Magyarországon tanul? Ott is kell dolgoznia!

Buapest |

Aki Magyarországon szerez diplomát, az ne menjen külföldre dolgozni. Ha mégis elhagyná az országot, fizesse vissza, amit az állam a képzésére költött.

Képarchívum

Röviden így foglalhatóak össze azok a szempontok, amelyek alapján az idei évtől módosulnak a magyarországi egyetemi és főiskolai tanulmányok szabályai, és amelyeket Hoffmann Rózsa magyar oktatási államtitkár ismertetett néhány napja.

Az új szabályok értelmében a képzési idő kétszeresét kell Magyarországon dolgozniuk azoknak a diákoknak, akik államilag finanszírozott képzésre nyertek felvételt egy felsőoktatási intézménybe, és aláírják a kötelező szerződést. Aki a szerződést megszegi, annak vissza kell fizetnie az évente több százezer forintnyi állami finanszírozást – közölte Hoffmann Rózsa. Az úgynevezett hallgatói szerződések egyes források szerint már idén szeptembertől kötelezőek lehetnek.

A rendelet három alapvető támogatási formát vezet be. A képzések, illetve helyek egy része állami finanszírozású, de vannak olyanok is, amelyeket az állam ötven százalékban támogat, mások önköltségesek – tette hozzá az államtitkár. Elmondta azt is, teljesen vagy felerészben támogatott hallgatói helyekből összesen ötvenezer lesz országos szinten, ezekre vonatkoznak a hallgatói szerződések. Hoffmann Rózsa leszögezte: a szerződésben a diákok vállalják, hogy a képzési idő kétszeresét – hat, tíz vagy tizenkét évet (a tanulmányok idejétől függően) – Magyarországon „dolgozzák le” a végzés utáni 20 éven belül. A cél, hogy minél több képzett értelmiségi maradjon Magyarországon.

Ha a diák nem tud maradni, vagy nem tud időben diplomát szerezni, akkor elkezdődik a visszafizetési procedúra. Aki végül diploma nélkül marad, annak csak a támogatás felét kell visszafizetnie; a nőknek, ha három gyermeket szülnek, elengedik a visszafizetést. A fogyatékkal élők, a hátrányos helyzetűek, valamint a külhoni hallgatók további könnyítésre lesznek jogosultak. Az államtitkár azt is közölte: azokon a szakokon – jogi vagy a gazdasági területen –, ahol csökkent az államilag finanszírozott helyek száma, az állam átvállalhatja a diákhitelt, amennyiben az állami szférában helyezkedik el később a hallgató. (MTI, vps)

Ajánló

Hozzászólások

csúsztatások, ahogy ezt már megszokhattuk a zújszótól.

  • nem tetszik

Nemetorszagban nem kell fizetni az egyetemert.Akinek nincs eleg penze az elet koltsegeire(lakas,etkezes stb.)egyetemi evei alatt az kaphat osztondijat,aminek nagy reszet kesobb vissza kell fizetnie.De ez nem jelent nagy megterhelest,mert alacsony osszegekben kell azt visszafizetni.

  • nem tetszik

várom a válaszod a kérdésemre!

  • nem tetszik

.

  • nem tetszik

Dani!

honnan tudja azt az új szó, hogy te mire gondolsz?

hogy kérdezhetném oket???

  • nem tetszik