Szlovákia már kikerült a szegény EU-tagok sorából

Luxemburg |

Luxemburg volt tavaly az unió leggazdagabb állama: vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó egyéni fogyasztás alapján is magasan vezet a nagyhercegség a 28 tagú közösségben. Szlovákia kikerült a legsze-gényebb utolsó negyedből.

Fotó: Vladimír Šimíček
Az egy főre jutó, a helyi árszínvonalat is figyelembe vevő bruttó hazai össztermék (GDP) terén Luxemburg idevágó mutatója 267 százalék volt (az uniós átlag értelemszerűen 100%), Szlovákia adata 77%, ezzel simán lehagyta Görögországot (67%) és beérte Portugáliát, és a 28 tagú unióban a 19. helyen áll – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) tavalyi előzetes adatokat tartalmazó jelentéséből. Az előző négy évhez hasonlóan tavaly is Bulgária volt az unió legszegényebb országa, mutatója 48 százalék. Az enyhe javulással együtt is óriási Bulgária lemaradása még a középmezőnyhöz képest is – Magyarország mindkét kategóriában, azaz a GDP és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás alapján is a lista utolsó negyedébe került.
 
Az egy főre jutó GDP ugyan gyakran használatos az országok jóléti szintjének mutatójaként, azonban nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának kifejezésére. Ez utóbbi célra jobban megfelel az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás. Az AIC-mutatót nézve is Luxemburg az első, az EU-s átlag 137%-ával, és Bulgária az utolsó az átlag 53 százalékával. Az átlag fölött tíz ország teljesít: Luxemburg mögött Németország (122%), Ausztria (118%), Nagy-Britannia (115%), Dánia (114%), Finnország (114%), Belgium (113%), Franciaország (111%), Hollandia (111%) és Svédország (111%).
 
Az átlagnál legfeljebb 30 százalékponttal alacsonyabb kategóriában 13 ország szerepel: Olaszország (97%), Írország (97%), Ciprus (90%), Spanyolország (89%), Litvánia (86%), Portugália (82%), Málta (81%), Csehország (78%), Görögország és Szlovákia (77-77%), Szlovénia, Lengyelország és Észtország (75-75%). A maradék öt ország csoportját Lettország vezeti 67%-kal, majd Magyarország és Románia következik egyaránt 63 százalékkal, Horvátország 59%-kal, végül pedig Bulgária 53%-kal.

Ajánló