Mélyül a recesszió Görögországban

Athén |

Görögországban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a gazdasági teljesítmény a második negyedévben, elemzők szerint főként az adósságválság kezelését szolgáló megszorító intézkedések hatására.

A görög statisztikai hivatal (ELLSTA) csütörtöki közleménye szerint a hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékkal maradt el az április-júniusi időszakban az év első három hónapjához képest. A recesszió az előző negyedévhez és a várakozásokhoz képest is mélyebb; január és március között 0,8 százalékkal csökkent a GDP, elemzők pedig a második negyedévre 1 százalékos visszaesést valószínűsítettek.
Az előző évitől 3,5 százalékkal maradt el a GDP a második negyedévben, az első negyedévi 2,3 százalékos csökkenés után.
"Számítani lehetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) nyomására bevezetett intézkedések komoly hatással lesznek a gazdasági teljesítményre, az adatok ezért nem megrázóak, bár a vártnál némileg rosszabbak" - mondta Diego Iscaro, az IHS Global Insight nemzetközi gazdaságelemző cég szakértője.
A görög gazdaság 2008 eleje óta lassul, 2009-ben pedig 2 százalékkal csökkent a GDP, míg a kormány 1,5 százalékos csökkenésre számított. Az államháztartási hiány és az államadósság elszabadulása miatt az idén májusban az IMF és az EU 110 milliárd eurós hitelkeretet nyitott meg az ország számára, a kormány pedig megszorításokat vezetett be.
Az adóemelések, a nyugdíjak és a közszolgálati dolgozók fizetésének csökkentése, valamint a közkiadások visszafogása mind-mind rontja a gazdaságnövekedési kilátásokat, a magas szinten stabilizálódott infláció pedig tovább csökkenti a fogyasztók vásárlóerejét és - kedvét - mondják elemzők. "A megszorítások majd csak a harmadik negyedévtől fejtik ki hatásukat teljes mértékben, így aztán az év egészét tekintve 3,6-3,8 százalékos GDP-csökkenés várható" - mondta Nick Magginas, a görög nemzeti bank vezető közgazdásza.
A kormány 4 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít 2010-re, az Európai Bizottság 3 százalékos csökkenésre számít.
Ugyancsak pénteken közölte az ELLSTA, hogy a munkanélküliségi ráta májusban a rendszeres adatfelvétel kezdete óta a legmagasabbra, 12 százalékra emelkedett. Elemzők hangsúlyozzák, hogy a foglalkoztatási helyzet további romlására lehet számítani, mivel a munkanélküliségi ráta a fő gazdasági folyamatoktól néhány ütemmel elkésve változik. Tavaly 12 havi átlagban 9,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta, az idén pedig a magánszektor legnagyobb szakszervezeti tömörülése (GSEE) becslése szerint elérheti a 20 százalékot.

Ajánló

Ha Ön a Vízöntő jegyében született, kellemes találkozásban lehet része egy régen látott ismerősével. Horoszkóp...

Az adózóknak legkésőbb holnap be kell nyújtaniuk az adóbevallásukat, és az adót be is kell fizetniük. 

Még nyolc hazai síközpont dacol a felmelegedéssel. A legkitartóbbak a húsvéti ünnepekig húzzák ki a szezont, utána...