Az SaS-nek nem tetszik Somogyi javaslata a magántulajdonról

Pozsony |

Somogyi Szilárd, a Szabadság és Szolidaritás parlamenti képviselője korlátozná a magánvagyont, azt állítja, az embereknek csak annyit kellene birtokolniuk, amennyi személyes szükségleteik fedezéséhez szükséges.

Linkajánló

A képviselő szerint a kapzsiság az emberek génjeibe van kódolva, ezért meg kell szüntetni a feltételeket ahhoz, hogy ki tudja fejteni a hatását.

A választási lista 16 helyén levő képviselő-jelölt álláspontjával pártja nem azonosul. „Ez Somogyi úr magánvéleménye, amellyen az SaS nem azonosul” – mondta Tatiana Tóthová, a párt szóvivője.

Somogyi az Aktuality.sk portálnak nyilatkozva fejtette ki: „ahogy az elolthatatlan tüzet sem lehet megállítani csak azzal, hogy eltávolítjuk az éghető anyagot, az emberi kapzsiságnak is határt kell szabni.”

A képviselő később Facebook-oldalán azt írta, hibát követett el, amikor nem fejtette ki elégséges módon, mit ért a korlátozandó tulajdon alatt. „Nem a hétvégi házra, autóra, házra, yachtra gondoltam, hanem a tőkeeszközökre és a kumulált tőkére” – pontosított.

Grigorij Mesežnikov politológus szerint Somogyi javaslata inkább tekinthető kommunistának, mint liberálisnak. „Ez a javaslat liberálisnak nem mondható, inkább a kommunistáktól vagy a szocialistáktól vártam volna hasonlót. Amellett, hogy egy ilyen javaslat nem áll jól egy liberális politikusnak, jogilag sem tartom kivitelezhetőnek” –  mondta.

A szakértő véleménye szerint Somogyi javaslata egy a Gorilla-ügyre reagáló túlzó válaszreakciók közül.

Ajánló

Migránsokkal teli furgont tartóztatott fel a rendőrség ma reggel fél hét tájban Komáromban, az Erzsébet-híd északi...

Szlovákia történetében először helyezhetnek szabadlábra két életfogytiglanra ítélt gyilkost, az 56 éves Ľubor...

Egy Budapesten készült, Merkel és Putyin által támogatott forgatókönyv áll az eddig  hatvan halálos áldozatot...

Hozzászólások

szilárdunk begolyózott vagy micsudi?

  • nem tetszik

Véleményem szerint a zújszó túlzottan reagál Somogyi Szilárd állítására,mely szerint a MOST képviselői a biznisz érdekében bármire képesek.Az igazság néha fáj :).

  • nem tetszik

A tőkeeszközök és a velük végrehajtható szélhámosságok korlátozása már rég érik, a jelenlegi válság nagy részben ezeknek tudható be, Somogyinak igaza van. Annyi a baj, hogy ez javaslat 100%-ig a jelenlegi rendszer érdekei ellen van, ezért a legegyszerűbb rögtön őrült kommunistának kikiáltani. Nem az számít, hogy egy gondolat milyen izmusba illeszkedik, hanem hogy az igazság felé mutat-e vagy sem.

  • nem tetszik

Somogyi összekeveri a Gizikét a gőzekével. Nem a tőketulajdont kell korlátozni, hanem a társadalom működési szabályait kell ésszerűsíteni, vagyis új alkotmány kell. Az alkotmánynak pedig többek között szabályoznia kellene, a hatalmi ágak szétválasztását, a politikusok kötelességét és felelőségét, annak következményeivel. Bővebben erről itt olvashatsz.

  • nem tetszik