Az SaS-nek nem tetszik Somogyi javaslata a magántulajdonról

Pozsony |

Somogyi Szilárd, a Szabadság és Szolidaritás parlamenti képviselője korlátozná a magánvagyont, azt állítja, az embereknek csak annyit kellene birtokolniuk, amennyi személyes szükségleteik fedezéséhez szükséges.

Linkajánló

A képviselő szerint a kapzsiság az emberek génjeibe van kódolva, ezért meg kell szüntetni a feltételeket ahhoz, hogy ki tudja fejteni a hatását.

A választási lista 16 helyén levő képviselő-jelölt álláspontjával pártja nem azonosul. „Ez Somogyi úr magánvéleménye, amellyen az SaS nem azonosul” – mondta Tatiana Tóthová, a párt szóvivője.

Somogyi az Aktuality.sk portálnak nyilatkozva fejtette ki: „ahogy az elolthatatlan tüzet sem lehet megállítani csak azzal, hogy eltávolítjuk az éghető anyagot, az emberi kapzsiságnak is határt kell szabni.”

A képviselő később Facebook-oldalán azt írta, hibát követett el, amikor nem fejtette ki elégséges módon, mit ért a korlátozandó tulajdon alatt. „Nem a hétvégi házra, autóra, házra, yachtra gondoltam, hanem a tőkeeszközökre és a kumulált tőkére” – pontosított.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint Somogyi javaslata inkább tekinthető kommunistának, mint liberálisnak. „Ez a javaslat liberálisnak nem mondható, inkább a kommunistáktól vagy a szocialistáktól vártam volna hasonlót. Amellett, hogy egy ilyen javaslat nem áll jól egy liberális politikusnak, jogilag sem tartom kivitelezhetőnek” –  mondta.

A szakértő véleménye szerint Somogyi javaslata egy a Gorilla-ügyre reagáló túlzó válaszreakciók közül.

Ajánló

Hozzászólások

szilárdunk begolyózott vagy micsudi?

  • nem tetszik

Véleményem szerint a zújszó túlzottan reagál Somogyi Szilárd állítására,mely szerint a MOST képviselői a biznisz érdekében bármire képesek.Az igazság néha fáj :).

  • nem tetszik

A tőkeeszközök és a velük végrehajtható szélhámosságok korlátozása már rég érik, a jelenlegi válság nagy részben ezeknek tudható be, Somogyinak igaza van. Annyi a baj, hogy ez javaslat 100%-ig a jelenlegi rendszer érdekei ellen van, ezért a legegyszerűbb rögtön őrült kommunistának kikiáltani. Nem az számít, hogy egy gondolat milyen izmusba illeszkedik, hanem hogy az igazság felé mutat-e vagy sem.

  • nem tetszik

Somogyi összekeveri a Gizikét a gőzekével. Nem a tőketulajdont kell korlátozni, hanem a társadalom működési szabályait kell ésszerűsíteni, vagyis új alkotmány kell. Az alkotmánynak pedig többek között szabályoznia kellene, a hatalmi ágak szétválasztását, a politikusok kötelességét és felelőségét, annak következményeivel. Bővebben erről itt olvashatsz.

  • nem tetszik