Gazdaság

Pozsony |

Egyre több részlet derül ki az adóköltségek tervezett szigorításáról. A pénzügyminisztérium az adócsalások visszaszorítása elleni harcról beszél, a munkáltatók az adóterhek növekedésétől tartanak.

Prága | Éves szinten tavaly 1,6 százalékkal csökkent az élelmiszerfogyasztás Csehországban - derül ki a cseh mezőgazdaság tavalyi állapotáról készült jelentésből, amelyet a héten fogadott el a cseh kormány.
Washington | A washingtoni Urban Institute kutatóintézet 2013-as adatain alapuló felmérése szerint az amerikai lakosok 35,1 százalékának van olyan megfizetetlen adóssága.
1
Pozsony | A svédországi Saab lett a győztese az utóbbi évek legjelentősebb szlovákiai védelmi beruházásáért folytatott üzleti versenynek.
Az Európai Unió adatvédelmi hatóságai akár bíróság elé is citálhatják a Google-t, mert nem tartják elfogadhatónak a kaliforniai internetes vállalatnak azt a gyakorlatát, hogy a személyes adatok törlésekor csak az európai oldalak eredményeit távolítja el.
Az alkalmazottak tetemes részének egy átlagos bevásárláshoz is egész napot kell dolgoznia, az alacsony fizetések miatt pedig egy lakás vagy autó vásárlása elérhetetlen álomnak tűnhet – derül ki a Postabank elemzéséből.
Pozsony | „Szlovákiában a végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása, amelynek az átlagos hektárhozama idén eléri az 5,17 tonnát, ami ugyan jobb, mint tavaly, a minőséggel azonban jelentős gondok vannak” – nyilatkozta Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője. 
Pozsony | A lakáshitelek kamatai az Európai Unió tagországai közül az elmúlt két évben Szlovákiában csökkentek a legnagyobb mértékben. A szlovákiai pénzintézetek által kínált hitelek azonban még így is a legdrágábbak közé tartoznak Európában, miközben a bankok a betéteseknek az egyik legalacsonyabb hozamot biztosítják.
„A vágsellyei Duslo vegyipari vállalat által igényelt adókedvezmény megadása a tisztességes adófizetők arcul köpése lenne” – állítja Richard Sulík, az SaS elnöke és európai parlamenti képviselője, arra a hírre reagálva, hogy Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter, a Duslo tulajdonosa 300 millió eurós befektetéséért cserébe 10 évre szóló, nagyjából 58 millió eurós adókedvezményt igényel az államtól.

Hasznos linkek Letölthető dokumentumok