"Beszélünk magyarul!" feliratú matricákat osztanak

Pozsony |

"Beszélünk magyarul!" felirattal ellátott matricák és nyelvhasználati útmutatók szétosztását kezdte meg pénteken az Anyanyelvünkért Polgári Társulás.

A 17 ezer matricát és nyelvhasználati útmutatót olyan szlovákiai vállalkozók között osztják szét, akik üzleteikben biztosítják ügyfeleik számára a magyar nyelv használatát.
A magyar nyelv használatának lehetőségéről tájékoztató segédanyagokat - "Az ügyfél nyelvén" nevet viselő kampány keretében - ingyen kaphatják meg az érdeklődők. A civil szervezet ily módon azt szeretné elérni, hogy a dél-szlovákiai vállalkozások jól látható helyen hozzák ügyfeleik tudomására: náluk adottak a magyar nyelv használatának feltételei.
A nyelvhasználati kampány - amelyet még február végén hirdetett meg az Anyanyelvünkért Polgári Társulás - célja, hogy ösztönözze az ország déli régióinak vállalkozóit arra: fordítsanak nagyobb figyelmet ügyfeleik anyanyelvére.
A nyelvhasználati kampány elsősorban a kétnyelvűség vizuális megjelenítésére összpontosít. A gyakorlatban ez azt célozza, hogy az ügyfelek által olvasható feliratok - boltokban, vendéglőkben- jelenjenek meg két nyelven.
A "Beszélünk magyarul” feliratú matricákat, a szintén magyar nyelvű figyelmeztető táblákat, a veszélyhelyzetre felhívó piktogramos matricacsomagokat és a vállalkozók számára készült nyelvhasználati útmutatókat a Csemadok, a Szövetség a Közös Célokért kijelölt irodáiban és a somorjai Fórum Intézetben - országszerte összesen több mint 20 helyen - vehetik át az érdeklődők.

Ajánló

Hozzászólások

Elszomorító, hogy az aktivisták csak ily naiv módon lépnek fel a magyar nyelv jogszabályok általi kirekesztettsége ellen.

  • nem tetszik

Feltaláltátok a spanyolviaszt?

már régen létezik:

http://www.fontosvagy.sk/

  • nem tetszik

Ehhez,csak annyit fuzhetek hozzá,hogy én mindenutt magyarúl bewszélek,ahol tudom,hogy partnerre taĺálok.Próbálom mindig taktikusan kiismerni magam minden teruleten,hogy ki beszél magyarúl.Mihelyt csak egyetlen alkalom adódik,ettol kezdve magyarúl beszélek.Én egy nagyvárosban élek és itt csak ez az egyetlen lehetoség.Más,ami nem ide tartozik.Szerkezto elvtársak!Mihelyt egy témához kapcsolatos, a kommunista-leberálisokról van szó és hasonló témákról,már 4-5 hozzászólás után leveszik az oldalról,mint pl.a Čarnogurský multikulturizmus féle cikrol.Miért nem engedik tovább hasonló cikkekhez a hozászólásokat?Így legalább darabokra lenne szedni,kik az okozói és mért veszélyes a multikulturizmus és kik az okozói.Hasonló eset már tobbszor elofordúlt.

  • nem tetszik