Kevesebbet kell lopni, és több jut az oktatásügyre

Pozsony |

Eddig talán ő szerepel a legtöbbet a sajtóban a második Fico-kormány miniszterei közül. Dušan Čaplovič (Smer), tervei alapjaiban változtathatják meg a hazai oktatásügyet.

Tudatosan bombázza a közvéleményt új és új ötletekkel?

Természetesen. Azt akarom, hogy a társadalomban párbeszéd alakuljon ki az oktatásügyi témákról, hogy aztán a megoldásokat minél hamarabb törvényekben láthassuk viszont.

Ha egy szóval kellene jellemeznie az oktatásügy jelenlegi helyzetét, mit mondana?

Enyhe káosz uralkodik benne, főleg ami az alap- és középiskolák rendszerét illeti. Ennek az egésznek a legfőbb oka, hogy az utóbbi két és fél évben kiadtak néhány rendeletet, amelyek sok problémát okoztak a tanároknak. Nem csak a szlovák, de a nemzetiségi iskolákban is. Máig nincsenek minőségi állami tantervek, holott a pedagógusoknak ezekre egyértelmű igényük van. A tantárgyakat az iskolák áthelyezgetik egyik évfolyamból a másikba, aztán ha a tanuló családja elköltözik, az új iskolába úgy kerül, hogy például kémiával még nem is találkozott. Ezért fogjuk módosítani a kerettanterveket is, hogy a szó jó értelmében egységesek legyenek. Meg azért is, hogy hatékonyabban tudjuk a tanulókat a tesztelésekkel értékelni ötödikben, majd pedig kilencedikben.

Veres István és Mózes Szabolcs interjúját a csütörtöki Új Szóban olvashatják!


Ajánló

Az életébe került egy fiatal kambodzsai férfinak, hogy tánc közben véletlenül rálépett egy másik férfi lábára a...

Ján Slota, František Mikloško, Irena Belohorská és Peter Baco is EP-képviselő lenne.

A nyelvkurzusokért – amelyeket azon állami alkalmazottaknak kell abszolválniuk, akik Szlovákia EU tagságával...