolt támadás – Robert Fico kormányfő így magyarázta a Matica slovenská ünnepi rendezvényén kedden elhangzott beszédét, melyben nekirontott a hazai kisebbségeknek. Állítólag egy konkrét eset alapján általánosított – a konkrét esetről viszont nem kívánt beszélni. A miniszterelnök lapunknak adott exkluzív interjújában próbálta magyarázni a történteket.

Tomáš Benedikovič

„Továbbra is állítom, hogy egy olyan kormány élén állok, amely mindent meg kíván tenni azért, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat. Mindent megteszek azért, hogy jók legyenek kapcsolataink Magyarországgal. Ami pedig a kijelentéseimet illeti, amelyeket értelmetlenül nyomban úgy használtak fel, mintha puskaporosak lennének: a Matica slovenská akcióján egy konkrét esetre reagáltam” – mondta Fico.

Arra a kérdésünkre, hogy az elhangzottak miatt nem akar-e bocsánatot kérni, azt válaszolta: „Azt mondtam, hogy sajnálom, ha félreértették. Egy konkrét esetről beszéltem, ez az a kijelentés, amit idézhetnek tőlem.”

Kedden a Matica rendezvényén egyebek között ezeket mondta a kormányfő: „Különös tendencia tanúi vagyunk: az államalkotó szlovák nemzet kárára szándékosan mindenütt a kisebbségek problémáit tolják előtérbe. Mintha Szlovákiában nem élnének szlovákok… Azt kívánom, hogy legyen vége a kisebbségi jogokkal való zsarolásnak, és mindegy, hogy a roma kisebbségről, a más irányultságúakról, a nézetükkel kisebbségben lévőkről vagy az etnikai kisebbségekről van szó…. Divattá vált, hogy a kisebbségek részéről főként követelődzés tanúi vagyunk, ám mintha az állammal szemben semmiféle kötelezettségek nem lennének. Inkább nyújtják a kezüket, a polgári erényeket viszont minimálisan gyakorolják. Ennek meg kell változnia, és remélem, meg is változik a Szlovák Köztársaság új kormánybiztosának hozzáállásában.” A hazai kisebbségek mind elítélték a beszédet és magyarázatot követeltek Ficótól.

Az exkluzív interjút a hétfői Új Szóban olvashatják.

Ajánló

Hozzászólások

„Továbbra is állítom, hogy egy olyan kormány élén állok, amely mindent meg kíván tenni azért, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat...tobbek kozott tovabb zaklatjuk Hedviget, a kettos alampolgarsagukat vallalokat, jol elverjuk a magyar focidrukkerokat, egy lyukas centet sem fektetunk be delen,... Mi kell meg nektek, hogy jol erezzetek magatokat?

  • nem tetszik

mi tudjuk, hogy gondoltad....

  • nem tetszik

Számomra nincs szukség értelmezoi szótárra ,hogy megértsem Fico szavait.Igenis a kisebbségekrol bofogott,minden tótnak szálka a szemében a kisebbségi kérdés.Nem tudják megérteni ,hogy mi itt szulettunk,ezeréves múltal rendelkezunk.Számunkra ez a szulohaza,ahol nem érezhetjuk magunkat otthon.Mindorokké fájni fog a magyargyulolet, kitelepítések,a magyar emberek meghurcolása, Malina Herdvig le nem zárult esete,magyar szurkolók verése /Pozsony illetve Dunaszerdahely/ .Teljesen folosleges hogy Orbán úrral találkozzon ,biztosan tájékoztatva lesz az uralkodó és gyuloletkelto viszonyokrol.Az osszes politikus itt érteni kell az europai uniosokat talán buták? Csak Fico az egyeduli és legokosabb politikus./Egy hazudozó,gyuloletkelto,komcsi pribék.

  • 1
  • nem tetszik

Haza csak ott van, hol jog is van!

Újabb bizonyítéka a magyargyűlölő (soviniszta) többségi politikának és a majdnem húsz éves együttműködő (kollaboráns), elhibázott, vesztegetés gyanús (Gorilla ügy, választási kampánypénzek) felvidéki magyar politikának. Sajnos sokan nem akarják tudomásul venni, hogy a hatalom diszkriminál bennünket. A kirekesztettségünkről <a href="http://www.kukac.sk/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=682"... olvashatsz. </a> Helyzetünkre például megoldás az egyenlő jogok és az esélyegyenlőség biztosítása egyéni és közösségi szinten vagy különleges jogállású (autonóm) területek létrehozása az általunk lakott területeken. Nem együttműködés, hanem megegyezés (kiegyezés) kell nekünk, amit önkényesen nem rúghat fel az időszerű politikai hatalom.

  • 1
  • nem tetszik