Egyre többen vásárolnak szlovákiai nyaralót

Pozsony |

A könnyen elérhető és olcsó hiteleknek köszönhetően nem csupán a lakások és családi házak iránt nő az érdeklődés. Egyre többen vásárolnak nyaralót, hétvégi házat is. Milyen árakra számíthatunk, és mely szlovákiai régiók a legvonzóbbak? 

A nagyobb luxusnyaralók ára elérheti a félmillió eurót is
Képarchívum

A fokozott terrorveszély egyre több embert riaszt el a külföldi nyaralástól, így nem csoda, hogy az elmúlt időszakban megnőtt az érdeklődés a hazai üdülőhelyek iránt. Ezek azonban nemegyszer csaknem ugyanannyiba kerülnek, mint ha egy tengerparti nyaralástfizetnénk elő, így nem csoda, hogy megnőtt azok száma, akik saját nyaralót vagy hétvégi házat szeretnének vásárolni. „Az ilyen ingatlanok iránt a legnagyobb érdeklődést az olyan, fiatal, többgyermekes, főként nagyobb városokban élő családok részéről tapasztaltuk, akiknek már van saját lakásuk, de az ünnepeket vagy a hétvégéket szeretnék a gyerekeikkel vidéki környezetben eltölteni. A másik nagyobb csoportnak azok az idősebb, az átlagosnál tehetősebb párok számítanak, akik már a gyerekeik nélkül élnek” – nyilatkozta Martin Lazík, a nehnutelnosti.sk ingatlanpiaci szakportál elemzője a portál által elvégzett legújabb felmérésre hivatkozva. 

A nyaralók iránt érdeklődők körében jelenleg a legattraktívabb és épp ezért a legdrágább régióknak a Magas- és Alacsony-Tátra számítanak, különösen azok a települések, ahol télen jó sízési lehetőségek vannak. Az átlagosnál nagyobb árakra számíthatunk azonban Árvában, a Szlovák Paradicsomban, Pozsony környékén pedig a Kis-Kárpátokban és az Erdőháti-alföldön. „Ha szűkíteni szeretnénk a kört, akkor elmondhatjuk, hogy a legtöbb idegenforgalmi beruházás a Rózsahegy és Liptószentmiklós között fekvő Besenyőfalura (Bešeňová), a MagasTátra déli lejtőjén fekvő Csorbatóra (Štrbské pleso) és a Besztercebányától északra található Dóvalra (Donovaly) áramlott, így nem csoda, hogy az árak ezekben a legmagasabbak” – tette hozzá Lazík, aki szerint azonban nem lehet általánosítani. 

„Nagyon nehéz átlagárakat mondani. A panellakásokat például a négyzetméterenkénti árak alapján hasonlíthatjuk össze, a nyaralókesetében azonban nem az alapterület a legfontosabb, hiszen az árat a nyaraló elhelyezkedése és felszereltsége is befolyásolja” – mondta Lazík. A nehnutelnosti.sk felmérése szerint a luxusvillák ára elérheti akár a félmillió eurót is, az öregebb, kevésbé vonzó helyen található nyaralókhoz, hétvégi házakhoz azonban már 6–7 ezer euróért is hozzájuthatunk. 

Milyen árakra számíthatunk az elkövetkező időszakban? „A nyaralók ára nem változik olyan drámai mértékben, mint a klasszikus lakóingatlanoké, a lakosság bevételeinek a növekedésével azonban megugorhat az érdeklődés a nyaralók iránt, hosszabb távon így enyhén nőhetnek az árak” – állítja Lazík. Néhány szlovákiai bank a nyaralókra is folyósít jelzáloghitelt, a nehnutelnosti. sk felmérése szerint azonban ebből a vételár legfeljebb 50 százalékát finanszírozhatjuk. Ha ez nem elég, az elemzők azt javasolják, hogy az üdülőhelyeken található, eladásra kínált kisebb családi házak közül válogathatunk, amelyekre standard jelzáloghitelt vehetünk fel. (mi, TASR)

Ajánló