Politológusok Hlina tervezett bocsánatkéréséről

Pozsony |

Üdvözlik és pozitívan értékelik politológusok, hogy Alojz Hlina, a parlamentben készül bocsánatot kérni a magyaroktól Ján Slota kijelentései és a viselkedése miatt.

Matovič

Az Igor Matovič vezette OĽaNO listáján a parlamentbe jutott Alojz Hlina egyszer már bocsánatot kért az SNS elnökének a viselkedése miatt. Révkomáromban 2009-ben polgári aktivistaként kért elnézést Ján Slota kijelentései miatt az őt megtapsoló helyiektől. A pozsonyi vállalkozó akkor lóháton érkezett, hogy ezzel is utaljon a nemzetiek elnökének azon kijelentéseire, amikor a magyarokat "ronda, görbe lábú, még rondább apró lovakon érkezett" népnek titulálta. Alojz Hlina egy másik alkalommal néhány segítőtársával lelopta a Szlovák Nemzeti Párt épületének oromzatáról a szlovák zászlót, azt állítva, hogy e párt vezetője csak szégyent hoz a szlovák nemzeti lobogóra. (MTI)

 

Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) egyik parlamenti képviselője ezt a szándékát az internetes blogján ismertette pénteken. "Azért kérek bocsánatot, amiért ilyen sokáig tartott, hogy Ján Slota végleg távozott a politikából" – közölte az OĽaNO képviselője. Arra utalt, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a napokban jelentette be, pártja őszi tisztújításán már nem indul az elnöki székért. Hozzátette, bocsánatkérése minden magyarhoz szól majd, függetlenül attól, hogy a címzettek Szlovákiában, Magyarországon vagy bárhol máshol is éljenek.

Alojz Hlina szerint Ján Slota mindent elrontott, amit csak lehetett, és ezért végleg ki lett zárva a szlovák-magyar kapcsolatok bárminemű befolyásolásából. "Slota kora véget ért" - tette hozzá. Az észak-szlovákiai árvai régióból (Orava) származó, de már évek óta Pozsonyban élő parlamenti képviselő a kormányprogram parlamenti ismertetése során akar bocsánatot kérni.

Ján Baránek politikai elemző szerint Hlinának ezt a lépését kontextusban kell látni, hiszen a márciusban képviselővé választott korábbi aktivista több esetben is rámutatott Slota kulturálatlan viselkedésmódjára.

Öllös László politológus megjegyezte, az ilyen lépések pozitívak ugyan, de a szlovák-magyar viszonyban a megbékélési folyamat lenne az igazi megoldás, márpedig ez csak az értelmiség egy részénél ment végbe.

Solymos László, a Híd frakcióvezetője is üdvözli a gesztust, mint minden olyan lépést, amely a szlovák-magyar viszony javulásához járul hozzá. Reméli, a gesztusokat cselekedetek is követik majd, mert azok fontosabbak, ebben az esetben a főként a nemzeti kisebbségeket érintő cselekedetek. (SITA, MTI)

 

 

 

Ajánló

Hozzászólások

bocsánatot!

  • nem tetszik

Nem az SNS és Slota az igazi mumus, hanem a Smer a KDH nacionalista vonala, Matovič nemzeti populizmusa és lehetne sorolni még. Így Hlina tette szimpatikus ugyan, de még gesztusnak is kevés. Igaz, több mind amit Fico vagy Kaliňák valaha is tett az eddigi politikai pályafutása során

  • nem tetszik

Egy igaz magyarbarát Alojz Hlina:
Alojz Hlina a napokban ismét hallatott magáról. Mint ismert, a magyar EU-elnökség óriásszőnyegén helyezte el "Európaiak, kérem állítsák ezt meg" feliratú transzparensét. Az eset után saját facebook profilján fejeztem ki egyet nem értésemet e véleménynyilvánításával, melyre így válaszolt: "tekintettel a kőzép-európai régió összetett fejlődésére bizonyára lesznek olyan pillanatok, amikor nehezen beszélhetünk majd összhangról. A lényeg, hogy mi lesz vacsorára". Cikke ezt követően íródott. A szöveg magyar fordítását Alojz Hlina jóváhagyásával közöljük.

.Az az érzésem, hogy magyarázattal tartozom a szlovákiai és a határon túli magyaroknak a brüsszeli akciómmal kapcsolatban. Brüsszelben jártam megnézni a szőnyeget. Mindíg jobb egyszer látni, mint százszor hallani róla. Brüsszel szép város. Tulajdonképpen nagyon szép város. Az EU quartier viszont már nem annyira attraktív. Nyugodtan megállapíthatom, hogy turistaként csak akkor nézném meg, ha már mindent bejártam volna a városban, és sok időm lenne a gépem indulásáig. Ha az Európa Tanács épületében nem lenne az a bizonyos szőnyeg a térképpel, biztos, hogy az épület meglátogatását is kihagytam volna. A szőnyegen levő térkép viszont felkeltette a figyelmet. Amennyiben ez volt a cél, sikerült. Marad a kérdés, hogy valóban helyes úton járunk-e.

A térképet részben nálunk, Szlovákiában is helytelenül prezentálták. Úgy, mint Nagymagyarország térképét, mely nem fedi a valóságot. A térképen a Habsburg Monarchia látható, melybe belenyomtatták az 1848-as évszámot. Hajdú Márton úr, a magyar EU-elnökség szóvívője így reagált a térképpel kapcsolatod véleményemre:

„Ez a térkép Közép-Európát mutatja abban az időben, amikor a térség összes állama Bécs fennhatósága alá tartozott. Abban az időben, amikor a Habsburg birodalom több nemzete, beleértve a magyarokat, cseheket, lengyeleket is, az abszolutista hatalom ellen harcoltak, függetlenségükért, az önrendelkezés jogáért. Nem értem, mi a problémája ennek az úrnak az abszolutizmus elleni forradalommal.“

Engedjék meg tehát, hogy mindenkinek akit érdekel, elmagyarázzam, mi is a problémája ennek az úrnak (tehát nekem) a térképpel. Hajdú Márton úrnak igaza van abban, hogy 1848-ban több nemzet az abszolutista hatalom ellen és az önrendelkezés érdekében harcolt. Kár, hogy a nemzetek felsorolásánál elfeledkezett a szlovákokról. 1848 a forradalom éve volt. Ébredeztek a nemzetek, követelték a szabadságot és a függetlenséget – Magyarországon, Csehországban, de máshol is Európában. Részünkről pedig fontos hozzátenni,hogy Szlovákiában is.

Liptószentmiklóson, a városban, ahol születtem, formálódtak a szlovák nemzet követelései. Magyarország viszonylatában keserű íze marad ezeknek az eseményeknek évek múltán is. Miért? Nemzetébresztőink, akik e követeléseket fogalmazták /Štúr, Hodža, Hurban/, 1848-ban, a forradalom évében ugyanúgy visszajelzést kaptak a magyar kormánytól. Mégpedig úgy, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

Igen, a magyar nemzet ezekben az években a szabadságáért harcolt, de egyazon időben sajnos nem ismerte el egy másik nemzet követelését, aki ugyanezt követelt tőlük.

Ezért problematikus számomra az a térkép. Hajdú Márton reakciója azt mutatja, hogy az illetékesek ezt a tényt nem tudatosítják.

Próbálok optimista lenni, és azt mondom, hogy nem tudadositották ezt a tényt kellőképpen, és az események fényében most elismerik, hogy az 1848-as térkép keserű szájízt jelenthet a szlovákok számára. Még inkább, ha Magyarországhoz, mint Nagy-Magyarország utódjához kötődik.

Remélem, hogy ez így van. Ha pedig mégsem, az egyedüli, amit ezzel kezdhetek, hogy kifejezem sajnálatomat.

Szlovákiában és Magyarországon is vannak emberek, akik egymás megértése helyett gátlásosak, évek óta tele vannak gyűlölettel, félelemmel, és más negatív érzéssel, mely elborítja agyukat. Visszafordíthatatlanul. Ha viszont a mi együttélésünk ezeknek az embereknek a tevékenységén alapulna, nem lennének boldog pillanataink a jövőben. Negatív érzelmeket keltve a nem leterhelt, nyitott gondolkodású embereknél is, együttélésünket tesszük egyre összetettebbé az európai térségben.

Nem vagyok nacionalista. Nyitott gondolkodású ember vagyok, És tudom azt, hogy a személyes szabadságom ott ér véget, ahol a másik ember szabadsága kezdődik.

Jó, hogy ott voltam azon a szőnyegen, és relatíve méltósággal fejeztem ki a térképpel kapcsolatos véleményemet. Liszt Ferenc zeneszerző arcképére egy csokor tulipánt is tettem. Mindez bizonyosan jobb annál, mintha elborult agyú emberek „fejeznék ki“ véleményüket oly módon, mely Önöket mélységesen megbántaná és megsértené. Mivel ezek az emberek engem teljes szívükből utálnak, elmondhatom, hogy a szőnyeg számukra immár egy elfelejtett dolog.

És ez jó. Nem engedhetjük meg különböző extrémisták számára az egyik vagy a másik oldalon, hogy a sorsunkkal hazárdjátékot űzzenek.

Egyelőre ennyi.

Alojz Hlina

(fordítás: nyomkereső)

  • nem tetszik

Tót polgártársaink belénk rúgnak ,majd jön egy nagyszerű európai gondolkodású Hlina és elmondja nem kéne rugdosni a magyarokat,európai módon is le lehet őket köpni.
A memória zavaros magyar pedig így reagál:
"Solymos László, a Híd frakcióvezetője is üdvözli a gesztust, mint minden olyan lépést, amely a szlovák-magyar viszony javulásához járul hozzá. Reméli, a gesztusokat cselekedetek is követik majd, mert azok fontosabbak, ebben az esetben a főként a nemzeti kisebbségeket érintő cselekedetek"
A memória zavaros nemzettársaimnak javaslom a következő videót:
http://youtu.be/rmHNPp1hiNQ

  • nem tetszik