Egyre égetőbb a munkaerőhiány Szlovákiában

Pozsony |

Szlovákia uniós összehasonlításban is azon országok közé tartozik, amelyek kezdik kimeríteni munkaerő-tartalékaikat. A gazdaságilag inaktív népesség csökken, lassan elérünk ahhoz a ponthoz, ahonnan a foglalkoztatottság már nem tud érdemben emelkedni.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum

A gazdasági válság 2008-as kirobbanását követő években Szlovákia elég nagy szabad munkaerőtáborral rendelkezett, ami ráadásul rendkívül olcsónak is bizonyult a külföldi vállalkozások számára. Az elmúlt évek gazdasági növekedésének, a szaporodó beruházásoknak köszönhetően azonban az egykor magas munkaerő-tartalék könnyen munkába fogható részét időközben felszívta a gazdaság, a további létszámemelés pedig korlátokba ütközik, a vállalkozások zöme munkaerőhiánnyal küzd.

Európai uniós összehasonlításban is azok közé az országok közé tartozunk, amelyek kezdik kimeríteni a munkaerő-tartalékukat. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat felmérése szerint az EU-ban átlagosan 4,5%-kal lehetne még növelni az aktívak körét az inaktívak közötti tartalékokból, azonban elég nagy különbségek vannak a tagországok között. Szlovákiában például a munkaerőpiacon aktív népesség potenciálisan csak 2 százalékkal tudna bővülni, ha a dolgozni vágyó inaktívak mind munkába állnának. Szlovákiánál is kevesebb munkaerő-tartalékkal a 28 tagországot számláló Európai Unióban csak négy állam, Litvánia, Írország, Csehország és Málta rendelkezik. A másik végletet Olaszország és Horvátország jelenti, ezekben az országokban még több mint 10 százalékkal lehetne növelni az aktív népességet a munkaerőpiactól távol lévő, de potenciálisan a munkába bevonható népesség aktivizálásával. (TASR, MTI)

Ajánló