Megállapodás magyar-szlovák közös gázvezeték megépítéséről

Budapest |

Magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték megépítéséről írt alá megállapodást a Magyar Gáz Tranzit Zrt. és szlovák partnere, az Eustream a. s. - tájékoztatta a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint a tervezett kétirányú csővezeték összesen 115 kilométer hosszú, ebből 94 kilométer magyar, 21 kilométer szlovák területen futna. Éves szállítási kapacitása 5 milliárd köbméter. A vezeték a magyar földgázszállító vezetékrendszert köti majd össze a szlovák vezetékrendszerrel, két végpontja Vecsés, illetve a szlovák Felsőzellő.

A tervek szerint 2015-re elkészülő beruházás teljes összege meghaladja a 160 millió eurót, a tervezett uniós pénzügyi támogatás 30 millió euró.

Az összekötő vezeték stratégiai jelentősége Magyarország számára a nyugat-európai gázhálózatokhoz, míg Szlovákia számára az észak-déli gázfolyosóhoz való hozzáférés - közölte az MVM. A projekt jelentősen hozzájárul az európai energiabiztonság megteremtéséhez, illetve a gázszállítási útvonalak diverzifikációjához. Az új határkeresztező kapacitás előmozdítja a gázpiac likviditását, és a közép-európai régió gázellátásának jövőbeli biztonságát.

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. 2012. január 1-jével, kétmilliárd forintos alaptőkével jött létre, a magyar-szlovák gázvezeték projekt megvalósítására. A társaság két nagy tulajdonosa, az MVM Zrt. és az MFB Invest Zrt. azonos arányú tulajdoni hányaddal rendelkezik.

Az Eustream a.s. szállítási rendszerüzemeltető és földgázszállító több mint évi 90 milliárd köbméter szállítási kapacitással rendelkezik, összesen 2.270 kilométer hosszúságban. A közlemény szerint átlátható és diszkriminációmentes hozzáférést biztosít a szlovák átviteli hálózathoz. Főbb partnerei nemzetközi energiaipari vállalatok.

 

Ajánló

Csalókra figyelmeztet a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa). Štefan Frimmer, a pénzintézet szóvivője...

Kiosztották az Év szállása 2014 verseny díjait: közel 250 ezer vendégértékelés és 40 ezer szavazat, valamint a...

Mickey Rourke hollywoodi filmsztár húsz év kihagyás után, 62 évesen visszatért a szorítóba egy pénteki moszkvai...