Kezdő bér – lehet egy kicsivel magasabb?

Pozsony |

Beutazási vízumot kapott az Egyesült Államokba Raúl Castro kubai elnök lánya, aki egy tudományos konferencián fog részt venni San Franciscóban - közölték csütörtökön Havannában.

A pályakezdőknek általában irreális elképzeléseik vannak a fizetések nagyságáról, legalább 10 százalékkal magasabb kezdő bért képzelnek el, mint amennyit kaphatnak, derül ki a Platy.sk felméréséből.

A gazdasági válság kitörése óta az álláskeresők alább adtak igényeikből, főleg azok, akik ledolgoztak már néhány évet és van áttekintésük arról, hogy egy-egy szakmában mennyi a fizetés. Az országos átlagkereset bruttó 786 euró, és a pályakezdők nem kevés hányada rögtön 700–800 eurót képzel el kezdő fizetésként. Vannak természetesen foglalkozások, ahol az ekkora kezdő fizetés nem kirívó, a bankszakmában, az informatikában. Az ágazattól is függ, ki mennyit kérhet, hiszen például a pénzügyi szektorban gyakran egy kezdő többet keres, mint a 20–25 éves gyakorlattal rendelkező pedagógus.

A felmérés szerint a gyermekgondozási szabadságról visszatérő kismamák viszont szerényebbek, feltehetően azért, mert örülnek, ha visszaveszik őket.

Holott a törvény a kismamát védi, nem lehet elbocsátani őt (csak abban az esetben, ha az adott munkahely megszűnik), ugyanabba a munkakörbe és pozícióba kell visszavenni és a fizetését fel kell emelni arra a szintre, amennyivel az azonos beosztásban levő kollégák bére emelkedett, amíg ő gyesen volt.

Szerényebbek az elvárásaik az ország szegényebb régióiból munka után elvándorlóknak is, gyakran azért, mert nincsenek tisztában a bérviszonyokkal. Például a keleti régióból Pozsonyban munkát találó személy sokszor kevesebbet kér, mint amennyit kaphatna, mert a fizetése még így is több, mint amennyit odahaza kereshetne, ha egyáltalán talál munkát.

Ajánló

Az életébe került egy fiatal kambodzsai férfinak, hogy tánc közben véletlenül rálépett egy másik férfi lábára a...

Mindkét tábor képviselőinek a szülők pénztárcája jelenti a fő anyagi forrást, a brigád munka a második helyen...