Európai uniós órabérek

Brüsszel |

Tavaly Szlovákiában az átlagos bruttó órabér 8,4 euró volt, ezzel a 27 tagú Európai Unióban hátulról a 8. helyen foglaltunk helyet – derül ki az Eurostat adataiból.

A visegrádi négyek csoportjában viszont feljöttünk a második helyre, ugyanis már csak Csehország előz meg bennünket, ugyanis nyugati szomszédunknál az átlagos órabér 10,5 euró. Lengyelország és Magyarország már Szlovákia mögött áll a maga 7,6 eurós, illetve 7,1 eurós órabérével. Az unión belül Belgiumban a leginkább nagyvonalúak a munkaadók, ahol 39,3 euró az órabér, majd Svédország (39,1 euró) és Dánia (38,6 euró) következik a sorban. A sereghajtó Románia (4,2 euró) és Bulgária (3,5 euró). Az Európai Unió átlaga egyébként 23,1 euró. (SITA)

Ajánló

Az életébe került egy fiatal kambodzsai férfinak, hogy tánc közben véletlenül rálépett egy másik férfi lábára a...

Kína demográfiai átalakulása nagy lehetőségeket kínál a nyugati autógyártóknak. Az egygyermekes kínai...

Az ukrajnai válság rendezését célzó ötpontos tervet tett közzé Viktor Janukovics volt ukrán államfő hétfőn Rosztov-...

Hozzászólások

hogy jott ki ezeknek a 8,4 € órabér?! Slovákiában a tobbség még a felét sem kapja meg! Ez csak egy szépített agymosás, vagy egyeseknek olyan magas fizetésuk van Slovákiában? Feltételezem a politikusok nem órabérben vannak fizetve!

  • nem tetszik

Szerintem a politikusok fizetése is benne van. Így működik a központosított hatalom. A jövedelmek főváros központúak, ők élvezik az adócentjein jelentős részét, a vidék pedig elmaradott. A politikusuknak nem érdekük a térségek közötti gazdasági különbség csökkentése, mert a hatalmuk négy évre bebetonozott. Ők a választási kampány alatt elherdált pénzeket igyekeznek a közvagyon rovására pótolni és ez közben a saját zsebükre is „dolgoznak”. Az egyes térségek közötti gazdasági különbséget ez a politikai rendszer nem tudja eltávolítani. Erre alkalmasabb a területi és etnikai alapú konszociális demokrácia. Így működik Svájc, ahol az ÁFA 8% a munkanélküliség 3 % éa az egyes térségek között nincs jelentős életszínvonalbeli különbség.

  • nem tetszik