Brüsszelhez igazodik a Smer

Pozsony |

Egyelőre még több a kérdőjel az EU föderatív átalakításával kapcsolatban, mint az ismert tény, ám egy dolog világosan látszik: a korábban a szuverenitást mindenek felett hirdető Szlovákiában a pártok nagy része nem tiltakozna az ország függetlenségének megcsorbítása ellen.

 

Még meglepőbb a kép, ha a mélyebb integráció legnagyobb támogatóit vesszük szemügyre: a Szlovákia függetlenségét a magyaroktól az elmúlt években rendszeresen féltő smeres politikusok járnak ebben az élen. Az unió szövetségi állammá való átalakításáról az Európai Bizottság elnöke, Manuel Barroso beszélt szerdán. Robert Fico kormányfő reakciójában nyomban leszögezte: támogatja Barroso elképzeléseit. A bizottság elnökének ötleteivel Pavol Paška házelnök is teljes mértékben egyetért. Lehet, hogy jogköreink egy részét átadjuk az erősebb EU-nak, lehet, hogy ennek nem fogunk örülni, ám ezzel Szlovákiának jövőt adunk – írta tegnap publikált blogbejegyzésében. Az ellenzéki politikusok szerint nem eszik olyan forrón a kását, mint ahogy főzik, egy részük szkeptikusan nyilatkozott Barroso elképzeléseivel kapcsolatban, ám a jobboldali pártok közül kifejezetten csak az SaS utasítja el a mélyebb integrációt. Az uniós kérdésekben korábban szkeptikus hangnemet megütő KDH is teljesen belesimult az átlagba.

Az EU jelenleg egy politikai unió, melynek független államok a tagjai. A szövetségi állam létrehozásával a tagállamok szuverenitása elveszne. Mivel egy sor kérdésben már most is Brüsszel dönt, első látásra ez csupán technikai jellegű változásnak tűnik, ám valójában jóval több annál. Alapvetően érintheti az unió lakosainak életét, ám nagyon sok függ a részletektől – figyelmeztetnek szakemberek. S hogy mindez hogyan érintheti az átlagpolgárt? Ha szociális és munkaügyekben is centralizációra kerül sor, akkor pl. uniós szinten születhetnének döntések a nyugdíjkorhatárról vagy a minimálbérről. Radovan Geist, az uniós ügyekkel foglalkozó Euractiv.sk főszerkesztője szerint elképzelhető, hogy a szövetségi államhoz nem mindenki csatlakozna, ugyanis a föderáció új szerződések elfogadását feltételezi. „Eddig úgy tűnik, csak egy szűkebb csoport hozza létre a szövetségi államot” – mondta a TASR hírügynökségnek.

Ficóék elképzelései szerint nekünk mindenképpen Németország oldalán kellene maradnunk, s csatlakoznunk kell az „elithez”. Ha az unió szövetségi állammá változna, ehhez népszavazást kellene kiírni, így a választópolgárok több mint felének beleegyezése nélkül úgysem lehetnénk része a szűkebb klubnak.

 

Ajánló

Hozzászólások

Barosso mögé történő besorolása.
Ily módon Szlovákia végleg betagozódik egy szövetségi rendszerbe, biztos menedéket találva a kivülmaradó magyarok, lengyelek és csehek elől.
Még az sincs kizárva, hogy a csehek bepalizzák a magyarokat és végül csupán Magyarország nem kerül be a németül beszélő 2. Római Birodalomba.
Bocsesz, ha ez igy kissé komikus, de a világ sem mindig racionális. A szlovákok pofára esése sem most azonnal fog bekövetkezni.....

  • nem tetszik

Ez a tapsikolós hülyítés - MIÉRT ?
"a korábban a szuverenitást mindenek felett hirdető Szlovákiában a pártok nagy része nem tiltakozna az ország függetlenségének megcsorbítása ellen." Na ez az ami nem igaz...
A korábbi szuverenitás mindenek feletti hirdetése - úgy, hogy az égadta világon senki nem bántotta, nem kérdőjelezte meg Szlovákia mint állam szuverenitását - azt eredményezte (társulva a mindennapi lingvicizmussal), hogy az új generáció úgy szocializálódott, hogy ALAPBÓL gyűlölni kell a nemzetiségeket: első sorban a magyarokat és a németeket (bűnös népek) és a többieket is BÁR barátaink a Csehek (egyeseknek az oroszok) - ez érthető pl. a magyarok sem haragudnak az osztrákokra. Tény, hogy Szlovákia "háza táján" (súlyos, gyűlölködő)nemzetiségi problémák vannak - majd ezek után JUJJ! de jó lesz a föderáció...
----
Uraim egy dologról azért NE feledkezzünk meg: AZ egy dolog amit a politikai pártok nyilatkoznak és egy EGÉSZEN MÁSIK dolog a mi a fejekben van...- AZT folyamatos, szívós nemzetiség ellenes politikával alakították ki ÉS! nem fog megszűnni azonnal - bemondásos alapon...
----
Brüsszelben el lehet mesélni, mivel messze vannak, beszopják...

  • nem tetszik

"a választópolgárok több mint felének beleegyezése nélkül úgysem lehetnénk része a szűkebb klubnak"

ugyan ugyan

az ír példa ékesen mutatja, hogy ha egy demokratikus népszavazás demokratikusan kedvezőtlen eredménnyel záródna, akkor demokratikusan meg KELL ismételni! :-)

  • nem tetszik

Szerintem is csak a föderáció a megoldás (ha egyáltalán van valami megoldás). Aztán minden gyerek tanuljon németül, mert Ausztria van a legközelebb és ha valaki akar valamilyen minimális szinten élni, akkor tudnia kéne németül, mert ennélkül még szolgák sem lehetünk. Úgyhogy tényleg az a megoldás, mert se szlovákkal se magyarral nem megyünk semmire. Lehetne kezdeni szervezni a német nyelvű óvodákat. Aztán pedig nem kéne attól félni, hogy a magyarok elszlovákosodnak, mert a szlovákok elnémetesednének.

  • nem tetszik