A Híd elnöke szerint nem lesz szükség adóemelésre, spórolni kell; ha mégis kevés lesz a bevétel, a válságadók bevezetése is szóba jöhet

Bugár Béla: a lejáratásom lenne a megoldás?

Nem igazán lát esélyt jobboldali kormány megalakítására, a Smerrel viszont lehetetlennek tartja az együttműködést. Bugár Bélával, a Híd elnökével beszélgettünk.

(Somogyi Tibor felvétele)

Kormánypártnál választások előtt megkerülhetetlen kérdés, hogyan értékeli az elmúlt másfél éves kormánytagságot?
A lehetőségeinkből kihoztuk a maximumot. Az elmút másfél évből egy évet tudtunk hatékonyan kormányozni. Ígéreteink egy részén dolgoztunk, egy részét teljesítettük. Megváltoztattuk az államnyelvről szóló törvényt, a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Ez utóbbi először teremt olyan jogokat, amelyek védik a kisebbségi nyelvhasználatot. Ennek hatására ma már sokan azzal kampányolnak, hogy olyan helyre is kiteszik a helységnévtáblát, ahol eddig nem volt erre lehetőség. Létrehoztuk Komáromban a módszertani központot, amelynek feladata a szlovákiai magyar iskolák problémáira adandó válaszok felvázolása. A kisebbségi kultúrára újból többet sikerült szerezni. Eljutottunk a déli gyorsforgalmi út tervezésének a zárószakaszáig, kibővítettük a 63-as utat. Gömörben és környékén 1450 munkahely jött létre egy év alatt, a Samsungnál még harcot vívunk, hogy itt maradjon, a komáromi hajógyár esetében a kormányban keressük a megoldást. Egy év alatt be tudtunk indítani számos dolgot, jó irányba haladt a kormány, csakhogy az egyik koalíciós partner tapasztalatlansága és felelőtlensége miatt előrehozott választásokra kerül sor.

Térjünk át a választásokra. Végigkampányolták az országot. Milyennek látja a közhangulatot és a párt esélyeit?
Az emberek többségét általában két dolog érdekli. Egyrészt a valós problémákra keresik a választ, a szociális helyzetre, a nyugdíjakra, a munkanélküliségre. Másrészt rá szoktak kérdezni különféle híresztelésekre. Itt kell elmondanom, hogy egyedül a mi óriásplakátjainkat firkálják össze azzal, hogy áruló. Két évvel ezelőtt is ezzel kampányoltak ellenünk. Valaki úgy gondolja, hogy a „megoldás” az én lejáratásom? Nézem azt, hogy mi mindennel próbálnak összekötni. Folytatódik a „kastélyozás”. Ez ment két évvel ezelőtt is. Rosszindulatú hazugságok helyett valószínűleg nem hatna ennyire a jóindulatú igazság. A „kastélyom” egy szociális otthon. Társtulajdonos vagyok. Mindenkit meghívok, aki úgy gondolja, hogy az én „kastélyomban” szeretne lakni, jöjjön el egy hétre! Ott beteg emberek laknak, akiket ápolni kell, a szó valós értelmében. Ez az igazság és ez a lényeges. Mára úgy érzem, hogy mindenkinek kezd elege lenni a lejáratásokból. Aláhúzom, mi sosem mások lejáratásával, sosem más pártokkal foglalkozunk. A saját programunkat vázoljuk fel. S a másik dolog, amit mindenhol elmondok: kérem az embereket, menjenek el szavazni, még akkor is, ha nem minket választanak.

Visszatérve a plakátfirkálásra. Tény, hogy nemcsak a Híd, hanem az összes többi párt óriásplakátját is össze szokták firkálni, ez nem egyedi jelenség.
Akkor válasszuk ketté. Az egyik jelenség az ún. gorillázás. S ott más pártok plakátjait is végig szokták festegetni. De még mielőtt ez megjelent volna, csak a mi plakátjainkra lett ráfirkálva, hogy áruló. S nem hiszem, hogy ezt az SNS vagy bárki más tenné. Különösen azok után, hogy két évvel ezelőtt ez ment mindenhol. A lejáratás is lehet egy módszer, de komolyan erre van szükségünk? Versenyeztessük meg a programunkat, akár az MKP-val! S az emberek mondják meg, melyik program valósítható meg!

Berényi József szerint ők nem törődnek más pártokkal, szerinte az, hogy egyesek néhol a Híd plakátjaira az áruló szót festik, nekik árt, mert megint azt mondják, hogy a Híddal és Bugár Bélával foglalkoznak, pedig nem.
És valaki azt hiszi, hogy odafut egy hidas és lefújja a Híd-plakátot? Ezt nem egy helyen teszik, hanem két-három járásban. Két évvel ezelőtt beindítottak egy kampányt, s ennek most vannak az utózöngéi. Ne ez legyen a mérvadó, hanem az, hogy ígéretek és tettek összhangban vannak-e. Ilyen tapasztalt és megbízható politikusokat kell beválasztani a parlamentbe. Minden egyes parlamenti döntéshez 76 képviselő szavazatára van szükség, ehhez pedig együtt kell tudni működni.

Visszatérve a választásokra. Az új kormánynak főként gazdasági téren kell határozott döntéseket hoznia. Mely területeken spórolnának jobban, milyen adókat emelnének?
Nem beszélnék adóemelésről, hanem az államapparátus karcsúsításáról. Itt lehet spórolni. Vagy például: az áfa 28%-át nem lehetett beszedni. Januártól vontuk össze a pénzügyőrséget és az adóhivatalokat. Azt várom ettől a lépéstől, hogy ennek a 28%-nak legalább a fele minél hamarabb befolyik az államkasszába. Ha nem, akkor törvényt kell módosítani.

Spórolás és az áfa hatékonyabb behajtása elég? Gazdasági szakértők szerint adóemelés nélkül nem lehet megspórolni azt az 1 milliárd eurót, amivel csak jövőre kell csökkenteni a kiadásokat.
Uniós átlagon felüli nálunk a fiatalok munkanélkülisége. Az EU ad nekünk erre 2,3 milliárd eurót. Ha ezt az összeget felhasználjuk, és új munkalehetőségek nyílnak meg, egy csomó pénzt megspórolunk.

Ugyanoda lyukadunk ki: önök szerint tehát adóemelésre nincs szükség?
Úgy érezzük, hogy jelenleg e nélkül is van lehetőség megspórolni annyit, amennyi kell. 1,6 milliárdot akartunk megtakarítani tavaly, s még többet is sikerült, 4,9%-os helyett 4,6%-os volt a deficit. És most már csak 1,6-1,7%-ot kell a kormánynak idén és jövőre lefaragnia. Ez már nem akkora összeg. Ha mégsem lenne elég, válságadót vezethetnénk be.

Mint a közelmúltban Magyarországon?
Nem mondom, hogy ugyanazt, mert az elég durva volt. Azokban az ágazatokban, amelyek nem érzik meg annyira, ott lehet emelni. De ehhez is csak akkor nyúlnánk hozzá, ha szükség lesz rá.

Az átlagembert a gazdasági témában főként az érdekli, hogy lesz-e munkája. A munkanélküliség az utóbbi években főként a déli járásokban nőtt. Mit tennének a déli régiók felzárkóztatásáért?
Meg kell nézni ennek az emelkedésnek az okait is. Nagyon sokan Észak-Magyarországon dolgoztak, s amikor ott leépítésekre került sor, elsősorban a külföldieket bocsátották el. Hosszú távon az segít, ha kiépítjük a déli gyorsforgalmi utat. Emellett el kell érni, hogy a hazai vállalkozó, ha be akar fektetni a magas munkanélküliség sújtotta régiókban, ugyanolyan feltételekkel kapjon támogatást, mint a külföldi. Látni kell továbbá a már meglevő lehetőségeket is. A földművelésügyi tárcának sikerült kiharcolnia, hogy a legnagyobb mezőgazdasági támogatást azok kapják, akik munkahelyeket is teremtenek. Becslések szerint ez több ezer új munkahelyet jelenthet Dél-Szlovákiában. Van itt még egy hosszú távú cél: végre rá kell kötni az egyetemeket és a középiskolákat a piaci keresletre. Az egy diákra eső támogatást a szerint kell beállítani, hogy mennyire „termel” a piacra az adott intézmény. Ehhez viszont egy nagyon öntudatos, harcias oktatási miniszterre van szükség.

Térjünk át a gazdasági kérdésekről a kisebbségiekre. Melyek ezen a téren a Híd fő célkitűzései?
Mi az a három dolog, amely minden kisebbség számára lehetőséget ad a fejlődésre? A nyelvhasználat, az oktatásügy és a kultúra. A nyelvhasználat terén olyan jogokat biztosítottunk, amelyek eddig sohasem voltak meg. Szlovákia történetében soha nem volt olyan törvény, amely azt mondta, hogy ha egy hivatalnok akadályozza az anyanyelv használatát ott, ahol használni lehet, a hivatalnokot meg lehet büntetni. Ezekkel a jogokkal viszont élni kell. Ehhez egy óriási tájékoztatási hullámra lesz szükség az év második felében. Ami a kultúrát illeti, húsz év után végre elkészült a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvény. A terv az, hogy a kultuszminisztérium költségvetésére százalékban rákötődik a kisebbségi kultúra finanszírozására szánt összeg, ezt a kisebbségek által delegált emberek fogják elosztani, és a minisztérium ellenőrzi. A harmadik dolog a kisebbségi oktatásügy. A szlovákiai magyarság asszimilációjának egyik okozója, hogy a magyar szülők egy része szlovák iskolába adja gyermekeit. Gyurgyík Lászlóék felmérése szerint ezt azért teszik, mert úgy vélik, a szlovák iskolában a magyar gyerek megtanul szlovákul. Ezért meg kell változtatni a szlovák nyelv oktatásának módszerét a magyar iskolákban. Meg kell tanítani a gyerekeket szlovákul beszélni, nem a nyelvtani szabályokat és a verstanítást kell előtérbe helyezni.

A leköszönő kormánynak nem sikerült rendeznie az állampolgársági törvényt. Lát arra esélyt, hogy ez a következő választási időszakban rendeződjön?
Ez annak a függvénye, hogy milyen eredménnyel végzünk, és kik jutnak be a parlamentbe. Ha két képviselővel több lett volna a Hídnak, akkor eltöröltük volna a Fico-féle ellentörvényt. 74-en ugyanis megszavazták ezt. Vagy egy másik példa az együttműködés létjogosultságára: az alkotmánybírósági beadványhoz, amelyhez 30 képviselő aláírása kell, a mi 14 aláírásunkhoz szereztünk még 31 szlovák képviselői aláírást. Ezért és így kell együttműködni.

A magyar választók többsége vagy az MKP-t vagy a Hidat fogja választani. Miért kellene a Hidat választaniuk?
Amit ígérünk, azt megpróbáljuk megvalósítani, az elmúlt egy év is arról szólt, hogy az ígéretek egy részét meg is valósítottuk. Olyan projektet indítottunk be, amely nemcsak Szlovákiában, hanem Európában is teljesen új: egy párton belül próbáljuk összefogni az összes kisebbséget, sőt, a szlovák többségből is azokat, akik tudják, hogy elég már a feszültségekből, próbáljunk együttműködni mindannyiunk érdekében. Ezzel természetesen nő a koalíciós potenciál is.

Lát akár egy fikarcnyi esélyt is egy jobboldali kormány megalakulására, vagy már csak az a kérdés, hogy Robert Fico egymaga alakít-e kormányt, vagy valakivel társulnia kell?
Az, ami igazán problémát okoz, az SaS. És nem az eredménye miatt. Az SaS azzal kampányol, hogy az eurómentőövnél az SDKÚ, a Smer, a KDH és a Híd elárulta a szlovákiai polgárok érdekét, jó hogy nem hazaárulással vádol bennünket. Ezek után hogyan lehet együttműködni velük? Két dolog fontos amellett, hogy hány százalékot szereznek a jobboldali pártok: az SaS hajlandó-e változtatni álláspontján, illetve hogy bejutnak-e Matovičék. Ha bent vannak Matovičék, nincs jobboldali kormány.

Milyen választ adnak Ficónak, ha március 10. után koalíciós ajánlattal keresi meg önöket?
Ha megnézem az értékeinket és a programunkat, akkor lehetetlen egy ilyen koalíció létrehozása. Amikor Maďaričtól, Čaplovičtól azt halljuk, hogy ha kormányra kerülnek, megváltoztatják a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, akkor azt kell mondanom, hogy az értékeink nagyban különböznek.

Egy tippet kérnék a végére: hány százalékot szerez a Híd?

Nem szeretek tippelni. Annak ellenére, hogy a múltkori választások előtt 2-3 hónappal azt mondtam, hogy ebben a pártban 8 százalék már benne van, kérdés az, hogy erről meg tudjuk-e győzni a választókat. Végül 8,1 százalékot szereztünk. Ennek ellenére most nem fogok tippelni. Egyetlen egy dolog nagyon fontos, hogy ne vesszenek el szavazatok. Ezért kellene a Hídra szavazni.

Ajánló

Hozzászólások

szinten fontos lenne tudni,hogy ki az o baratja?

 • nem tetszik

Mindenki jobban járt volna, ha maradsz a "kastélyodban"!...a betegeid is, a luxusszállodád vendégei is (ezt valagyan nem említed a szövegelésedben!), Te is, meg főleg mi is!!!...de a szponzoraidat ki kell szolgálnod, ezért hát visszajöttél Béla! Oké, most nézd meg, hogy mit értél el Te az elmúlt 22 év alatt: Íme az eredmény: MINUSZ 120.000 MAGYAR A FELVIDÉKEN! Látod Béla!!! Ti beszartatok a Komáromi Nagygyűlés miatt is anno 94-ben...meg is fúrtátok azt a vonalat sikeresen! Nézd az eredmény!!! Na pusztuljatok a 3,14csába, hagyjátok a magyarság ügyét ránk, MAGYAROKRA!!!! :((((

 • nem tetszik

vagy csak siman a piuzla gurult el, de BBnel lehet kezelnek ilyen betegseget ami neked van:))

 • nem tetszik

Vojtech, téged már nem kell lejáratni, te már rég lejárattad magad.Minden normális Magyar aki elmegy szavazni a rendes Magyar pártra szavaz, nem a most-ra.
Miköze egy martini tótnak a Magyarokhoz? És te egy ilyennel, ilyenekkel akarsz a mi javunkra dolgozni?!Látjuk, hogy mit értetek el,egy nagyrakás sz..rt!
Remélem, hogy leeseik az álatok ( állatok) a választás után!! Hajrá Magyarok!

 • nem tetszik

"Azért kellene a Most-ra szavazni hogy ne vesszenek el a szavazatok"?! Komoly argumentáció. Amúgy, de magabiztos valaki... Érdekes hogy fel sem merül benne hogy esetleg a Most lesz az aki nem jut be a parlamentbe!
2010-ben sok MKP-s azért szavazott a Mostra, mert úgy vélte, hogy az MKP simán bejut, ill. esélyt adtak valami látszólag új dolognak, amit azonban Bugár sikeresen eljátszott... Azzal hogy matica slovenskást vett fel a listájára megintcsak sok magyart veszített, sőt még a sok szlovák szavazatot hozó OKS-ek is elhagyták a klubot. Hála a gorillának pedig már maga Bugár is elveszítette hírhedt népszerűségét. Úgyhogy én picit óvatosabban fogalmaznék a helyében...
Míg ellentétben az MKP választói elszántabbak mint valaha voltak! Én legalábbis nagy örömömre ezt tapasztalom amerre megyek, márpedig ez olyan alacsony részvételnél amire számítunk igencsak sokat nyomhat a latba!
Végül egy számomra nagyon pozitív és sokat sejtető adat a Facebookról: MKP: 6141 like, Most: 3968, hmm...
Hajrá 24 + Via Nova! GA.

 • nem tetszik

"Ha két képviselővel több lett volna a Hídnak, akkor eltöröltük volna a Fico-féle ellentörvényt. 74-en ugyanis megszavazták ezt."

például ha az MKP a parlamentben van ... mert ugye a HÍD 8,12 százalékot szerzett ... az MKP 4,33-at. Ez ugye 12,45 százalék ... pedig a magyar lakosság aránya, ahogy már tudjuk csak 8,5% ...

a HÍD pozíciói 7,45 százalék esetén nem lettek volna lényegesen rosszabbak ... legrosszabb esetben 12 képviselojuk lett volna a 14 helyett, de lett volna 8 MKP-s...

rossz volt a stratégia és a taktika ... ugyanennyi szavazattal 20 helyet lehetett volna legalább szerezni, sot a SaS 12,14 százalékkal 22 helyet szerzett.

a HÍD ugyan sikeres volt saját szempontjából, de nem volt sikeres a magyar érdekképviselet szempontjából...:-( ... és ez mégiscsak elsosorban Bugár Béla felelossége, aki saját (ill. holdudvara) érdekeit a magyarság érdekei elé helyezte!

 • nem tetszik

kollégámnak viszont azt ajánlom, hogy ha nincs jobb otlete, akkor szavazzon a MOST-ra, épp MOST volt itt az egyik, a múltkor a másik ...

valószínuleg tobb szavazatot hoztam a MOST-nak a szlovákok korébol, mint pozsony, igazság és társaik...

 • nem tetszik

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a Felvidéken? - kérdezte egyszer a választások előtt az egyik parlamentbe jutásra esélyes pártelnök.

Tudom, hogy én, de ezt olyan jó hallani a tükörképemtől is. A mútkor is csináltam saját magammal (úgy a biztos) egy interjút kedvenc napilapomba, közöltettem is, és ott is arra az általam közismert következtetésre jutottunk mind a ketten (riporter és riportalany is), hogy én vagyok a legjobb, a legszebb, a legtökéletesebb. És a legmegbízhatóbb is, amit a közvéleménykutatás is igazol. Bár az igazsághoz tartozik, hogy ezt a felmérést én rendeltem meg nem kis pézért, de futja, és ha rákérdeznek, simán letagadom ezt is.
Mégis néha megmérgedek, hogy mindenhatóságomban és persze szépségemben is kételkedni mernek pár százaléknyian. És ha megmérgedek, nem csak mérget keverek, hanem tükröt is török, tehát jól gondold meg, mit mondasz tükröcském! Szép vagy, szép vagy szép királyfi – válaszolt félénken, remegve a tükör, előre sejtve végzetét - de tudd meg, hogy az igazság a túloldalon van! A tükörnek ezzel annyi lett, a pártelnök mérgében lerúgta falról, és az ripityára törött. Nem is sejtette, hogy a darabokra törött tükör nagyon rossz előjel a választások előtt! És gondolkodóba esett, ami tőle nem kis teljesítmény, mert ritkán és nehézkesen szokott gondolkodni. Ki lehet, mi lehet a túloldalon, ami az ő szépségével vetekedik?
Első mérgében csináltatott még a saját képére 789 óriásplakátot azzal a felirattal, hogy az igazság nálam van, a többi Csáky szalmája. Ugyanez a felirat szerepel a plakátokon szlovákul is, a betűnagyság és sorrend településekként változik, északabbra aztán már csak szlovákul, esetleg szándékosan rossz magyarsággal. És lecseréltette a magyarországi Megasztár eredtei zsürijét saját kampányának fronténekeseire - Fenyő Mikire, Lagzi Lajcsira, Csepregi Évára, Tolvai Renátára, (ez utóbbi azt mondják, távoli rokona), és egyhangúlag, négy egyszerre felvillanó zöld lámpával beválogatta magát a döntőbe, ahol aztán egy semmibe vezető hídon állva elénekelte a „Ha én gazdag lennék..." kezdetű dalt a zsűri és saját maga legnagyobb örömére. A közönség soraiból egy rosszindulatú hang ugyan bekiáltott: „de hiszen már az vagy, vaze..." Természetesen ugyanezt megcselekedte a szlovák Megastar-ban is. Itt sem angolul énekelt, hanem hivatalos nyelven, a többség nyelvén. Népszerűségét növelendő szlovák népviseletbe öltözve a Domovina című hazafias dallal igyekezte belopni magát a Tátraaljába.
És egykori kereszténydemokrata múltját (is) megtagadva, Hóferkét is majdnem elveszejtő boszorkányos ügyességgel megpróbálta megmérgezni ellenfeleit, egykori kollégáit, ne adj Isten, felebarátait. Mivel még a Čajákova utcai székház kulcsait nem adta le, Duraynak álcázva magát (külsőleg lehet, belsőleg lehetetlen) az éj leple alatt becsempészett a házfőnök irodájába egy kosár mérgezett almát, amitől aztán Jóska eltűnt másnap virradóra. De tetszik, nem tetszik, a mérgezett almától csak tetszhalott lett, és a turpisságára fény derült. A nép, az Isten adta nép előtt végre valahára kiderült az igazság, meztelen lett a király (másik mese)!
Ő meg hatalmas Gorillának öltözve, hosszú kezeivel kalimpálva egy darab sajttal a szájában felmászott egy fára, és itt sem tagadta meg önmagát. A ravasz róka viszont túljárt az eszén, mert rákérdezett a fán ülő, sajtocskáját majszolgató gorillára, hogy ki a legszebb a Felvidéken? Ő meg most sem volt képes meghazudtolni saját magát, rögtön válaszolt, hogy ki lenne, ha nem ÉN, és azonnal kirepült a sajt a szájából (harmadik mese).
Itt a hídmese vége, mondanám, hogy aki nem hiszi, járjon utána! Csak ne legyen késő....
Száraz Dénes
Száraz Dénes, Felvidék.maÉN, és azonnal kirepült a sajt a szájából (harmadik mese).
Itt a hídmese vége, mondanám, hogy aki nem hiszi, járjon utána! Csak ne legyen késő....

 • nem tetszik

A hátralévő életedben pedig kizárólag akváriumi halak tenyésztésével foglalkoznál, édes!

 • nem tetszik

Igen, ezt már megszoktam mindenhol, a HÍD szapulása az megy, de más nem: a HÍD így, a HÍD úgy, nem képes semmire se, gorillázás, firkálás, beszólások, nem értek el eddig semmit, etc....de szerintem azért valamit mégis elértek: nem ugrottak neki a másiknak, támadva azt és szidva, nem jelentették ki, hogy "CSAK EGY MAGYAR PÁRT VAN" és hiába mondja az "igazi, egyetlen magyar párt hívője", hogy "buta tót"(jó, tényleg van pár, de könyörgöm, ne általánosítsunk már végre), akkor is annak a szlováknak a támogatásával több mindent elért, mint nélküle és bekerült a parlamentbe, véghezvitt pár dolgot, még ha nem is mindent, amit megígért(de azt meg melyik párt teszi meg, ha bejut)...és azt is tegyük hozzá, hogy kompromisszumokat kötve próbáltak meg elérni ill. értek el bizonyos dolgokat a szlovák pártokkal EGYÜTT és nem ajtóstul rohantak be a házba, követelve akarataikat....nekem tetszik a párt nézőpontja, következőre is őket juttatom be, mert hiszem, hogy az együttműködésben sokkal több lehetőség van, mint az "egyszemélyes hadseregben", elvégre Szlovákiában élünk, akarva akaratlanul, de alkalmazkodnunk kell az itteni élethez és ettől függetlenül ugyanúgy büszkén ki merem jelenteni, hogy magyar vagyok, bárhol járjak is az országban...(melegebb éghajlatra küldés jöhet, ha ez jár nekem, de mielőtt valamit leírnál, pillants vissza, hogy értelmesen kommentáltam, nem szidva a másikat(ahogy kommentelsz, úgy minősíted magadat is))

 • nem tetszik

az, hogy az MKP nem jutott be a 2010es választásokon, csakis a saját hibájuk. Akkor is árulóztak, pocskondiáztak, hazugságokat terjesztettek. Ehhez képest ez nem nagyon változott meg mostanra sem. Hogy lehetne egy olyan pártra szavazni, aki semmi mást nem tud mondani, mint hogy a másik szar.

 • nem tetszik

Bélla nem úgy van az!
Nem kell téged lejáratni.
Már lejárattad magadat...
Egyél sok banántot !

Nagy rakás szar a MOST-HID banda !!!

 • nem tetszik

bugárnak igaza van, ráadásul az mkp vezetése még mindig nem fogta fel, hogy amíg csak a hídról képesek beszélni, addig a híd is marad a dominánsabb.

 • nem tetszik

NEM KELL A SZAPPANT keverni, mert attól nem lesz illatosabb:
1. Az MKP szemmel láthatóan kerüli, hogy a MOST-Hídról beszéljen.
2. A kampányig (tavaly decemberig) azonban, mint ellenzékben lévő pártnak, KÖTELESSÉGE volt, hogy a jelenlegi szlovák kormány intézkedéseiről véleményt mondjon, amely intézkedésekben vastagon benne volt a MOST-Híd is...

 • nem tetszik

Ez a hirdetes mar ket napos!!!

 • nem tetszik

az smk-mkp minden alkalmat megragad hogy a hidrol beszeljen
az smk-mkp ezt teszi amiota a hid megalakult es ezzel a produkcioval erte el a 4,2% os eredmenyt, ha sajat magaval foglalkozna az smk- mkp lehet az emberek ertekelnek, igy marad ugyanaz az erzes amit meg anno a part stratega es lelkes fegyverhordozoja kitalalt. ( segitek duray es csaky) ;)
mindamellett BB minden kampanygyules vegen ugy ahogy 2010ben megkeri az embereket mindenkepp menjenek el valasztani meg akkor is ha ne a hidat fogjak valasztani...
ez a hozzaallas diametralisan mas a szemelyeskedo smk-mkps elnoksegtol.
sajnos az smk-mkp elmulasztotta megfiatalitani ertsd megujitani az elnokseget ez ennel a reginel beakadt a lemez...
es lehet most-hidazni is meg smk-mkpzni is de jobb ha mint magyarok maradunk a Hid es az Mkp megnevezesenel ok?

 • nem tetszik

nincs smk-mkp

pofátlanul hazudsz, ahogy az szokásod

szlovákul smk, magyarul mkp

sot a plakatokon MK

de egy bizonyos Bugár Béla hangsúlyozta, hogy a MOST-HÍD NEM MAGYAR PÁRT...

felesleges nyammogni állandóan troll módra!

mondta, mondta, hibázott ... ill. úgy gondolta ez lesz a jobb ... de ettol a tény még tény marad!!!

mondjuk személy szerint kiakadtam

Edita Pfundtner plakátján is, nem tudom mire vélni...

 • nem tetszik

Eddig sem kampányoltunk az MKP mellett, meg aztán sem a MOST-Híd ellen, mert, hogy erre semmi szükség, az erővonalak elég határozottnak látszanak, és ahogy írtam, a MOST-Hídban is vannak "keskeny-vágányú vasutasok is", ahogy megboldogult Cseh Tamás annak idején megénekelte. Véleményt, persze mondunk a két pártról - had örüljenek..:))). A tényeken meg nincs mit maszatolni: Bugár sem amiatt van kiakadva, hogy az MKP személyeskedne vele, hanem "valakik" (azonosítatlanul, ismeretlenül). Egyébként igen, igaza van Bugárnak: az emberek mindenkepp menjenek el valasztani meg akkor is ha ne(m) a hidat fogjak valasztani... Minden magyar szavazat egy szlovák pártot gyengít.

 • nem tetszik

Érdekes, mennyire fel vannak háborodva egyes most-hidasok, hogy most-hidasoknak nevezik őket, nézzük már meg, ha északon adnak interjút, akkor is kikérik maguknak? Vagy beszéljünk csak az óriásplakátokról...dél szlovákiában kassától losoncig szinte csak tűként a szénakazalban találunk kétnyelvű most-hidas plakátot. vojto vigyorgó gumipofája alatt csak szlovák feliratok ékeskednek. Akkor miért vannak annyira oda, hogy most-hidnak nevezik őket. Már nagyon unom ezt a köpönyegforgatást, hogy amikor úgy kivánja a helyzet, akkor magyar párt vagyunk, amikor mag amúgy akkor már nem is vagyunk mi magyar párt...hoppá...ha meg nem is vagyunk mi olyan magyar párt, akkor miért nem tetszik a most-hid megnevezés??? a szlovákok szavazzanak a most-hidra, a magyarok meg az MKP-ra, igy lehetne 10+10 százalék :D

 • nem tetszik

úgy látszik nem csak "Magyar vagyok" vagy, hanem azt is gondolod magadról, hogy van némi eszed. pedig bizony nincs. :D amikor azt mondod, hogy elvétve találni szlovák plakátokat, akkor egyszerűen hazudsz. sőt, ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy azt gondolod van egy olyan képességed amivel meg tudod ítélni, hogy valaki magyar-e vagy sem, akkor ugyanazokkal a csodálatos képességekkel büszkélkedhetsz mint ján slota, vona gábor vagy akármelyik más populista, üresfejű hülye, akiknek az a céljuk, hogy az emberek minél hülyébbek maradjanak - nekik annál jobb.

 • nem tetszik

meghibbantál vagy csak teszed magad?

amikor azt mondod, hogy "elvétve találni szlovák plakátokat"

ezt hol olvastad???

 • nem tetszik

ha kíváncsi vagy, akkor felvázolom mire gondoltam. hetente többször is mozgok a pozsony-komárom-dunaszerdahely vonalon, pozsonyban több helyen találni olyan billboardot, amin a magyar szöveg szerepel a fő, nagybetűs helyen. a slovnaft előtt és után, püspökin és ligetfalun találkoztam ilyenekkel. ezen kívül dénesden, csöllén is olyan óriásplakátok vannak kirakva, amiken a magyar a fő nyelv. dunaszerdahelyen kivétel nélkül a magyar "nagybetűs" billboardok vannak amiket én láttam, ugyanígy komáromban. nem olvastam hanem láttam, és ha nem így lenne akkor nem mondanám.

 • nem tetszik

ja bocsika

látom nagy problémáid vannak a szovegértelmezéssel.

mindazonáltal értékelem az igyekezeted. koszonom a választ, bár nem errol szólt a kérdés.

 • nem tetszik