Elvennék a fejpénzt az iskoláktól

Pozsony |

Van, aki szidja, mások szerint ez a legigazságosabb módja az iskolák finanszírozásának. A gyerekek száma alapján járó normatív támogatás – azaz a fejpénz – rendszere a következőkben ha nem is szűnik meg teljesen, de átalakul.Az állam az iskolákat látogató gyerekek számán alapuló finanszírozási rendszert fokozatosan lecseréli; a mérvadó a jövőben az osztályok teljesítménye lesz.

A pénteken elfogadott kormányprogramnak ez a mondata alapjaiban változtathatja meg a hazai közoktatást. A Dušan Čaplovič (Smer) oktatásügyi miniszter által javasolt „rendszerváltozás” főleg az alapiskolákat érinti. Egyelőre nehéz elképzelni, milyen szempontok szerint rangsorolja majd a minisztérium az osztályokat a jól vagy a gyengébben teljesítők kategóriájába.

A kisiskolák szempontjából hasznos lehet az elképzelés, véli Ožvald Erzsébet. „Ezzel meg lehetne menteni azokat a kisiskolákat, ahol a gyerekek létszáma nagyon alacsony”ˮ – állítja a Híd politikusa. Nézete szerint a fejpénzekből az ötszáz körüli, vagy nagyobb diáklétszámú iskolák gond nélkül meg tudnak élni, a kisiskolák viszont ki vannak szolgáltatva az önkormányzatoknak. „Ha bevezetik az új rendszert, azzal egyet tudunk érteniˮ – teszi hozzá Ožvald.

Čaplovič elképzelése komoly veszélyeket rejt magában, elsősorban a magyar tanítási nyelvű alapiskolákra nézve, figyelmeztet Szigeti László. „Meg kell majd határozni a minimális osztálylétszámot, így osztályok, sőt iskolák léte is veszélybe kerülhetˮ – állítja az MKP alelnöke. Részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.

Ajánló

Hozzászólások

Bizony, szomorú, hogy az iskolák már lassan egy évtizede ki vannak szolgáltatva az önkormányzatoknak, ill. a "hozzáértő" képviselőknek, valamint a traktoristából, kocsmárosból, szobafestőből, stb. polgármesterré avanzsált helyi elitnek.

De ez a helyzet még mindig jobb, mintha közvetlenül a minisztérium döntene a pénzek elosztásáról, valamiféle homályos és szubjektív értékelés alapján.

Mindenképpen a kis létszámú magyar iskolák látják a kárát bármiféle változtatásnak, ahol már eddig is kevés a gyerek és sok a hátrányos helyzetű tanuló.

  • nem tetszik

Nem bontanám szét magyar-szlovák iskolára. Itt a törésvonal inkább az elit-átlagos-hátrányos helyzetű iskolák között lesz. Az nem baj, ha az iskolákat teljesítményre kényszerítik. Ugyanakkor egy pozsonyi és egy kelet-szlovákiai iskola nem ugyanazzal az esélyekkel indulnak.

Ha nem tesznek hozzá egy pályázati rendszert, ami a leszakadó térségeknek szól, akkor csak tovább növeli a társadalmi feszültséget.

Az ördög a részletekben van.

  • nem tetszik

Hogyan lehet tárgyszerűen az iskolák teljesítményét mérni? Újabb tér a kivételezésnek?

  • nem tetszik

Azok az iskolák, akik biztos finanszírozásúak, jól felszereltek voltak, sokkal nagyobb eséllyel hozták a szintek. Ha csak a teljesítmény lesz a mérvadó, akkor az elit iskolák még jobbak lesznek, a hátrányos helyzetű iskolák meg csak rosszabbak. ezzel együtt kinyílik az olló, és nem lesznek átlagos iskolák.

De ma van a kormányprogram vitája, abból reméljük több is kiderül.

  • nem tetszik