Jövőre kezdenék az R2-est

Pozsony |

Már jövőre elkezdődhet a délkeleti gyorsforgalmi út Zólyom környéki szakaszának építése. A további szakaszok, a Zólyomot Losoncon, Rimaszombaton és Rozsnyón keresztül Kassával összekötő út építkezési munkálatai még a Fico-kormány alatt megkezdődhetnek.

Az viszont továbbra is kérdéses, mikorra fejezhető be a csaknem 210 km-es gyorsforgalmi út.

Az első szakasz a Zólyomtól keletre fekvő három község kerülőútja. A közlekedési tárca szerint 2016-ban kezdődhetne meg a Lónyabánya (Lovinobaňa) és – a Rimaszombat előtt fekvő – Osgyán közötti 25 km-es szakasz építése is. Ennek a szakasznak hozzávetőlegesen a fele magyarlakta vidéken halad át, építése várhatóan 2021-ben fejeződne be. A szakasz tervdokumentációja évek óta készen áll, a szükséges telkeket kell felvásárolni.

A szaktárca még nem döntötte el, hogy teljes profilú, vagy csak kétsávos útként épül-e meg a szakasz. Háttérinformációk alapján viszont valószínűsíthető, hogy a Rimaszombat előtti rész – hasonlóan az Osgyánt vagy Tornalját elkerülő szakaszhoz – csak félprofilú lesz.

Az R2-est a minisztérium szerint PPP-projekt keretében építené egy konzorcium, majd 20–30 évig működtetné, közben az állam minden évben használati díj formájában törlesztené a költségeket. Szakértők ettől korábban óva intettek, az első és eddig egyetlen PPP-s sztrádaszakasz (az R1-es Nyitra és Garamszentbenedek közötti szakasza) sokkal többe került, mint ha hagyományos módon finanszírozták volna az építést.

Robert Fico kormányfő az elmúlt hetekben többször kijelentette, a gömöri régiót útépítéssel is segíteni kellene. A miniszterelnök lapunknak adott interjújában is utalt rá, hogy a délnyugati R7-essel szemben az R2-est részesítené előnyben, mivel Közép-Szlovákia déli része gazdaságilag és szociálisan sokkal jobban le van szakadva, mint Nyugat-Szlovákia déli része. „Közép-Szlovákia déli részének van szüksége nagy segítségre” – mondta egy hónapja a kormányfő. Továbbra is kérdéses az R7-es csallóközi gyorsforgalmi út sorsa, elvileg 2013-ban kellett volna kezdeni a Pozsony–Somorja szakasz építését.

Ajánló

A szeptemberben induló iskolaévet a hétvégéken és a nyári vakáció időszakán kívül 25 nap iskolai szünet tarkítja...

Robert Fico az Európai Unió vasárnap hajnalban véget ért brüsszeli csúcsértekezlete után "értelmetlennek és a...

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna lerohanásával fenyegetőzött az Európai Bizottság elnökével, José Manuel...