A lakosság nagy része nem érzi a fellendülést

Miközben az európaiak közérzete tíz éve nem volt ilyen jó, Szlovákia az egyetlen ország, ahol a lakosság úgy gondolja, az elmúlt egy évben romlott a helyzete.
Szlovákiában az alkalmazottak csaknem kétharmada elégedetlen a fizetésével
Képarchívum
Fogyasztói hangulat
Szlovákia az egyetlen olyan uniós ország, ahol a lakosság úgy gondolja, az elmúlt egy évben romlott a helyzete.
Az emberek több mint kétharmadának nincsenek nagyobb megtakarításai.
A megkérdezettek alig valamivel több, mint 10 százaléka bízik a politikusokban. 
A BNP Paribas Bank megrendelésére készült Cetelem körkép 10 673 (országonként legalább 800) európai polgár bevonásával készült 2016 végén, a részletes adatokat most tették közzé. A kutatásban részt vevő országok: Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Ausztria, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Belgium, Dánia, Portugália, Spanyolország, Románia és Bulgária. 
 
A Cetelem felhívta a figyelmet: annak dacára sem javult a szlovákiai fogyasztók közérzete, hogy tavaly jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, emelkedtek a reálbérek, fellendült a fogyasztás és bővült a hitelezés. A felmérés szerint – a Fico-kormány korrupciós botrányai, a katasztrofálisan működő bíróságok, az elhanyagolt iskola- és egészségügy miatt – Szlovákiában rendkívül erős bizalmi válság kezd kialakulni, ami a fogyasztók hangulatára is rányomja a bélyegét. Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy tízből csupán négy válaszadó állította azt, hogy az elmúlt időszakban javult a helyzete. Az emberek több mint kétharmadának ráadásul nincsenek nagyobb megtakarításai, így a nem várt nagyobb kiadások családok ezreinek okozhatnak gondot. 
 
Sokatmondó az az adat is, hogy míg a nagyobb uniós tagországok lakóit manapság leginkább a migrációs válsággal és a terrorizmussal összefüggő veszélyek aggasztják, Szlovákiában a lakosság csaknem kétharmadának még mindig az alacsony fizetés okoz fejfájást. A Cetelem körképéből az is kiderül, hogy a megkérdezett európaiak 85 százaléka alaposan megnézi és összehasonlítja az árakat, mielőtt vásárolna. Szlovákia e tekintetben is „csúcstartó”, hiszen itt az emberek 91 százaléka veti össze az árakat a vásárlást megelőzően. 
 
Ami egész Európára, így Szlovákiára is jellemző, az a politikusokkal szembeni általános bizalmi válság. A Cetelem szerint a megkérdezettek alig valamivel több mint 10 százaléka bízik a politikusokban. Folytatódott ugyanakkor az alternatív, közösségi megosztáson alapuló, úgynevezett peer-to-peer beszerzési módok térnyerése: megközelítőleg minden második európai él e lehetőségekkel, 44 százalék használja az online piactereket és vesz – jellemzően használt – tárgyakat magánszemélyektől, 58 százalék vásárol – főként élelmiszereket – helyi termelőktől. Szlovákiában ráadásul már a vásárlás előtt is inkább az interneten kérünk tanácsot az ismerőseinktől az egyes termékekkel kapcsolatban. Míg a kereskedők tanácsaiban a megkérdezettek fele bízik, az internetes fórumokon elhangzott véleményeket az emberek kétharmada tartja mérvadónak. A fiatalabbak körében ez az arány ráadásul még ennél is nagyobb. (mi)

Ajánló