Szlovák honlap a szlovákiai magyarokról

Pozsony |

Tájékoztató jellegű honlapot indít a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közösen a szlovákiai magyarokról, szlovák nyelven. A www.madari.sk portál célja, hogy a szlovák többséget jobban megismertesse a Szlovákiában élő magyar kisebbség életével, mindennapjaival, kultúrájával és céljaival.

A weboldalt sajtótájékoztatón mutatta be szerdán Bolemant Lilla főszerkesztő, Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, valamint Petőcz Kálmán volt nagykövet és emberjogi szakértő.

Tokár Géza elmondta, a weboldal a sztereotípiák ellen szeretne harcolni, amelyek a magyarságról terjedtek el a szlovákok közt. "A két közösség bezárkózik egymás elől, eddig nem volt köztük párbeszéd, amelyet a nyelvi akadályok is okozhattak. Ezen próbálunk meg most változtatni" - nyilatkozta Tokár Géza. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a szlovák többség lássa, miképp is vélekednek a magyarok az egyes, őket érintő kérdésekről.

Petőcz Kálmán elmondta, sajnos a szlovák közösség sem nyitott igazán a magyar kérdések iránt - ennek alátámasztására szolgált maga a sajtótájékoztató is, ahol a magyar média képviselőin kívül csak egyetlen szlovák újságíró jelent meg. "Egy hasonló kezdeményezésnek már 20 évvel korábban meg kellett volna jelennie" - hangsúlyozta Petőcz Kálmán.

A portál három részből áll: korábban már magyar nyelven megjelent tudományos munkák, publikációk gyűjteményéből, amelyeket lefordítottak szlovák nyelvre, egy kérdés-felelet részből, ahol az olvasóközönség az őt leginkább érdeklő kérdésekre kaphat rövid, pontos válaszokat, és egy magazinrészből.

"A kérdés-felelet részt interaktívnak tervezzük, ahová bárki beküldhet bármilyen kérdést. A magazinban többek közt a kultúra, sport, oktatásügy területéről jelentetnénk meg cikkeket, valamint sikeres szlovákiai magyarok portréival is szeretnénk az olvasókat megismertetni" - mutatta be Bolemant Lilla az oldalt.

A főszerkesztő az MTI-nek elmondta, hogy egyelőre hetente terveznek frissülni, majd később naponta jelennének meg az új cikkek. "Több terület is van, amellyel szeretnénk az oldalt tovább bővíteni, akár gasztronómiai témájú cikkekkel, vagy könyvajánlókkal. Nagyon sok ötletünk van" - tette hozzá.

 

Ajánló

Hozzászólások

Egy értelmes kezdeményezés a szlovák-magyar megbékélés irányába, annak érdekében, hogy az északon élő szlovák ne rácsodálkozással kolbászoljon a magyar lakta területeken, keresve a görbe lábú mongol, szőrös öszvérnyi lovakon nyargalászó pofákat, hogy helyette olyan embereket találjon, akiknek ugyanúgy két fülük, két szemük és egy orruk van, mint neki. :))))

  • nem tetszik

Jó kezdeményezés, csak azt hiszem, alig -alig lessz szlovák olvasója a webnek. A szlovákok többsége annyira csak saját magát látja, annyira a nagy nemzetállam illúziójában éll, hogy az ilyen dolgok után csak akkor néz majd, ha kap egy két csattanós pofont ebben az ügyben.

  • nem tetszik

minket a magyar tannyelvű iskolában már az átkosban arra tanítottak, hogy csehszlovák föld a hazám ... ez a földi éden... meg internacionalizmus...

a szomszédos, szlovák tannyelvűbe adott, ugyancsak magyar anyanyelvű szerencsétleneknek (mert szlovák arra nem volt egy szem se!) viszont azt verték a fejébe, hogy a fasiszta magyarok ezer évig elnyomták a galamblelkű szlovákokat, ütötték, verték őket, elrabolták az országukat ... meg szláv testvériség ...

a magyar oldalról MINDIG megvolt a készség a békés EGYÜTTÉLÉS-re ...hisz ezer éven át!!!

  • nem tetszik

Jól írod: ennek a honlapnak nem az a célja, hogy MOST-Híd módjára a magyarság MEGALKUVÓ készségéről szóljon, hogy a szlovák sovinizmus magyarságbeolvasztásának egy újabb előszobája legyen. Sokkal inkább az általad is vázolt - a szlovák iskolákban is oktatott - történelmi és egyéb tévhitek eloszlatása, a felvidéki magyarság jogfosztottságának az ismertetése, amíg a magyarsággal szimpatizáló egy-két (a 10 ujjunkon megszámolható) demokrata mellé még kerül egy pár fő. :))

  • nem tetszik