Elvennék a fejpénzt az iskoláktól

Pozsony |

Van, aki szidja, mások szerint ez a legigazságosabb módja az iskolák finanszírozásának. A gyerekek száma alapján járó normatív támogatás – azaz a fejpénz – rendszere a következőkben ha nem is szűnik meg teljesen, de átalakul.Az állam az iskolákat látogató gyerekek számán alapuló finanszírozási rendszert fokozatosan lecseréli; a mérvadó a jövőben az osztályok teljesítménye lesz.

A pénteken elfogadott kormányprogramnak ez a mondata alapjaiban változtathatja meg a hazai közoktatást. A Dušan Čaplovič (Smer) oktatásügyi miniszter által javasolt „rendszerváltozás” főleg az alapiskolákat érinti. Egyelőre nehéz elképzelni, milyen szempontok szerint rangsorolja majd a minisztérium az osztályokat a jól vagy a gyengébben teljesítők kategóriájába.

A kisiskolák szempontjából hasznos lehet az elképzelés, véli Ožvald Erzsébet. „Ezzel meg lehetne menteni azokat a kisiskolákat, ahol a gyerekek létszáma nagyon alacsony”ˮ – állítja a Híd politikusa. Nézete szerint a fejpénzekből az ötszáz körüli, vagy nagyobb diáklétszámú iskolák gond nélkül meg tudnak élni, a kisiskolák viszont ki vannak szolgáltatva az önkormányzatoknak. „Ha bevezetik az új rendszert, azzal egyet tudunk érteniˮ – teszi hozzá Ožvald.

Čaplovič elképzelése komoly veszélyeket rejt magában, elsősorban a magyar tanítási nyelvű alapiskolákra nézve, figyelmeztet Szigeti László. „Meg kell majd határozni a minimális osztálylétszámot, így osztályok, sőt iskolák léte is veszélybe kerülhetˮ – állítja az MKP alelnöke. Részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.

Ajánló

Holtan találták egy család három tagját Nagymegyeren – tájékoztatott hétfő este a Joj televízió portálja, a noviny....

Nem árt háromszor is ellenőrizni, hogy nálunk van-e személyi okmányunk, ha Magyarországra utazunk. 
...

Irán hatalmas fenyegetést jelent Európára, az iráni támogatottságú Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet...

Hozzászólások

Bizony, szomorú, hogy az iskolák már lassan egy évtizede ki vannak szolgáltatva az önkormányzatoknak, ill. a "hozzáértő" képviselőknek, valamint a traktoristából, kocsmárosból, szobafestőből, stb. polgármesterré avanzsált helyi elitnek.

De ez a helyzet még mindig jobb, mintha közvetlenül a minisztérium döntene a pénzek elosztásáról, valamiféle homályos és szubjektív értékelés alapján.

Mindenképpen a kis létszámú magyar iskolák látják a kárát bármiféle változtatásnak, ahol már eddig is kevés a gyerek és sok a hátrányos helyzetű tanuló.

  • nem tetszik

Nem bontanám szét magyar-szlovák iskolára. Itt a törésvonal inkább az elit-átlagos-hátrányos helyzetű iskolák között lesz. Az nem baj, ha az iskolákat teljesítményre kényszerítik. Ugyanakkor egy pozsonyi és egy kelet-szlovákiai iskola nem ugyanazzal az esélyekkel indulnak.

Ha nem tesznek hozzá egy pályázati rendszert, ami a leszakadó térségeknek szól, akkor csak tovább növeli a társadalmi feszültséget.

Az ördög a részletekben van.

  • nem tetszik

Hogyan lehet tárgyszerűen az iskolák teljesítményét mérni? Újabb tér a kivételezésnek?

  • nem tetszik

Azok az iskolák, akik biztos finanszírozásúak, jól felszereltek voltak, sokkal nagyobb eséllyel hozták a szintek. Ha csak a teljesítmény lesz a mérvadó, akkor az elit iskolák még jobbak lesznek, a hátrányos helyzetű iskolák meg csak rosszabbak. ezzel együtt kinyílik az olló, és nem lesznek átlagos iskolák.

De ma van a kormányprogram vitája, abból reméljük több is kiderül.

  • nem tetszik