Európai uniós órabérek

Brüsszel |

Tavaly Szlovákiában az átlagos bruttó órabér 8,4 euró volt, ezzel a 27 tagú Európai Unióban hátulról a 8. helyen foglaltunk helyet – derül ki az Eurostat adataiból.

A visegrádi négyek csoportjában viszont feljöttünk a második helyre, ugyanis már csak Csehország előz meg bennünket, ugyanis nyugati szomszédunknál az átlagos órabér 10,5 euró. Lengyelország és Magyarország már Szlovákia mögött áll a maga 7,6 eurós, illetve 7,1 eurós órabérével. Az unión belül Belgiumban a leginkább nagyvonalúak a munkaadók, ahol 39,3 euró az órabér, majd Svédország (39,1 euró) és Dánia (38,6 euró) következik a sorban. A sereghajtó Románia (4,2 euró) és Bulgária (3,5 euró). Az Európai Unió átlaga egyébként 23,1 euró. (SITA)

Ajánló

Hozzászólások

hogy jott ki ezeknek a 8,4 € órabér?! Slovákiában a tobbség még a felét sem kapja meg! Ez csak egy szépített agymosás, vagy egyeseknek olyan magas fizetésuk van Slovákiában? Feltételezem a politikusok nem órabérben vannak fizetve!

  • nem tetszik

Szerintem a politikusok fizetése is benne van. Így működik a központosított hatalom. A jövedelmek főváros központúak, ők élvezik az adócentjein jelentős részét, a vidék pedig elmaradott. A politikusuknak nem érdekük a térségek közötti gazdasági különbség csökkentése, mert a hatalmuk négy évre bebetonozott. Ők a választási kampány alatt elherdált pénzeket igyekeznek a közvagyon rovására pótolni és ez közben a saját zsebükre is „dolgoznak”. Az egyes térségek közötti gazdasági különbséget ez a politikai rendszer nem tudja eltávolítani. Erre alkalmasabb a területi és etnikai alapú konszociális demokrácia. Így működik Svájc, ahol az ÁFA 8% a munkanélküliség 3 % éa az egyes térségek között nincs jelentős életszínvonalbeli különbség.

  • nem tetszik