Gazdaság

Pozsony |

A lakáshitelek kamatai az Európai Unió tagországai közül az elmúlt két évben Szlovákiában csökkentek a legnagyobb mértékben. A szlovákiai pénzintézetek által kínált hitelek azonban még így is a legdrágábbak közé tartoznak Európában, miközben a bankok a betéteseknek az egyik legalacsonyabb hozamot biztosítják.

Az alkalmazottak tetemes részének egy átlagos bevásárláshoz is egész napot kell dolgoznia, az alacsony fizetések miatt pedig egy lakás vagy autó vásárlása elérhetetlen álomnak tűnhet – derül ki a Postabank elemzéséből.
Pozsony | „Szlovákiában a végéhez közeledik az őszi árpa betakarítása, amelynek az átlagos hektárhozama idén eléri az 5,17 tonnát, ami ugyan jobb, mint tavaly, a minőséggel azonban jelentős gondok vannak” – nyilatkozta Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője. 
A Škoda Yeti még abból a korszakból származik, amikor az SUV-től mindenki elvárta, hogy terepen is teljesítsen. Szerencsére az off-road tulajdonságait megőrizte, a kör alakú fényszóróitól viszont megvált. 
Pozsony | Szlovákia az Európai Unió azon kevés állama közé tartozik, amelyekben az élelmiszereket is ugyanolyan magas áfával terhelik, mint a többi terméket, ami az árakon is meglátszik. 
Belgrád | A Déli Áramlat gázvezeték építésének elhalasztását javasolta az Európai Bizottság (EB) Szerbiának addig, amíg a projektet nem hangolják össze teljes egészében.
New York | Az amerikai gazdaság régóta remélt, bár lassú javulását jelzik az amerikai cégek eddig megjelent beszámolói a második negyedévről, de az igazi vizsga csak most következik.
Pozsony | Az ukrajnai repülőgép-szerencsétlenség miatt  ugyan jelentős mértékben megugrott a kőolaj világpiaci ára, Szlovákiában ennek ellenére újabb 1,5 centtel lesz olcsóbb a benzin literje.
Pozsony | Idén rekordtermésre számíthatunk, ami a gabona felvásárlási árán máris meglátszik. Hogy az olcsóbb gabonának köszönhetően az üzletekben is olcsóbban juthatunk-e hozzá a kenyérhez és egyéb élelmiszerekhez, az egyelőre kétséges.

Hasznos linkek Letölthető dokumentumok