Milliókat adnak ki marketingre a gyógyszergyártók

Pozsony |

Hónapról hónapra többet kell fizetni a patikákban, a gyógyszeripari cégek bevétele pedig ennek is köszönhetően egyre emelkedik. Így aztán horribilis összegeket költenek marketingre, avagy: önreklámra. A tárca szerint összességében havonta akár 9 millió eurót is – a cégek ezt cáfolják.

Képarchívum
Linkajánló

Kilenc millió euró. Ennyit költöttek tavaly decemberben a szlovákiai gyógyszeripari cégek marketingre. A minisztérium közzétette, hogy a legtöbbet, 2,3 millió eurót a Glaxo-SmithKline (GSK).

A szakminisztérium, Ivan Uhliarik (KDH) vezetése alatt a napokban tette közzé honlapján ezeket az információkat. Tavaly decembertől ugyanis a cégeknek be kell jelenteniük, mennyit költöttek marketingre. Mivel a jogi norma csak decembertől hatályos, a cégek eddig csak 2011 utolsó hónapjának adatait adták le.

Luxusszemináriumok


A GSK azzal védekezik, hogy a minisztérium adatai tévesek, marketingre kevesebbet adtak, konkrétan 984 ezer eurót. „Nem értjük, hogyan jöttek ki a minisztériumban ezek a számok” – tette közzé Pavol Trochan, a GSK képviselője, a cég a hiba azonnali eltávolítását követeli.

Katarína Slezáková, a GSK szóvivője szerint a pénzt az orvosságok és kozmetikai termékek népszerűsítésére költötték, a maradékot orvosok, nővérek, patikusok képzésére. A gyógyszeripari cégek kongresszusokat, szemináriumokat tartanak számukra, nemegyszer tengerparti luxusüdülőkben. Ilyenkor a gyógyszeripari cég téríti a kiutazás költségeit, a szállást és ellátást.

50 ezer havonta


A minisztérium 35 gyógyszeripari cég adatait összegezte, ezekből húsz egy hónap alatt nagyjából 50 ezer eurót költött az orvosokra, öt társaság havi százezret, a többi 100 és 300 ezer euró közti összeget.

Milan Dragula, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke szerint a törvénysértőket meg kell büntetni. „Én soha az életben nem voltam ilyen kongresszuson. Ellenzem, ha valaki turisztikára használja ezeket az előadásokat, másrészt ha ezek a cégek nem fogják finanszírozni a hazai vagy külföldi szemináriumokat, akkor búcsút mondhatunk Szlovákiában az orvosok és nővérek továbbképzésének” – állítja.

Tiltakoznak a cégek


Nem csak a GSK tiltakozott, a Novartis cég is, amely a tárca szerint 500 ezer eurót költött, a társaság viszont állítja, hogy marketingkiadásai nem lépték túl a 300 ezer eurót. A minisztérium információi szerint a Novo Nordisk cég közel 2500 eurót fizetett egy orvosnak egy dubai konferencián való részvételért. Az UCB cég 2500 eurót fizetett néhány orvosnak egy Baltimore-i továbbképzésért, az USA-ban.

A tárca visszautasítja a cégek bírálatát. „Semmi ok az adatok törlésére, kijavítására, az információkat maguk a gyógyszeripari cégek adták meg” – mondta a Sme napilapnak a minisztérium szóvivője, Katarína Zollerová. A cégek bírálatát alaptalannak tartja.
További részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.

Ajánló

Ján Orosch nagyszombati érsek a komáromi bencések tudta nélkül júliusban egyházmegyéjére íratta a rend...

Rendkívül veszélyes, új, eddig ismeretlen kábítószerek terjednek az országban – figyelmeztetett tegnap Ľubomír...

Makk Károly levelét megírta. Hosszú levél, 462 oldalas, de mindvégig izgalmas, még akkor is, ha nem egy történetét...

Hozzászólások

Az jó harminc éve nyilvánvaló, hogy az egészségügy döglődéséért a gyógyszergyártók, és a biztosítási rendszer átláthatatlansága a felelős, jó néhány korrupt egészségügyi "dolgozó" közreműködésével.

  • nem tetszik

karthágó

Az ipar azert termel, hogy eladjon. Nem a gyogyszeriparon mulik, hogy milyen lehetosegek allnak rendelkezesre. A bal-liberalis kormanyok csak ugy tesznek, hogy erdekuk a lobbik ellen fellepni de valojaban Ok a lobbik kinyujtott keze.
A butito penzbol az Uj Szoba is elgurul egy par euro.

  • nem tetszik